Evropska unija

Poudarki

  • Bratuškova odstopila kot kandidatka
Alenka Bratušek
Bratuškova na ponedeljkovem zaslišanju ni prepričala s svojimi odgovori. Foto: EPA
Tanja Fajon
Fajonova je trenutno favoritka za slovensko komisarsko kandidatko. Foto: BoBo
VIDEO
Cerar mora najti novo kom...
VIDEO
Alenka Bratušek umaknila...

Dodaj v

Bratuškova se je povsem umaknila iz komisarske tekme

EPP in socialisti podpirajo Fajonovo
9. oktober 2014 ob 11:55,
zadnji poseg: 9. oktober 2014 ob 17:38
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Iz kabineta naslednjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja so sporočili, da je Alenka Bratušek odstopila kot kandidatka za podpredsednico Evropske komisije. Odstop je potrdila tudi Bratuškova.

"Predsednika komisije gospoda Junckerja sem obvestila, da odstopam od kandidature za komisarko in podpredsednico Evropske komisije. Zahvaljujem se mu za vso podporo, vendar ne želim oteževati postopkov imenovanja komisije. Sprejemam svojo odgovornost za nastali položaj, a se hkrati tudi zavedam celotne konstelacije okoli mojega imenovanja. Upala sem, da bo Slovenija dobila močan položaj znotraj komisije in da bo domača politika stopila skupaj pri tako pomembni kandidaturi. Žal je bila moja ocena napačna. Odstopam danes, saj želim, da nova slovenska vlada čim prej izbere novo kandidatko in predlog pošlje v Bruselj," je v odzivu na Facebooku zapisala Bratuškova.

V pismu Junckerju pa je omenila, da se zaveda, da je poleg političnih preigravanj s ponedeljkovim zaslišanjem tudi sama pripomogla k izidu sredinega glasovanja v odborih Evropskega parlamenta, ki sta jo negativno ocenila. Menila je še, da bi s popotnico, ki jo je v sredo dobila v parlamentu, težko opravljala delo v Junckerjevi ekipi.

Odzval se je tudi Juncker. "Zelo spoštujem odločitev Alenke Bratušek, da odstopi kot kandidatka za podpredsednico prihodnje Evropske komisije (EK), ki mi jo je ravnokar sporočila. Njena odločitev odseva njeno predanost EU-ju, Sloveniji in demokratičnemu procesu. S to odločitvijo mi pomaga oblikovati končno sestavo EK-ja, skupaj z Evropskim parlamentom in Evropskim svetom. V zvezi s to zadevo sem s slovenskim premierjem Mirom Cerarjem in vodstvom Evropskega parlamenta v tesnih stikih," je zapisal v izjavi za javnost.

Sicer pa je še danes predstavnica EK-ja za stike z javnostmi Natasha Bertaud povedala, da položaj ostaja nespremenjen tudi po zavrnitvi slovenske kandidatke v pristojnih odborih, v katerih je dobila podporo le 13 evropskih poslancev, medtem ko jih je kar 112 njeno kandidaturo zavrnilo. Po njenih besedah, o drugih imenih niso želeli ugibati.


Junckerjev tiskovni predstavnik je dejal, da obstaja možnost, da nova Evropska komisija ne bo pripravljena do 1. novembra, kar je bil prvoten rok, ob tem pa vnovič spomnil, da lahko Evropski parlament zavrne EK kot celoto, ne pa posameznih komisarjev.

Dopisnik RTV Slovenija iz Bruslja Matjaž Trošt je prek Twitterja sporočil, da tudi pri skupini ALDE poudarjajo, da mora biti odločitev o morebitnem novem kandidatu v rokah slovenske vlade.

Pomembno vprašanje v intenzivnih razpravah o prihodnji slovenski komisarki ali komisarju je resor. Nihče namreč ne želi prevelike rošade v komisiji, saj bi to povzročilo zamude. Najlažje bi bilo, da Slovenija ohrani položaj podpredsednice za energetsko unijo, za kar pa je potrebna ustrezna kandidatka.

"Fajonova je logična kandidatka"
Tako Evropska ljudska stranka kot socialisti predlagajo Junckerju, da namesto Bratuškove v svojo komisarsko skupino vzame evropsko poslanko Tanjo Fajon.

Predsednik politične skupine Socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu Gianni Pittella je poudaril, da so Bratuškovo zavrnili, ker se je na zaslišanju izkazala zelo slabo. V S&D so prepričani, da bi bila logična izbira za položaj Tanja Fajon, vsakršna alternativa pa se jim ne zdi smotrna.

Kot je glede sredine zavrnitve Bratuškove kot kandidatke za položaj podpredsednice komisije za energetsko unijo v sporočilu za javnost zapisal Pittella, "proti Bratuškovi ni bilo nobenih političnih predsodkov". Dokaz, da se je na zaslišanju izkazala zelo slabo, pa je bilo "transparentno in enotno glasovanje".

"Zdaj socialisti in demokrati odločno verjamejo, da obstajajo zelo dobri razlogi, zakaj bi morala biti logična kandidatka za ta položaj (njihova podpredsednica) Tanja Fajon," je dodal.

"Prvič zato, ker je bilo njeno ime na seznamu, ki ga je posredovala slovenska vlada. Drugič zato, ker ima Fajonova dolgoletne izkušnje v Evropskem parlamentu in je že dokazala svoje sposobnosti in zanesljivost. In to je pripravljena še enkrat znova dokazati na zaslišanju," je še zapisal Pittella.

Kandidatura Fajonove bi bila po njegovem mnenju obenem zagotovilo komisiji, ki bi lahko začela delo v skladu z načrtovanim urnikom. "Vsakršna alternativna možnost bi lahko vplivala na ta cilj in se politični skupini S&D ne bi zdela smotrna," je poudaril glede na sporočilo S&D.

Po neuradnih informacijah potekajo med prihodnjim predsednikom Komisije, slovenskim premierjem in vodstvom Evropskega parlamenta intenzivna prizadevanja, da se dogovor o novem slovenskem imenu in resorju doseže še danes, da ne bi bilo zamud pri začetku delovanja nove Komisije, ki je predviden 1. novembra.


Cerar zavrača "ultimativna sporočila"
Nad tem stališčem Pittelle je predsednik vlade Miro Cerar izrazil presenečenje, sporočajo iz kabineta predsednika vlade. Cerar "odločno zavrača takšna ultimativna sporočila."

V premierjevem kabinetu so poudarili, da lahko novega komisarja oziroma komisarko predlaga le nova slovenska vlada. "Vsekakor te pristojnosti nimajo politične skupine v Evropskem parlamentu," so zapisali.

Spomnili so še na to, da je v Sloveniji "daleč največji delež glasov na julijskih predčasnih volitvah dobila Stranka Mira Cerarja", zaradi česar je, kot menijo v kabinetu, odrekati največji vladni in parlamentarni stranki odločilno besedo pri izbiri novega kandidata oziroma kandidatke za člana oziroma članico Evropske komisije nedemokratično in v popolnem nasprotju s pravili EU-ja.

Vlada bo v najkrajšem možnem času poslala v Bruselj ime novega kandidata oziroma kandidatke za slovenskega člana Evropske komisije, so še zagotovili v kabinetu Mira Cerarja.

Vajgl: Neposreden napad na Slovenijo
Podobno kot premier Cerar meni tudi evropski poslanec iz vrst ALDE Ivo Vajgl. Zapisal je, da "je izjava vodij S&D-ja, EPP-ja in Zelenih v Evropskem parlamentu skrajno nesprejemljiva. Gre za odločitev, ki jo bo sprejela demokratično izvoljena slovenska vlada sama, kar počnejo (voditelji političnih skupin), pa je neposreden napad na suverenost Slovenije".

EPP: Fajonova bi popolnoma ustrezala
Predsednik EPP-ja Manfred Weber je slovensko vlado pozval, naj za novo komisarsko kandidatko namesto Bratuškove imenuje izkušeno žensko. "EPP bo podprl samo kandidatko z izkušnjami. Seznam kandidatov slovenske vlade vključuje na primer evropsko poslanko Tanjo Fajon. Ta bi popolnoma ustrezala naši zahtevi," je dejal.

Po njegovih besedah je v interesu evropskih državljanov, da močna Evropska komisija čim prej začne delati, zato so pripravljeni sodelovati s slovensko vlado in političnimi strankami na predlogih, s katerimi bi se izognili novemu spodrsljaju.

G. V., B. V., A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
ZeK
# 09.10.2014 ob 12:00
očitno je AB stkala z Junckerjem res globoke, globoke vezi...
babi2
# 09.10.2014 ob 12:01
Po vsem tem je zame Juncker neprimeren za predsednika EU, ki nedemokratično zavrača mnenje 90% članov odborov, ki so jo zaslišali!!!
nato.slo
# 09.10.2014 ob 12:00
JJ in 112 "komunistov" premalo za zaustavitev Junkerja.
johnb
# 09.10.2014 ob 12:00
Kaj ma Alenka gole Junckerjeve slike da jo ta tako goreče želi in podpira?
generusus
# 09.10.2014 ob 11:57
"Junckerjeva tiskovna predstavnica: Bratuškova ostaja kandidatka"

Hahaha.
daresi
# 09.10.2014 ob 12:00
Nič boljši niso od naših na Šubičevi v Ljubljani. Razen malo na videz.
felipesko
# 09.10.2014 ob 12:00
Lahko bomo še en teden modrovali....
PONOS
# 09.10.2014 ob 12:04
Hja eni ne razumejo da Alenka Bratušek bo dobila svojo nagrado za poslušnost prodaje in zadolževanje države , ker če jo ne bo .Je to slab znak za ostale ovce.
Nič bat nagrado bo pobrala.Je pa zelo nerodna pri tem;)
fah-q
# 09.10.2014 ob 12:03
Junckerjeva tiskovna predstavnica: Bratuškova ostaja kandidatka

hehe...grem kupit čips pa pivo...ker tole bo še zabavno...k da bi gledal kak bizarni vzporedni svet...

Ps-mogoče se pa zbudim?
tinki:D
# 09.10.2014 ob 12:03
Halo pa tip se požvižga na 112 članov odbora in upa, do bo "preživel".
Kaj za hudiča se dogaja, a je včeraj spet pregloboko pogledal v kozarec?
E24
# 09.10.2014 ob 12:05
Best reality show ever....
slaba stran pa je, da tale šov niti poceni. Tistih 50.000 € s Kmetije tile tukaj porabijo v enem dopoldnevu....
Saturn
# 09.10.2014 ob 12:14
Če bi imela Bratuškova vsaj malo dostojanstva bi po taki zavrnitvi nemudoma odstopila. Kako bo kredibilna kot komisarka če je pa doživela tako hudo zavrnitev in je očitno velika večina ne vidi kot sposobno opravljati to fukcijo?!
Nikec3
# 09.10.2014 ob 12:08
Bilo bi lepo, če zagato reši Cerar in jo takoj zamenja.
neutrino
# 09.10.2014 ob 16:21
Spoštovani g. profesor,

Želim vas obvestiti, da odstopam od tokratnega izpitnega roka. Menim, da se je proti meni zgodila huda zarota, ki jo je proti meni ustvarila celotna družina, do vključno mrzlega strica v 3. kolenu. Naj poudarim, da moj odstop nima prav nobene veze z dejstvom, da sem na pisnem delu izpita zbral samo 10% in da vam v treh urah ustnega zagovora nisem povedal nič konkretnega.

LP, falirani "študent"
Breathe
# 09.10.2014 ob 15:46
Odstopam danes, saj želim da slovenska vlada čim prej izbere itd.

Koliko dni je minilo od vaše samokandidature, tov Bratušek?
rdečinavijač
# 09.10.2014 ob 15:56
Roman Jakič bo moral po 25 letih pasenja dejansko začet delat.
MIRNČAN
# 09.10.2014 ob 15:38
hahaha sedaj bo rekla da je niso vrgli ampak da je odstopila.
Breathe
# 09.10.2014 ob 15:37
Hm, odstopila je?
Uf, le počakajte, da pride k Bergantu na Odmeve. Boste slišali, kdo je kriv, hehe...
Grof Celjski
# 09.10.2014 ob 12:12
Bratuškova žrtvovana
Bratuškova kolateralna škoda
Bratuškove nihče več ne podpira v EU
Bratuškove nihče več ne podpira v Slovenij
Bratuškova odstopila
Iščemo novo kandidatko
Bratuškova ostaja kandidatka

Do kdaj še pijani Juncker, saj to ni res.
krumpek
# 09.10.2014 ob 12:10
Janša je zlobiral da gre še enkrat na zaslišanje, da se bomo lahko vsi zopet smejali.
TineB
# 09.10.2014 ob 12:10
Po debaklu z Mojškro so v Bruslju so slišali Junckerja prepevati:How touching! :,)

(noregobe.press)
Bambola
# 09.10.2014 ob 16:14
Njen odstop je farsa. Saj so jo že evropski parlamentarci s 112 glasovi proti 13 odstopili.
rooster
# 09.10.2014 ob 15:35
kaj odstopila LOL :D

cel parlament jo je brcnil, ker je nesposobna
Bivši uporabnik
# 09.10.2014 ob 12:21
Zdaj se pa jasno vidi da med Bratuškovo in Junckerjem obstaja dogovor. Politiki EU so prav tako bedni kot politiki v državah članicah.
SLOBloodPatriot
# 09.10.2014 ob 15:56
Aha, zdaj bo pa 2 miljona Slovencev krivih, ker ona ni bila izbrana. Ja pa saj to ni res. Ona pa bo igrala na karto zrtve in zdaj bo izpadla kot najvecja mucenica.
think
# 09.10.2014 ob 12:06
Večina držav očitno odgovorno jemlje svojo dolžnost do predlaganja kandidatov in jih zato Junker jemlje resno... Pri nas je naletel na mino, ker se pač obnašamo balkansko. Tudi v EU niso pripravljeni na vse. :) AB pa se vsem reži v fris. Vse za debel šop bankovcev.
rooster
# 09.10.2014 ob 16:58
da so tisti, ki so zasliševal šiviljo vedeli kaj sploh sprašujejo.

o, so so

mnogi od njih so izkušeni parlamentarci, ki marsikaj vejo o EU energetiki skozi leta delovanja v EU parlamentu

ne se hecat z EU, kot je mislila bratušek, mešanica arogantnosi in vzvišenosti nad EU odborom pa se ji je lepo vrnila v lasten obraz
martuljek
# 09.10.2014 ob 16:13
Bojim se, da bo Jakič iz jeze sedaj razbil pol Zgornjega Kašlja in prebutal Bla-blatuškovo.. Že včeraj je bil kalimero hudo zadet, saj je stresal kozlarije po tekočem traku.Bil je pa močan privid, fata-morgana, dobro plačane službe brez odgovornosti. Hudo!
ajverson4
# 09.10.2014 ob 15:58
Kaj ni mogla to pred 1 mesecem storit?????? Kdo bo placal stroske ki jih je povzrocila????? Zemljo otvori se
slowjazz
# 09.10.2014 ob 15:52
OMG...sicer ne spremljam podrobno politike ampak se ne morem načuditi kje so (oziroma smo) jih našli te ljudi...Bratušek in njen "svetovalec" Roman Jakič...Omojbog, pa kam zaboga smo padli ljudje?? saj nismo resni??
MIRNČAN
# 09.10.2014 ob 15:50
"Predsednika komisije gospoda Junckerja sem obvestila, da odstopam od kandidature za komisarko in podpredsednico Evropske komisije. Zahvaljujem se mu za vso podporo, vendar ne želim oteževati postopkov imenovanja komisije. Sprejemam svojo odgovornost za nastali položaj, a se hkrati tudi zavedam celotne konstalacije okoli mojega imenovanja. Upala sem, da bo Slovenija dobila močan položaj znotraj komisije in da bo domača politika stopila skupaj pri tako pomembni kandidaturi. Žal je bila moja ocena napačna. Odstopam danes, saj želim, da nova slovenska vlada čim prej izbere novo kandidatko in predlog pošlje v Bruselj,"

Pa to ne moreš verjet. Sama se je predlaga, noben drugi ni bil za. Potem pa joka da jo nihče ne podpira.
Clawfinger
# 09.10.2014 ob 15:39
- Imela je šanso častno se umaknit, že ko je njena vlada odstopila.

- Še eno šanso za časten umik so ji dali po hinavski samokandidaturi.

- Še eno šanso je imela, ko je KPK podala svoje poročilo.

- Še pred glasovanjem EP-ja je imela šanso odstopit, da bi si prihranila še dodatno sramoto v obliki 112:13

Šans je bilo, kolikor hočeš

Tale odstop danes je samo še evtanazija. Nima niti časti, niti službice, niti obraza.
gesan
# 09.10.2014 ob 12:07
Ta svet je poneumljeno neumen!
Edina rešitev je, da skala velikosti lune trešči v nas.
Drugače bo celo vesolje na=balo.
frozen pingvin 2
# 09.10.2014 ob 18:43
Ej jej jej jej Alenka.Morda je še kakšna napaka, ki sem jo spregledal. Ampak jaz nisem bil premier države, prav tako nisem kandidiral za eno izmed najvišjih funkcij v Evropi.

PS: Glede nato, da g. Juncker ne govori slovensko, bi mu še srednješolec napisal uradno pismo v angleščini.
asap
# 09.10.2014 ob 17:19
Prebrala sem njeno originalno pismo Juckerju, ki ga je napisala v slovenščini. Žal tudi to potrjuje, da AB ni na nivoju, saj kar mrgoli pravopisnih napak. Ne samo angleščina, problem je tudi slovenščina.
neutrino
# 09.10.2014 ob 16:01
Hehe, pa najbolj vztrajni potrti verniki lenčice niti ne bodo imeli pirove zmage v obliki, citiram Obsidijana:
"še nikol se nismo tolk smejal, kot se bomo, ko bodo SDS poslanci v EP glasovali za Bratuškovo!"

No, boste že kje drugje našli uteho. Mogoče vprašajte jakiča, katere substance je včeraj zaužil in se mu pridružite v njegovi pravljični deželi.

Moram pa priznati, da sem vseeno presenečen nad odstopom. Sem mislil, da bo z glavo vztrajala skozi celih 100 metrov betonskega zidu. Zdaj je samo vprašanje ali je omagala, se zakalkulirala, mogoče celo spregledala, kako se je blamirala (nekako ne verjamem), ali pa je dobila kakšno rešilno ponudbo. V vsakem primeru smo lahko srečni, da se ta saga počasi zaključuje. Upam samo, da ne bo kakšnega podobno bizarnega nadaljevanja.
rooster
# 09.10.2014 ob 15:39
Sicer pa a kje piše,da je prepovedano predlagati in potrditi samega sebe za kandidata za komisarja?

ja, mi smo navajeni, da mora vse pisat, če ne je vse dovoljeno

v razviti Evropi pa to ne velja, tam imajo drugačen mindset kot mi balkanci
Saturn
# 09.10.2014 ob 12:22
Od našega PM, kot državljan, ki mu ni vseeno, pričakujem da preseka vso zadevo, pošlje v Bruselj res kompetentnega kandidata in prepreči morebitne nadaljnje blamaže Slovenije! Tole diši na slabo telenovelo na koncu katere bo Slovenija (ne Alenka Bratušek) izpadla kot popoln bebec!
Dami
# 09.10.2014 ob 12:21
A bi prosim Cmerar ukrepal!
tupamaross
# 09.10.2014 ob 12:21
Zajc piše diplomsko delo, da je volk bedak. To sliši lisica in ga
vpraš ali ga ni streh, da ga volk bo raztrgal, če sliši, da piše o
njem kot o bedaku.

"Ne, ni me strah," pravi zajc, "ker je volk resnični bedak, kar bo
v mojem diplomskem delu tudi opisano."

Lisica vse to pove volku, ki ves razjarjen priteče zajcu in ga
vpraša ali res piše diplomsko delo o njem kot o bedaku. "Res,"
pravi zajc. "In, kako se to upaš, ker veš, da te bom raztrgal na
koščke?# Upam si to napisati za to, ker si res bedak," pravi
zajc.

Volk zarnča in skoči na zajca, da ga raztrga, vendar se iza
grma pojavi medved in skoraj vse kosti volku polomi.

Dragi moji,

sploh ni važno kdo piše diplomsko delo, pač pa je samo to
važno kdo ti je mentor.
Mohor
# 09.10.2014 ob 12:15
Če Bratuškova ostane v njej, sta dve možnosti: ali sama umakne kandidaturo ali pa je treba odločitev sprejeti po istem postopku, kot je bil sprejet seznam komisarskih kandidatov.
Seveda po vsej blamazi ona se vedno niti ne pomisli na odstop. Zakaj le, ce so krivi vsi drugi.
Lobo
# 09.10.2014 ob 12:06
OOO tole bo pa še zanimivo
KLIPAN
# 09.10.2014 ob 16:50
Iz 20.000 eur plače na 4000.
Auč!
Dare40
# 09.10.2014 ob 16:33
Bratuškova je potrebovala celih 72 ur, da ji je kapnilo, da je njene povzpetniške zgodbe za vedno konec, s tem pa tudi politične kariere. ...zaradi nekompetentnosti, nesposobnosti, neznanja, nepoznavanja.....Nikakor ni kaj povezano s kako zaroto kot je včeraj v Odmevih nakladal njen uspešni svetovalec Jakič. Bratuškova je dobila plebiscitarno zavrnitev. In tako je prav. To je zaušnica levičarski politiki, ki nam vceplja druge vrednote ter režimskim medijem, ki jih pri tem podpirajo. Če kdo ni videl včerajšnjega nastopa Jakiča v Odmevih pri Bergantu, naj si pogleda posnetek. Iz dveh razlogov: da vidite, kako servilen je bil Bergant do njega in da vidite, kake neumnosti lahko kvasi Jakič, ki ga drago plačujemo. Videlo se je, da se zaveda, da je že v Sloveniji in streže s floskulami....ampak očitno je pozabil, da smo lahko Bratuškovo zaslišanje spremljali v živo. Bratuškova, Jakič in njemu podobni nikoli ne bi smeli prestopiti praga parlamenta. Pa so ga...Kar pomeni, da pri nas nekaj ni v redu.....Ljudi nam nastavljajo, ustanavljajo instant stranke, nejeverni volilci pa vedno znova nasedajo....Upam, da bo tega kmalu konec....
andromo-phan
# 09.10.2014 ob 16:30
Zaigrano, iz dveh razlogov: 1. Da on izpade đentlmen in 2. Da ona nima v CV-ju da so jo vrgli ampak da je sama odšla. Roka roko umije se temu reče ... Realno bi jo pa mogli po prvih 15 minutah tistga zagovora dobesedno zbrcat ven iz Bruslja ... ker tako brezbrižno troši njihov čas in naš denar ...
nevihtnik
# 09.10.2014 ob 16:21
So jo že EU poslanci ZAVRNILI tko da nima kaj odstopat...kera bud--a
blogovc
# 09.10.2014 ob 15:59
Le kaj ji je obljubil?
Naj se ze neha ta kurbarija!
wayne rooney
# 09.10.2014 ob 15:49
Zdaj pa plačaj iz svojega žepa vse stroške Alenka. Bilo je jasno, da ne ustreza niti malo tej vlogi, pa je zatrjevala, da jo Evropa tako nujno potrebuje. Samo njo.
SLOBloodPatriot
# 09.10.2014 ob 15:41
Alenka se zdaj vraca v slovenski parlament, kjer bo delala druzbo Jansi. :))
Črnibog
# 09.10.2014 ob 12:24
Haha, tiskovna predstavnica, ne se __, ženska komajda zna angleško, ok, zna slovensko in srbohrvaško, ampak ok. A res nima niti kančka vesti, morale in samokritike?
Stari je ja ponorel, da si jo tako zelo želi. Vprašanje je le, zakaj?
Kazalo