Bratuškova je edina zavrnjena kandidatka z Junckerjevega seznama. Foto: EPA
Bratuškova je edina zavrnjena kandidatka z Junckerjevega seznama. Foto: EPA
Alenka Bratušek
Na zaslišanju je bila Bratuškova neprepričljiva. Foto: Reuters

Nekateri evropski časopisi na spletnih straneh pišejo o zavrnitvi nekdanje slovenske premierke Alenke Bratušek v Evropskem parlamentu za podpredsednico Evropske komisije. Večina povzema poročanje tujih tiskovnih agencij, lasten prispevek sta med drugim objavila avstrijski Der Standard in nemški Süddetsche Zeitung.

Po pisanju Der Standarda je Juncker pri sestavljanju nove Evropske komisije doživel prvi poraz, ko je Evropski parlament z veliko večino zavrnil Bratuškovo.

Sklicujoč se na svoje vire, časopis napoveduje, da naj bi Juncker od slovenske vlade zahteval, naj namesto Bratuškove predlaga drugo kandidatko. Šlo naj bi za socialdemokratsko evropsko poslanko Tanjo Fajon, morebitna kandidatka pa je tudi slovenska ministrica za razvoj Violeta Bulc, ki je strokovnjakinja na področju informacijske tehnologije, ima akademsko ozadje in konkretne izkušnje z delom v Evropski komisiji.

Namesto Nemca Güntherja Oettingerja bi lahko prevzela področje digitalne agende, ki bi ga trenutni komisar za energijo le nerad prevzel. Glede Bratuškove je v Evropskem parlamentu po pisanju Der Standarda prišlo do "bitke z blatom" med posameznimi frakcijami. Obe največji politični skupini, Evropska ljudska stranka (EPP) ter socialisti in demokrati (S&D) so se neuradno dogovorili, da bodo Bratuškovo žrtvovali, ker je bila prešibka, ugotavlja Thomas Mayer v avstrijskem dnevniku.

Cerar najbolj oblegan moški v Milanu
Süddeutsche Zeitung prav tako piše, da so evropski poslanci zavrnili Bratuškovo in dodaja, da je bilo zvečer še težko oceniti, kakšne posledice bo imel poraz Slovenke za prihodnjo Evropsko komisijo.

"Ne potrebujemo velikih sprememb," navaja časopis besede evropskega poslanca iz Nemčije Herberta Reula po glasovanju. Slovenija mora zdaj poslati nadomestilo. A to ni tako preprosto. Socialdemokrati bi radi v Evropski komisiji videli svojo kolegico Tanjo Fajon, nekdanjo novinarko. A največja stranka v levosredinski slovenski vladi, ki bolj spada v krščanskodemokratski tabor, je temu manj naklonjena. Zaradi tega je bil slovenski premier Miro Cerar na vrhu o zaposlovanju v Milanu zelo iskan. Številni kolegi so ga prosili, naj pošlje sprejemljivo nadomestilo za Bratuškovo.

Že po vrsti mrzličnih srečanj v sredo zjutraj je bilo jasno: vse več evropskih predstavnikov ljudstva je vedno bolj odločenih, da bodo spodkopali nekatere kandidate, ki jih je predlagal Juncker. Ta je na misijo, da bi prepričal socialdemokrate, poslal svojo "desno roko", dosedanjega nizozemskega zunanjega ministra Fransa Timmermansa, ki ima dobršno mero šarma in diplomatske spretnosti, a socialdemokratskih kolegov v sredo dopoldne ni prepričal, da je treba "požreti grenko pilulo", vsaj ne vseh. Preveč je treba pogoltniti.

Najprej z naftno industrijo povezan Španec Miguel Aris Canete, ki je predviden za komisarja za energijo. Nato britanski lobist Jonathan Hill za finančni sektor in seveda desnoliberalno gospodarsko krilo z obema podpredsednikoma Jyrkijem Katainenom (delovna mesta, rast, naložbe in konkurenčnost) in Valdisom Dombrovskisom (evro in socialni dialog). In potem še občutek, da bodo socialdemokrati in socialisti "v celoti nezastopani" v prihodnji komisiji. Francoski socialist Pierre Moscovici ima s svojim gospodarskim in davčnim resorjem izvrsten položaj, je nasprotno menil Timmermans. A ta položaj bi bil ogrožen, če bi kolegi zavrnili desnoliberalnega zagovornika brezkompromisnega ravnanja.

Bil je govor o "ravnotežju strahu". Kaj je bilo potem bližje kot majhna politična kupčija za izravnavo interesov? Vsaj nadaljnja glasovanja v sredo potrjujejo domnevo, da ta deluje. Španec Canete, proti kateremu so sprva bili socialdemokrati, je bil potrjen. Prav tako Moscovici in Katainen, končuje nemški časopis.