Evropska unija
Britanska premierka Theresa May odločno stoji za dogovorom, ki po njenih besedah hkrati ohranja dobre odnose s povezavo in Londonu omogoča sklepanje obširnih trgovinskih dogovorov. Foto: Reuters
V britanskem parlamentu se je začela petdnevna razprava o brexitu. Foto: Reuters
VIDEO
Brexit: Vlada objavila ce...

Dodaj v

Brexit: britanski poslanci vse bolj kritični do vlade in njenega dogovora

Vlada: Alternative praktično ni
5. december 2018 ob 10:06
London - MMC RTV SLO, STA

Poslanci v Veliki Britaniji vladi očitajo nespoštovanje parlamenta, ker mu ni v celoti predstavila pravnega mnenja o dogovoru z Evropsko unijo o brexitu.

Poslanci spodnjega doma so v Londonu razpravljali, ali ministri ne spoštujejo parlamenta, ker jim državni pravobranilec Geoffrey Cox v ni v celoti predstavili pravnega mnenja, ki ga je dal vladi o dogovoru o brexitu. Poslanci šestih opozicijskih strank so nato v ponedeljek vložili zahtevo za sprožitev postopka proti vladi zaradi nespoštovanja parlamenta, ki je novembra sprejel odločitev, da mora vlada poslancem "v celoti predložiti vsa pravna mnenja" o dogovoru.

Opozicija je v torkovi razpravi trdila, da je s tem vlada omejila informacije, ki jih je razkrila, in da so ministri namenoma ignorirali odločitev parlamenta. Predlog šestih opozicijskih strank so nato potrdili s 311 glasovi podpore proti 293. Izid glasovanja teden dni pred ključnim glasovanjem o dogovoru v parlamentu dokazuje šibkost vlade Therese May.

"Izpolniti voljo državljanov"
Predsednica spodnjega doma parlamenta Andrea Leadsom je po glasovanju zatrdila, da bo vlada zdaj objavila pravno mnenje v celoti. Poslanci so hkrati podprli tudi dopolnilo, ki jim bo omogočalo, da bodo lahko dopolnjevali prihodnje predloge o brexitu. To na primer pomeni, da lahko poslanci v primeru zavrnitve dogovora dopolnjujejo vse prihodnje predloge, ki bodo prišli v parlament.

Z nagovorom Therese May se je z nekajurno zamudo začela petdnevna razprava o dogovoru. Premierka je poslance spomnila, da morajo izpolniti voljo državljanov, ki so se leta 2016 odločili, da država zapusti Unijo: "Zagotoviti moramo brexit, ki spoštuje Britance in nas napoti v boljšo prihodnost zunaj EU-ja." Čeprav si nekateri želijo bližje odnose z Brusljem ali drug referendum, pa to po mnenju Mayeve ne bo poenotilo države: "Ta spor se vleče že predolgo, razjeda našo politiko, in razumeti moramo, da smo v življenju odvisni od kompromisov."

Vlada: Alternative praktično ni
Ponovno je branila vidike dogovora, ki po njenih besedah hkrati ohranja dobre odnose s povezavo in Londonu omogoča sklepanje obširnih trgovinskih dogovorov. Za zdaj kaže, da več poslancev predlogu nasprotuje, kot pa ga podpira, a v vladi so optimistični, ker po njihovih besedah alternative praktično ni. Mayeva se sicer ne spoprijema le z nasprotovanjem opozicijskih poslancev, ampak tudi v vrstah lastnih konservativcev in severnoirskih unionistov (DUP), ki podpirajo njeno manjšinsko vlado.

Dogovor morata sicer na strani Unije potrditi še Evropski parlament in Svet EU-ja, vendar tu večjih presenečenj ni pričakovati, glede na to, da so voditelji članic dogovor konec novembra na vrhu v Bruslju že blagoslovili. Evropski poslanci naj bi dogovor potrdili kmalu v novem letu.

T. J.
Prijavi napako
Komentarji
SpicyWeiner
# 05.12.2018 ob 10:37
tako nekako bi se dalo opisati to farso od Brexita

Krtomir
# 05.12.2018 ob 10:50
hehet

A govoriš o tehnokratski naravi London Cityja? njih bo brexit daleč najbolj bolel.
conanbarbarian
# 05.12.2018 ob 10:47
Naj bo Hard Brexit, brez dogovopra z EU, to bi bilo najboljše glede na referendumski izid !
moonylink
# 05.12.2018 ob 11:54
zdaj ko dejansko spoznavajo kaj EU sploh je in kaj pomeni se pa mnenje hitro spreminja...kdo bi si mislil
el-ninđa
# 05.12.2018 ob 10:41
kako še bodo kritični, ko se bodo zares poslovili od EU
pohorjezeleno
# 05.12.2018 ob 11:52
Samo smo se zezali, si zdaj pravijo britanci...
moonylink
# 05.12.2018 ob 11:51
za britance je boljši brexit brez dogovora,
dejansko.


za britance je najboljse da ostanejo not, drugo najboljse je brexit z dogovorom...brez dogovora je pa seveda dalec najslabse, kar spoznava tudi sirsa javnost. Od poletja 2017 do sedaj so cisto vse ankete pokazale da vecina britancev misli da je bil referendumski izid napaka. Zadnji izid kaze celo 11% razliko med enimi in drugimi.

pa ne z nekimi bajtami, lepo te prosim....gre za desetine milijonov tovornjakov, 94% od tega jih gre v britanijo na just-in-time proizvodne linije in v supermarkete prek calaise-dover poti...zacni jih kar naenkrat pregledovati na meji in kaj se zgodi?

gre za integrirane visokotehnoloske proizvodne linije, za skupno pogajalsko moc EU trga, za priviligiran dostop Londonskega citija do EU financnega trga...

za neskocno skupnih znanstvenih in tehnoloskih projektov (bye bye galileo), izmenjavo znanja, izobrazevalne projekte...

prodajat bajto...lul!
7up
# 05.12.2018 ob 11:49
el CARTEL

Opozicija? Nesreča mamina, lahko bi vedel, da so bili Laburisti že v osnovi bili proti temu referendumu, kaj šele za to, da bi zapustili EU.

Laburisti želijo ponoven referendum na to temo.
mirora
# 05.12.2018 ob 12:34
Skozi vso zgodovino se vedno najde kakšna populistična neumnost, ki potem zapravi življenja dve ali tri generacije v iskanju rešitve za nekaj, kar je že samo po sebi nesmiselno in nepotrebno.
moonylink
# 05.12.2018 ob 11:52
aja pa da ne bi o s. irski ki je pod okriljem EU po neskoncnih desetletjih le nasla mir med unionisti in republikanci
Jarik
# 05.12.2018 ob 11:02
V ozadju je samo eno:
Želja (zaradi strahu pred kaosom, ki bo sledil) večine parlamentarcev da ostanejo v EU-ju.
el CARTEL
# 05.12.2018 ob 11:13
conanbarbarian
# 05.12.2018 ob 10:47
Prijavi neprimerno vsebino
Naj bo Hard Brexit, brez dogovopra z EU, to bi bilo najboljše glede na referendumski izid !


naj bo brez dogovra, se strinjam.

kaj je tole sranje ki so predstavili kot dogovor? britanija mora še vedno spoštovati zakonodajo EU, odide pa lahko šele ko se vse članice strinjajo - torej odvezli jim bodo glasovalne pravice, jih prisilili v špoštovanje zakonodaje, dali precejšnjo finančno kazen za izstop (ta del mi še vedno ni jasen, kaj britanija plačuje EU budžetu ko pa je konec), omejitev v prvih nekaj letih sklepanja prosto-trgovinskih sporazumov in potem - za konec - članice lahko zavrnejo brexit lol

to je res katastrofa od dogovora, pravna zaveza kjer mogoče izhoda sploh ne bo

za britance je boljši brexit brez dogovora,
dejansko.

napaka je,d a brexit pogajanaj vodijo ljudje, ki dejansko nočejo iz EU. zato s svojimi bruseljskimi kolegi iščejo načine kako ohraniti čimveč statusa quo.
voditi bi morala pač opozicija EU-ju; ne pa da si politične točke nabirajo še na slabem dogovoru (ker dejansko je slab)
Santiano
# 05.12.2018 ob 14:36
Ljudje v VB so nasedli propagandi skrajne desnice in niso krivi za nastalo situacijo. Tisti radikalci, npr. Johnson pa so se zvito umaknili iz vplivnih mest, ker si hočejo umiti roke... :) Zmerna desničarka Mayeva proba rešiti to, kar se rešiti pač še sploh da ampak ji nasprotujejo na vseh straneh. Stvari se znajo še krepko zakomplicirati, menim, da bi bil na mestu drugi referendum.

To je pač problem desničarjev - hočejo kao rešiti probleme in jih naredijo še več (spomnimo se Nemčije 1933-1945 kot najbolj izrazit primer), nato pridejo levičarji reševati situacijo ampak je ne morejo in potem folk spet voli desničarje in krog se vrti naprej...

Lp
kenda
# 05.12.2018 ob 13:28
Adijo Škotska in "Združeno kraljestvo". Po brexitu samo počakajmo nekaj mesecev, da Škoti izvedejo referendum in se odcepijo. Za to ste glasovali, dragi Britanci. To ste izglasovali in zdaj boste to tudi dobili! Kar si tudi zaslužite.
Binder Dandet
# 05.12.2018 ob 12:37
Včeraj sem po val 202 slišal, da ne vem kateri člen predvideva tudi možnost prekinitve brexita. Jaz mislim, da se bo to zgodilo. Od samega začetka ne verjamem, da bodo speljali. Slabo zanje.
hehet
# 05.12.2018 ob 10:48
ker po njihovih besedah alternative praktično ni
Alternativa je Brexit brez dogovora in kdor pozna tiranično naravo tehnokratov v Bruslju ve, da si tega zagotovo ne želijo.
Bolek
# 05.12.2018 ob 13:34
Če se prav spomnim, je bila Theresa May pred referendumom proti Brexitu, propagirala pa sta ga Boris Johnson in Nigel Farage. Britanci pa so bili toliko naivni (neumni) da so tema dvema kljukcema nasedli.

Ker je pa referendum izpadel večinsko za Brexit, pa Mayeva kot premierka ni imela druge izbire, kot da je začela pogajanja za Brexit in jih tudi uspešno končala.

Kako se bo pa vse skupaj izteklo, pa nihče ne ve. Veliko jih je mnenja, da bodo na koncu datum Brexita samo preložili.
DrKult
# 05.12.2018 ob 12:33
Jaz sem pa precej prepričan, da bodo v ključnem trenutku prpe popustile in podprle deal od TM, ker jim bo za alternativo ponudila drugi referendum. Lahko jo še tako podcenjujete, ženska zna krmarit ladjo bolje kot bi jo katerikoli drugi britanski politik.
DrKult
# 05.12.2018 ob 16:43
El Cartel "1. referendum je že bil, ven gredo
2. če je dogovor ta zgornji, potem pač ni dober"

Za hard Brexit je v UK manj kot 15% podpore. Dejstvo je, da so Briti volili za najmanj 3 različne Brexite, ker je Johnson obljubljal druge stvari kot Farage, ki je obljubljal druge stvari kot Gove, ki je obljubljal razlicne stvari kot Hannan in tako naprej. Ce izvedejo referendum zdsj in to s 3 opcijami, bo rezultat 55% remain, 30% May's deal in 15% hard Brexit. Žal ideologi nikoli ne boste skužili, kaj šele priznali, da za Hard Brexit ni NIKAKRŠNE večine! V parlamentu niti EN politik ne zastopa hard Brexita. Niti Rees Mogg ne, ki se vedno sanja o Kanada +++ dealu.
praetor
# 05.12.2018 ob 16:34
el Cartel, samo zate

kaj je tole sranje ki so predstavili kot dogovor? britanija mora še vedno spoštovati zakonodajo EU, odide pa lahko šele ko se vse članice strinjajo - torej odvezli jim bodo glasovalne pravice, jih prisilili v špoštovanje zakonodaje, dali precejšnjo finančno kazen za izstop (ta del mi še vedno ni jasen, kaj britanija plačuje EU budžetu ko pa je konec), omejitev v prvih nekaj letih sklepanja prosto-trgovinskih sporazumov in potem - za konec - članice lahko zavrnejo brexit lol

spoštovanje zakonodaje v PREHODNEM obdobju je predvsem v interesu VB, če hočejo še naprej trgovati brez tarif z EU. Enotni trg pa to. Imeli pa bodo nadzor nad priseljevanjem že v tem obdobju, kar so tudi hoteli.
finančna kazen: ne gre za nobeno kazen temveč za spoštovanje zavez, ki so jih dali kot članica EU in od katerih imajo tudi koristi (skladi, programi itd), za financiranje proračuna in večletnega finančnega okvira, pri sprejemu katerih so tudi sami sodelovali. Poleg tega gre tu še za plačilo pokojnin britanskih evroposlancev, njihovega osebja v institucijah EU itd. Torej, nobena kazen. Tudi v primeru "no deala" bodo to plačali.
EU ne more "zavrniti" brexita, to je vedno v rokah VB, zato ne palamudi v brezveze.
od 29. marca naslednje leto VB lahko sklepa sporazume z drugimi državami, do takrat pač ne more, ker je članica EU. ta pravila je sprejela EU, katere članica je tudi VB.

to je res katastrofa od dogovora, pravna zaveza kjer mogoče izhoda sploh ne bo
beri zgoraj

za britance je boljši brexit brez dogovora,
dejansko.

seveda da ni. za njih bi bial to katastrofa, 9 % zmanjšanje BDP in 30 odstotni padec cen nepremičnin

napaka je,d a brexit pogajanaj vodijo ljudje, ki dejansko nočejo iz EU. zato s svojimi bruseljskimi kolegi iščejo načine kako ohraniti čimveč statusa quo.
voditi bi morala pač opozicija EU-ju; ne pa da si politične točke nabirajo še na slabem dogovoru (ker dejansko je slab)


res so ti tuje osnove. opozicija pač ne more voditi nič, ker je - opozicija. lahko pa zmaga na volitvah - in vmes so bile - in vodi zadeve. pa je pač spet zgubila na volitvah.

mislim, da bo dost zaenkrat
zlati_m
# 05.12.2018 ob 15:43
Ma dejte že enkrat spokat ven da bo mir. Svoje zdrahe rešujte na svojem otočku.
Jarik
# 05.12.2018 ob 14:24
Vse je farsa, da na koncu izpade: "vse smo naredili, žal ni šlo".
V glavni vlogi je boga premierka.
Ostali bodo v EU, to je jasno.
Prius
# 05.12.2018 ob 14:02
Bolek: točno tako. Poleg tega je bila opozicija (laburisti) tudi proti izstopu.
Torej, po vsaki logiki bi pogajanja za izstop morali voditi tisti, ki si so to ''želeli'' in so vse skupaj zakuhali, tj. Johnson, Farrage in kompanija, a so seveda stisnili rep med noge, ko je bilo treba kaj narediti in en za drugim - odstopili. Volilci pa takim še kar nasedajo....
anny22
# 05.12.2018 ob 13:33
Dejansko so tri možnosti:
- ostanejo v EU
- hard Brexit
- sprejmejo dogovor Mayeve.

Tretja je najboljša možnost od slabih. Vseeno ne bi hotela biti na mestu poprečnega Britanca nekaj prihodnjih let ali desetletij.
lokiland1926
# 05.12.2018 ob 13:24
Tako kot smo mi odišli iz Juge, naj tudi oni grejo. Vendar v miru.
Vojna pride pozneje...
bbq
# 05.12.2018 ob 13:24
Itak. Tud jaz sem kriticen do nje.
Ena izmed manj sposobnih politicark.
Great Britain je odlocil svoje in to naj tudi uposteva!! Ce tega ni sposobna naj zapusti svoj stolcek in mesto. In naj gre sama v EU.
Britanci niso neumni. In dobro vedu kam EU pelje ...
džeko
# 05.12.2018 ob 12:36
Aja dajte no ..ali je bil referendum?? Bil!!!
Torej????
če pa niso šli na referendum sem jim jaz kriv? Ne ...niso šli na referendum, danes pa paničarijo. Šli bi na referendum in basta!!!!
Torej???
el CARTEL
# 05.12.2018 ob 11:17
dogovor je res v smislu kot da prodajaš recimo bajto, pa ti druga stran da ves denar, potem pa skleneta pogodbo v stilu da mu boš mogoče v prihodnosti enkrat predal bajto, do takrat pa je v tvoji lasti.

kot rečeno, tako je to ko pogajanja vodijo tisti ki nočejo iz EU

seveda ne verjamem,d a bo bruselj generalno nasprotoval brexitu, ampak le ta se lahko azvleče, če se kaka članica odloči malce ponagajati britaniji
7up
# 06.12.2018 ob 11:15
el CARTEL

Ne bodimo smešni - prijavil bi te(pa ne adminu) samo, če osebno grozil. Admin je izbrisal tudi moj relativno dolg odgovor na tvoj umotvor.

Verjetno se nekaterim res dogaja, da si želi, da bi bistveno stvar v državi vodil propadli populist, ki se mu je odrekla celo lastna stranka. Btw UKIP ni niti prestopil praga parlamenta... Če preslikam na slovenijo, to je podobno, kakor, da si želite, da bi vlado vodila kak Šiško ali Primc, čeprav nista prišla v parlament. No nekateri si verjetno to celo želite - samo demokracija na našo srečo ne deluje tako :)
praetor
# 06.12.2018 ob 09:35
el cartel, jaz te še nikoli nisem prijavil adminu, saj vem, da ti on ne more pomagati.
HOR
# 05.12.2018 ob 23:17
BREXIT...!?
Tomazzzinho
# 05.12.2018 ob 18:24
Na koncu se bodo odločili ostati v EU in bodo spet nadalnjih 20 let drekali, težili in izsiljevali cel EU ter mahali s tem svojim funtom, ki ga ohranjajo samo zato, da imajo lahko fige v žepih. Sedaj jih je trena enostavno izključit, nagnat. Potem se pa pogajajmo nanovo bodisi glede sodelovanja, bodisi z novim vstopom.
el CARTEL
# 05.12.2018 ob 18:12
praetor @ še en, ki ne zna brati podobno kot 7up ne (zna pa prijaviti adminu lol)

rekel sem opozicija EU ne opozicija mayevi (mišljeno agitatorje proti EU, oni bi morali voditi - ali pa vsaj biti vključeni - v pogajanja)

napaka je,d a brexit pogajanaj vodijo ljudje, ki dejansko nočejo iz EU. zato s svojimi bruseljskimi kolegi iščejo načine kako ohraniti čimveč statusa quo.
voditi bi morala pač opozicija EU-ju; ne pa da si politične točke nabirajo še na slabem dogovoru (ker dejansko je slab)


DrKult @ če je za hard brexit le 15% podpore, dvomim,d a je tudi teh le 15% za tak beden dogovor, ki so ga dobili lol
AM
# 05.12.2018 ob 13:41
Bo UK ostala v EU ?
P1X3L
# 05.12.2018 ob 12:13
Mayeva bo nardila use za to da doseže ta brexit in to samo zato da naredi kar je obljubila ker drugega od kar je premierka ni niti naredila... potem bo pa vlada propadla ali pa bo sama odstopila.
zapravico
# 08.12.2018 ob 08:27
Britanci zmeraj mešajo eno meglo,niso več tako pametni kot so bili njihovi predniki
Černibog
# 06.12.2018 ob 10:11
Boljše za države (še posebno majhne) v eu je da odidejo ker si bodo, če ostanejo, izposlovali en kup ugodnosti na račun drugih.
Hrk hrk
# 05.12.2018 ob 21:59
Hja,Rezka,nič več ne bo,kot je bilo.
Tudi,če si premislite.
Lunatix
# 05.12.2018 ob 21:37
Ma sterat to ven iz EU brez niččč!
el CARTEL
# 05.12.2018 ob 15:03
moonylink @ za britance je najboljse da ostanejo not, drugo najboljse je brexit z dogovorom

1. referendum je že bil, ven gredo
2. če je dogovor ta zgornji, potem pač ni dober
Rockos
# 05.12.2018 ob 13:09
[i...]to po mnenju Mayeve ne bo poenotilo države: "Ta spor se vleče že predolgo, razjeda našo politiko, in razumeti moramo, da smo v življenju odvisni od kompromisov."

S kom pa, če so sami povsem razdeljeni in nikoli niso bili ali želeli biti enotni z EUjem - kompromisi jih ne zanimajo interno, niti kot člani EU, niti če bi izstopili - ampak so pa odvisni od njih in je treba to razumeti? Zdaj pa razumi kdor more. Ker Mayeva naprimer že ne...
foxhunt
# 05.12.2018 ob 12:45
Poslanci koalicije so v parlamentarno proceduro vložili predloga sprememb zakona o vladi ter zakona o državni upravi, s katerima povečujejo število državnih sekretarjev na posameznih ministrstvih in vladnih službah.

A bi lahko od novinarjev dobil analizo koliko državnih sekretarjev prejšnje vlade je "obviselo" v javni upravi, ker pa prej to niso bili?
Kazalo