Evropska unija
Harley Davidson
EU predvideva uvedbo carin tudi na ikonične motocikle Harley Davidson. Foto: Reuters
Steklenice
Države članice EU-ja morajo biti glede uvedbe carine na določen izdelek soglasne. Na seznamu ameriških proizvodov naj bi se znašel tudi viski. Foto: Reuters
Jeklo
ZDA so s prvim junijem uvedle 25-odstotno zvišanje carin na jeklo in desetodstotno zvišanje carin na aluminij. Foto: Reuters

Dodaj v

Bruselj povračilne carine na ameriške izdelke napoveduje za julij

EU in podpisnice zahtevajo, naj jih ZDA izvzamejo iz sankcij podjetjem, ki poslujejo z Iranom
6. junij 2018 ob 15:22
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Evropska unija v odziv na ameriške carine na jeklo in aluminij, ki bodo izvoz Unije prizadele za 6,4 milijarde evrov, načrtuje dodatne uvozne carine na vrsto ameriških proizvodov.

Evropska komisija je na tedenskem kolegiju podprla uvedbo dodatnih carin na ves seznam ameriških proizvodov, o katerem je maja obvestila Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO), je sporočil podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Usklajevanje s članicami naj bi se končalo do konca meseca, tako da bodo nove carine začele veljati julija, je še pojasnil.

ZDA so po dvakratnem začasnem izvzetju Unije iz 25-odstotnih uvoznih carin na jeklo in desetodstotnih na aluminij s 1. junijem nove carine uvedle tudi za EU, grozijo pa tudi z dodatnimi carinami na avtomobile.

EU lahko v skladu s pravili WTO-ja uvede izravnalne ukrepe, ki so sorazmerni škodi, povzročeni zaradi ameriških ukrepov. Ameriške carine prizadenejo izvoz EU-ja v vrednosti 6,4 milijarde evrov.

EU bo carine uvajal po fazah
V prvi fazi bo EU uvedel ukrepe v vrednosti do 2,8 milijarde evrov. Preostale izravnalne ukrepe v vrednosti 3,6 milijarde evrov pa lahko uvede v drugi fazi – čez tri leta oziroma če ali ko WTO presodi, da so ameriški ukrepi neskladni s pravili. Unija je sicer 1. junija pred WTO-jem sprožila postopek za ugotavljanje skladnosti.

Za vsako fazo evropskih povračilnih ukrepov je pripravljen seznam ameriških proizvodov, za katere lahko Evropska unija uvede dodatne carine. V drugi fazi bi lahko na primer za neki proizvod, za katerega je v prvi fazi uvedla 25-odstotne carine, uvedla še dodatne 25-odstotne carine.

Viski, motorji, tobak ...
Na seznamu ameriških proizvodov, za katere naj bi Unija julija uvedla 25-odstotne carine, so med drugim viski burbon, arašidovo maslo, motorna kolesa (npr. ikonski motocikli Harley Davidson), pomarančni sok, brusnice in tobačni ter tekstilni izdelki.

Ali bo Unija dejansko uvedla dodatne carine za vse proizvode na prvem seznamu, trenutno ni jasno. Mogoče je namreč, da se članice v nadaljnjih postopkih usklajevanja dogovorijo, da kakšnega izvzamejo.

Unija o ukrepih odloča v komitološkem postopku, v okviru katerega je mogoče predlog komisije zavrniti s kvalificirano večino proti. Ali bo potrebna razprava na ministrski ravni ali celo na vrhu, za zdaj ni jasno.

Viri pri komisiji sicer poudarjajo, da je seznam ameriških proizvodov potrjen s soglasjem članic, soglasnost pa pričakujejo tudi v prihodnje.

Dodatne carine so eden izmed treh vrst protiukrepov. Poleg tega je EU 1. junija sprožil postopek pred WTO-jem. Pripravljajo tudi ukrepe za zaščito trga pred rastjo ponudbe jekla in aluminija, ki bi bila posledica preusmeritve izvoza iz drugih držav zaradi uvoznih carin ZDA.

ZDA so pred kratkim začele tudi proces za uvedbo dodatnih carin na avtomobile, ki bi prizadele desetkrat več trgovine kot dodatne carine na jeklo in aluminij.

Podpisnice iranskega sporazuma proti sankcijam ZDA
Francija, Nemčija, Velika Britanija in Evropska unija so na ZDA naslovile uradno zahtevo, naj njihova podjetja izvzamejo iz ukrepov, ki bodo posledica novih ameriških sankcij proti Iranu.

"Kot zavezniki pričakujemo, da se bodo ZDA vzdržale ukrepov, ki bi škodili varnostnim interesom Evrope," piše v pismu, naslovljenem na ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea in ministra za finance Stevena Mnuchina.

Francoski minister za gospodarstvo Bruno Le Maire je pojasnil, da tri evropske države – skupaj z Rusijo in Kitajsko podpisnice sporazuma – in EU zahtevajo od ZDA, da izvzamejo evropska podjetja, ki opravljajo legitimno trgovino v Iranu, iz vseh ekstrateritorialnih ameriških sankcij.

EU za ohranitev sporazuma, Iran bogati uran
Ameriški predsednik Donald Trump je prejšnji mesec ZDA umaknil iz sporazuma in napovedal nove sankcije proti Iranu ter kazenske ukrepe za podjetja, ki bodo z Iranom poslovala. Evropski voditelji si medtem prizadevajo za ohranitev težko doseženega sporazuma o iranskem jedrskem sporazumu, v skladu s katerim je islamska republika omejila svoje jedrske dejavnosti v zameno za ublažitev gospodarskih sankcij, Iran pa medtem znova vzpostavlja svojo infrastrukturo za bogatenje urana.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
marko02
# 06.06.2018 ob 15:40
V prvi fazi naj EU ukine sankcije proti Rusiji. To bo Trumpa&Co bolj zabolelo.
blue_night
# 06.06.2018 ob 15:43
Trump je znižal davke bogatim, s tarifami pa je efektivno dvignil davke revnim in srednjemu sloju (ki jih bodo kot potrošniki plačali). Pravi ljudski predsednik.
sammys
# 06.06.2018 ob 15:58
EU tole kar spretno igra, je pa dejstvo, da v trgovinskih vojnah in zmagovalcev. Mogoče bi bilo res fino razmisliti še dodatno umakniti sankcije z Rusijo in Iranom (in jih uvesti na Saudsko Arabijo, ampak to je že druga zgodba ...).
Sorrento
# 06.06.2018 ob 15:44
Povračilne carine TAKOJ! Z julijem bi jih potem Američani že umaknili.
blue_night
# 06.06.2018 ob 15:55
Jon Sneg

Porabimo toliko arašidov, da bo senatorje iz George, Alabame, Floride in Teksasa bolela glava, ker bodo morali odgovarjati na neprijetna vprašanja kmetov.
blue_night
# 06.06.2018 ob 15:49
EU tole fura dobro:

Na seznamu ameriških proizvodov, za katere naj bi unija julija uvedla 25-odstotne carine, so med drugim viski burbon, arašidovo maslo, motorna kolesa (npr. ikonski motocikli Harley Davidson), pomarančni sok, brusnice ter tobačni in tekstilni izdelki.

Ti izdelki evropskih potrošnikov niti ne bodo prizadeli, medtem ko je Trump z jeklom in aluminijem zadal udarec direktno svojim volivcem.
HakmeD
# 06.06.2018 ob 22:56
Carine na ameriški idiotizem, oz. imbecilnost biblo treba, se bo največ pokasiralo.
Drgač pa ja, z Rusi in Iranom začet na polno sodelovat, predvsem na področju energentov, tle mislm plin in nafto in jedrsko energijo. Na am. energente pa 50% davk nabit, pa začet z nafto poslovat v Evrih! To bi jih spravilo na kolena najhitrej.
wax
# 06.06.2018 ob 19:18
Mcdonaldse, burgerkinge in taka jajca zapret pa, da jih vidimo
el CARTEL
# 06.06.2018 ob 17:23
haha trump je prisilil ideologe globalizacije da uvedejo carine

#uživam
m72
# 06.06.2018 ob 16:46
Takoj ukinit sankcije proti Rusiji, ki so posledica bebavosti in nam v škodo. Odpovedati trgovinske sporazume z njimi, uvesti carino in pa striktno kontrolo živil, proizvodov z ameri povezanih podjetij. Pol pa amerom zaračunati carino in davek na orožarski šrot, ki so ga privlekli sem; ko ga odvlečejo, lahko zaradi mene tudi dobijo nekaj nazaj: nikakor pa ne vse, če so opremo vzeli iz zabojev. Šele potem se lahko pogovarjajo o kikirikijih.
mihael1
# 06.06.2018 ob 16:14
Pozno, Mehika in Kanada sta to naredili takoj.

Bojim se, da bo tudi mlačno.
Do Brasil
# 06.06.2018 ob 16:14
Iran vzpostavlja svojo infrastrukturo za bogatenje urana, da pride na proizvodnjo dovoljene kolicine obogatenega urana, kar sedaj ni bilo slucaj. Ta podatek manjka v vseh clankih na to temo!
Rasta75
# 06.06.2018 ob 15:58
EU nikoli ne bo uvedla povračilnih ukrepov zoper ZDA, saj jih bodo minirali poljski in baltski pudlji. Po drugi strani pa:

"Kot zavezniki pričakujemo, da se bodo ZDA vzdržale ukrepov, ki bi škodili varnostnim interesom Evrope," piše v pismu, naslovljenem na ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea in ministra za finance Stevena Mnuchina.

Si bosta Pompeo in Mnuchin s tem pismom obrisala zadnjo plat...
zapravico
# 07.06.2018 ob 06:41
Na hamburgerje nabiti 100% davek
HOR
# 07.06.2018 ob 01:22
EU pa še vedno vztraja pri sankcijah do Rusije, ki so še večja oslarija, kot sankcije do Irana...
HOR
# 06.06.2018 ob 16:18
Vse se vrača, vse se plača...
SoWa
# 06.06.2018 ob 16:08
marko02

# 06.06.2018 ob 15:40
V prvi fazi naj EU ukine sankcije proti Rusiji. To bo Trumpa&Co bolj zabolelo.
-----------------
Lahko ukinejo sankcije, ampak to ne bo nic pomagalo, ker USrA uvajajo sankcije zoper podjetja ki bodo poslovali z Rusijo.
Ista fora, kot z Iranom.

Vecina evropskih podjetij pa na 90 % odvisna od posojil ameriskih bank.
Ameriski banksterski terorizem na pohodu.
Jon Sneg
# 06.06.2018 ob 15:53
Koliko arašidovega masla pa se konzumira v Evropi? In ali ne prihaja večina tekstilnih izdelkov v Evropo iz Azije in Latinske Amerike?
zapravico
# 07.06.2018 ob 06:39
Kot prvo bi morala evropa skleniti partnerstvo z rusi,bi trupmek takoj popustil
runcajz
# 06.06.2018 ob 17:12
Temu Trumpu, po nesreči slovenskemu zetu, zaradi Melanijine ljubezni do zelene barve,ne pomaga nič drugega kot , da mu svet jasno pove, da mu do inteligence manjka še mnogo in da z nabijanjem carin ne bo dosegel ničesar. Vsekakor pa je preveč prepotenten.

Ker ni dovolj bister mu pač moramo nazorno pokazati, da se lahko tudi ZDA znajde na tistem koncu palice, ki boleče udarja . Poljski in baltski pudlji pa itak samo bevskajo, kar pudlji pač znajo Vrniti milo za drago in ne popuščat.
"Slovenija torej potrebuje spremembo zunanje-politične usmeritve, in sicer nazaj k utrjevanju zaupanja in lojalnosti vrednotam, usmeritvam, zavezam, ki izhajajo iz odločitve za članstvo v EU, NATO in nasploh k demokratični zahodni svet in njegove temeljne institucije, ki temeljijo ne le na jasnih skupnih ciljih, ampak tudi na skupnih vrednotah.(Program SDS)"
Janša verjetnio misli, da imamo s Trumpom skupne vrednote ! Ne, hvala.!
sammys
# 06.06.2018 ob 15:58
*ni zmagovalcev

mea culpa
Hardworker
# 07.06.2018 ob 00:31
EU je ameriška kolonija. Neodločnost Bruslja to vedno znova dokazuje.
Bivši uporabnik
# 06.06.2018 ob 18:49
samo davek naj plačajo na irskem ipd, bo dovolj..
ASUSfan
# 08.06.2018 ob 22:33
Na hamburgerje nabiti 100% davek

A samo one od ameriskih firm, ali tudi na one, ko jih Selim Balić v kiosku prodaja?
IndyBob
# 06.06.2018 ob 15:56
Bedaki. Te nove carine so samo nov davek, ki ga bomo placevali prebivalci EU preko visjih cen!
Kazalo