Evropska unija
Michel Barnier
Glavni pogajalec EU-ja za brexit je poudaril, da predlog vsebuje konkretne in realistične rešitve glede vprašanja, kako se izogniti "trdi" meji na irskem otoku. Foto: Reuters
Britanska premierka pravi, da noben premier ne bi privolil v predlog, kot ga je predstavil Bruselj. Foto: Reuters

Dodaj v

Bruselj predstavil osnutek "ločitvene pogodbe"; London in Belfast na nogah

Mayeva bo v petek predstavila svojo vizijo odnosa z EU-jem po brexitu
28. februar 2018 ob 14:07
Bruselj/London/Belfast - MMC RTV SLO, Reuters

Bruselj je predstavil osnutek sporazuma o brexitu, v katerem med drugim za območje irskega otoka (torej tudi S. Irsko) predlaga skupno regulatorno območje, če se strani ne bosta dogovorili drugače. Britanska premierka Theresa May je že ostro zavrnila predlog: "Noben britanski premier ne bi privolil v to."

Predlog sporazuma je sestavljen iz šestih delov, ki med drugim vključujejo uvodne določbe in določbe o pravicah državljanov ter drugih vprašanjih glede ločitve, kot so blago, dano na trg pred datumom izstopa, finančni dogovor, prehodne ureditve in institucionalne določbe. Glede vprašanja meje na irskem otoku sporazum vključuje protokol, in sicer gre za tretjo možnost, ki so jo v decembra objavljenem skupnem poročilu predstavili pogajalci EU-ja in Velike Britanije. Kot so sporočili s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, je to alternativna rešitev iz skupnega poročila, ki bi veljala, če ne bi bile dogovorjene druge rešitve, osnutek protokola pa ne vpliva na razpravo o preostalih dveh možnostih.

Skupno regulatorno območje pomeni, da bi na irskem otoku med drugim veljal prost pretok blaga oz. da bi Severna Irska ostala del notranjega trga EU in v carinski uniji. "Vsakodnevno življenje na meji in v okolici mora potekati tako kot poteka zdaj," je Barnier dejal v pogovoru z novinarji.

Kot je ob predstavitvi osnutka dejal glavni pogajalec EU-ja za brexit Michel Barnier, se čas izteka. Po njegovih besedah vsebina osnutka ni presenečenje, temveč gre zgolj za pravno ubeseditev do zdaj dogovorjenih stališč. Kot je dejal Barnier, osnutek predloga vsebuje "konkretne in realistične rešitve", s katerimi se želijo izogniti "trdi meji" na irskem otoku, potem ko bo Velika Britanija izstopila iz carinske unije.

Barnier je zanikal, da bi predlog "razrahljal" ustavne vezi Severne Irske z Veliko Britanijo in poudaril, da je odprt za morebitne druge predloge. Ob tem je Mayevo pozval, naj pospeši potek pogajanj, da bi lahko bili pogoji o dvoletnem prehodnem obdobju dogovorjeni do jeseni, v parlamentih držav članic EU-ja pa ratificirani do marca prihodnje leto.

London ostro zavrača predlog
Mayeva je v prvem odzivu na osnutek dejala, da spodkopava britanski skupni trg in ogroža ustavno integriteto. "Implementacija osnutka, ki ga je objavila komisija, bi pomenila spodkopavanje britanskega skupnega trga in bi s tem, ko bi uvedla carinsko in regulatorno mejo na irskem morju ogrozila ustavno integriteto Velike Britanije," je v britanskem parlamentu dejala Mayeva. Britanska premierka bo v petek predstavila svojo vizijo trgovinskega odnosa Velike Britanije in EU-ja po brexitu.

Na osnutek so se že kritično odzvali tudi nekateri drugi politiki. "Nismo zapustili Evropske unije, da bi potem spremljali razpad Velike Britanije," je dejal vodja irskega DUP-ja (Demokratične unionistične stranke) Nigel Dodds in ob tem dejal, da bi bila "katastrofa", če bi Severna Irska izgubila dostop do britanskega trga.

Johnson razburil s predlogom o elektronskem nadzoru meje
Britanski zunanji minister Boris Johnson je še pred predstavitvijo bruseljskega predloga dejal, da bi se lahko fizičnemu nadzoru na meji izognili s tehnološkim. Po njegovem mnenju bi lahko vprašanje meje na irskem polotoku rešili na podoben način, kot so urejena upravna območja v Londonu. "Med Camdnom in Westminstrom ni meje. A ko sem bil londonski župan, smo ljudem, ki so potovali med njima, neopazno pobrali z bančnih računov na milijone funtov brez nadzora na meji med območjema," je v pogovoru za BBC dejal Johnson, pri čemer je pojasnil, da je šlo za elektronsko zaračunavanje cestnin. Ob tem je dejal, da gre za relevantno primerjavo: po njegovem mnenju obstaja namreč vrsta možnosti za elektronski nadzor, vnaprejšnje prijave in podobno, s čimer se da izogniti "trdi" meji.

"Več let sem živel v Camdnu in na 'meji' z Islingtonom me niso nikoli ustavili. A ko sem v 90. letih prečkal mejo s Severno Irsko, so bile vame uperjene puške. Namigi, da gre za enake meje, so nenavadni," je v odzivu na Johnsonov predlog na družbenem omrežju Twitter zapisal irski poslanec stranke Fianna Fail Stephen Donelly.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
ap72
# 28.02.2018 ob 14:28
severna irska se bo pač morala odločiti (verjetno ne referendumu) ali želi bit v evropi ali v kraljestvu.

oboje ne bo šlo.
Svit-1
# 28.02.2018 ob 14:38
So rekli:
"Nismo zapustili Evropske unije, da bi potem spremljali razpad Velike Britanije,"
Pa ravno za to gre!
praetor
# 28.02.2018 ob 14:20
Kje so kokice?
DrKult
# 28.02.2018 ob 15:48
Lahk "Očitno se EU boji, da bo Britancem brez nje šlo bolje in da bi jih še več sledilo njihovem zgledu izstopa. Potem seveda EU pade kakor je dolga in široka."

Očitno imamo tudi v Sloveniji polpismene vernike v Faragevo religijo. Eni si ob vsem dogajanju še vedno zatiskajo oči in z glavo skozi zid trdijo, da jd Brexit super stvar za VB. Isti ljudje, ki trdijo, da je EU antidemokratična, na podlagi tega, da je eno od treh zakonodajnih teles imenovano (s strani izvoljenih vlad, da poudarimo).
Žal v resničnem Svetu živimo med takimi velesilami, da posamezne evropske države nimamo nobene prave teže. VB bo po Brexitu postala navaden ameriški vazal. Toliko Trumpovih obljub, ponujenih rok sodelovanja in podpore pri izstopu... 3 dni po referendumu pa Wilbur Ross, Trumpov lakaj, za BBC pove, da bo morala VB "opustiti določene nepotrebne standarde", če hoče trade deal z ZDA. Ti nepotrebni standardi so seveda standardi za prehrano. Toliko o suverenosti, prevzemanju kontrole itd. Če hočeš bit player na globalnem trgu, je za malo državo suverenost pač nemogoča. Zdaj pa si sami raztolmačite, če je boljše priznavat EU standarde ali ZDA standarde. Jaz izberem 10/10 krat EU.

Aja, pa neukom tvojega kova predlagam še googlanje:
-Most Favoured Nation (prvi link od WTO)
-UK aviation policy hard Brexit
-How to replace CAP on WTO terms (nemogoče)
-Japanese investment in UK and Brexit
-Financial passporting EU

Tolk za začetek
ajvard
# 28.02.2018 ob 14:42
kar ste skuhali - pojejte
smukač
# 28.02.2018 ob 14:43
Zaplet na zaplet, problem je, da ne moreš biti noter, če si zunaj.
Homer.
# 28.02.2018 ob 15:17
Skratka VB bi rada na Irskem imela "odprtino" proti EU preko katere bi se "tihotapili" na EU skupni trg.
Saj jih po svoje razumem, ampak to godljo so si zakuhali sami.......
dharma
# 28.02.2018 ob 15:19
Sicer sem proti brexitu ampak ok. se je pač zgodil. Sem pa končno pozitivno zadovoljen nad politiko iz Bruslja, ki na zelo diplomatski način kaže sredinec VB. Dejansko se ne pustijo in hočejo iz vsega skupaj potegniti največ ter hkrati matirati VB. Tale predlog za Irsko je fantastičen. Win za EU, win win za Irsko in total fail za VB. Ker oni bi pa kar elektrosko kontrolo. E malo morgen.
vranek
# 28.02.2018 ob 15:07
Tocno tako je treba, eu mora vodit igro, ne pa ta zobata gospa. Mi bomo odlocili koliko skupnega bomo imeli z nekom, ki se je odlocil oditi. MI! Ce kaj hocejo, tu so nasi pogoji!
Roky89
# 28.02.2018 ob 16:07
@Lahk

Ne sanjaj z NEIZVOLJENIMI birokrati v EU. A ti pa voliš birokrate v naših ministrstvih, upravnih enotah, zavodih, centrih in občinah? Niti predsednika VLADE ne voliš direktno, ampak posredno. Isto je v EU. Predsednika Komisije določijo DEMOKRATIČNO določeni voditelji držav članic, zbrani v Evropskem svetu, potrdijo ga pa DEMORKATIČNO IZVOLJENI poslanci v Evropskem parlamentu. Člane Komisije določijo DEMOKRATIČNE vlade držav članic, nakar jih preverijo in ob izpolnjevanju pogojev potrdijo DEMOKRATIČNO IZVOLJENI poslanci Evropskega parlamenta. V Svetu Evropske unije pa sedijo MINISTRI DEMOKRATIČNIH vlad držav članic.
Edini demokratični manjko, ki ga ima EU je ta, da nima Evropski parlament pravice do začetka zakonodajnega postopka, to pa zaradi tega, ker bi potem res lahko neka inštitucija EU začela delati po svoje, brez vnaprejšnje odobritve držav članic.

Nehite širit neresnice in se enkrat vseste dol in preberte kako stvari dejansko delujejo.
BlackCatXing
# 28.02.2018 ob 17:37
V bistvu se popravljam:
Če sem prej rekel, da mi iz naslova "zdrava kmečka pamet" ogorčenje s strani Britancev ni jasno sem po hitrem premisleku o tem kako se je narod razvijal prišel do drugega zaključka, in ta je:

Britanci še vedno verjamejo da so imperialna sila ki poganja svet in imajo zato pravico ter dolžnost da se uveljavijo njihovi interesi. Pozabili pa so, da so jih na imperialni strani prehiteli drugi in so danes nič drugega kot prebivalci otočka, katerega politiko vodijo močnejši in vplivnejši, in to pač niso več oni.

K*** jih gleda. Naj grejo, pa vodo naj potegnejo za sabo.
securle
# 28.02.2018 ob 14:41
Jaz bom pa samo sedela na mojem kavči brala in se smejala....
slovenkaaaa
# 28.02.2018 ob 17:34
Potem bo pa enako za čisto vse ostale zadeve. Ne bi bili v EU, ampak bi radi še naprej prost pretok bančnih storitev. EU tega ne more dati, ker potem lahko gredo tudi ostale države ven iz EU in bi še naprej imele prost pretok.

Kmetje bodo hoteli še naprej EU sredstva, ki jih pa EU ne more dati... torej bodo rekli, naj jim jih da britanska vlada... ta bo pa rekla, da ne more...

Potem bodo prišle na vrsto univerze, ki bodo hotele še naprej EU sredstva...

Pa delavci bodo hoteli evropske predpise o zaščiti delavcev, da nimajo več kot 48 urnega delavnika...

Pa potrošniki bodo hoteli pravice po evropskih predpisih...

Pa vozniki, ki gredo z avtom na kontinent, bodo hoteli, da njihova vozniška dovoljenja še naprej veljajo v skladu z evropskimi predpisi...
Roky89
# 28.02.2018 ob 16:14
@BlackCat
Stvar je v tem, da je situacija na Irskem otoku kar zapletena. Dolga desetletja so se tam dogajali sektaški spopadi in gospodarsko sodelovanje med njima je doseglo skoraj ničelno točko. UK moti dejstvo, da bi takšna ureditev, ki jo predlaga EU, pomenila, da se bo meja med EU in UK prestavila iz Severne Irske na otoško mejo med Veliko Britanijo in Islandijo in bi s tem UK dejansko od sebe odrezala del države. Predstavlji si, da izstopi Slovenija iz EU, a pride do zapletov z Prekmurjem, ker je z Muro odrezan od preostale Slovenije. Zdej pa si predstavlji, da bi EU predlagala, da se pač Prekmurje obravnava kot del carinske unije in skupnega trga in da bi meja med njimi in Slovenijo potekala na Muri, kljub temu, da bi bilo prekmurje še vedno Slovensko...
Predlog vsekakor zanimiv in nekako eleganten, a čisto praktično gledano me ne čudi, da se jim upira. Lažje bi bilo Severno Irsko dati Irski.
BlackCatXing
# 28.02.2018 ob 16:03
1. Skupno regulatorno območje pomeni, da bi na irskem otoku med drugim veljal prost pretok blaga oz. da bi Severna Irska ostala del notranjega trga EU in v carinski uniji.

2. Kot je dejal Barnier, osnutek predloga vsebuje "konkretne in realistične rešitve", s katerimi se želijo izogniti "trdi meji" na irskem otoku, potem ko bo Velika Britanija izstopila iz carinske unije.

3. Mayeva je v prvem odzivu na osnutek dejala, da spodkopava britanski skupni trg in ogroža ustavno integriteto. "Implementacija osnutka, ki ga je objavila komisija, bi pomenila spodkopavanje britanskega skupnega trga in bi s tem, ko bi uvedla carinsko in regulatorno mejo na irskem morju ogrozila ustavno integriteto Velike Britanije," je v britanskem parlamentu dejala Mayeva.

Mi lahko kdo, ki se za odtenek bolje spozna in razume te zadeva nekaj pojasni. Očitno je novinarjem na naši nacionalki to odveč in samo povzamejo kdo je kaj rekel in to je to.

Če prav razumem želi EU na Irskem otoku izogniti t.i. "trdi meji". Kar predlaga EU je, da bi tranzit blaga potekal povsem enako kot pred tem. Zgolj ugibam, ampak iz gospodarskega stališča mislim da je trgovanje med S. Irsko ki je del VB in Irsko na visoki ravni, glede na to da sta edini sosedi na otoku.
Mar ni to dobro za vse vpletene strani???

Ne razumem zakaj se VB takega sporazume otepa, češ da spodkopava njen notranji trg.
S. Irska ostaja dela VB in ne vem na kakšen način se lahko EU vplete v trgovanje med S. Irsko ter ostalimi deli VB (Škotsko, Walesom in Anglijo). Po drugi strani pa bi VB kljub izstopu lahko po domače povedano "hvatala krivine" in z EU trgovala preko S. Irske.

Kdo bi razumel te Britance, jaz jih sigurno ne.
Prizadet
# 28.02.2018 ob 14:43
Jaz iz zgoraj napisanega ne razumem kaj je skupno regulatorno območje. A to pomeni, da bi imeli luknjo v sistemu po katerem bi lahko katerakoli država uporabila brezcarinski vhod v EU? Ali Britanci želijo še irce v godljo potegnit? Kakšno pa je stališče Slovenije to tega problema?
DrKult
# 28.02.2018 ob 17:25
mag.lepi: "lol a eu bi kar meje držav sedaj določal hahahahaha še malo pa bodo rekli da bled pod avstrijo spada hahahahaha"

Kje si pa to prebral? No, važno, da ti je smešno.
FolkloraS
# 28.02.2018 ob 16:08
A se teh čajčarjev ne da preprosto nagnat! Če so se odločili za izstop adijo!
Roky89
# 28.02.2018 ob 16:44
@BlackCat

Pri Islandiji sem seveda misli Irsko kot otok. Hard Brexit pomeni HARD meja med Severno Irsko in Republiko Irsko. To pomeni ureditev kot je nekoč bila med Slovenijo in Avstrijo, preden smo vstopili v EU in kasneje v Schengen. Podobno, a dosti bolj nevarno mejo so imeli pred srede devetdesetih let, pred Dogovorom Dobrega petka (Good Friday Agreement).
V preliminarnih pogovorih so se le dogovorili, da morajo glede tega vprašanja sprejeti nek konkreten dogovor in kako približno naj ta zgleda. Vem, zveni blazno usekano, a tako pač funkcionirajo mednarodne zadeve. Zapleteno je.
Kaj si o tem mislijo prebivalci Irskega otoka? Ircem bi najbolj pasala, če bi SI postala del RI. Ker tega verjetno ne bo jim je naslednja najboljša opcija verjetno čim bolj neobstoječa meja med državama. To pa je problem, če več nista v isti carinski ureditvi. Kot si že sam uredil, bi to pomenilo, da lahko ena ali druga stran "hvati krivine".
Severni Irci so pa spet bolj specifična zgodba. Tam imaš feč fakcij, ki imajo različne interese. Imaš unijoniste, ki jim je cilj ostati britanski in so proti vsemu kar vsaj malo nuha po EUju. Njim bi najbolj ustrezal Hard Brexit in jim je vseeno za trdo mejo. Pol so nacionalisti, ki se pa delijo na dva tabora - Irske nacionaliste in Severno Irske nacionaliste. Eni bi radi postali del Irske in so za vse kar podpira RI, v primeru, da to ne gre jim je pa dovolj že to, da so čim bližje. Severno Irski nacionalisti pa bi najraje vrgli vn UK in se odpovedal RI in imeli lastno državo, neodvisno od obeh.
Zapleteno je do amena. Priporočam branje na wikipediji: "The Troubles", "Outline of the Troubles", "Politics of Northern Ireland".
Roky89
# 28.02.2018 ob 16:16
@Folklora
Treba se je držati predpisov in dogovorov. 50. člen Pogodbe o Evropski uniji določa neke stvari, voditelji držav članic in inštitucij EU, pa so se tudi sporazumeli, da bodo to pač tako vodili.
GUESS
# 01.03.2018 ob 12:48
"Implementacija osnutka, ki ga je objavila komisija, bi pomenila spodkopavanje britanskega skupnega trga in bi s tem, ko bi uvedla carinsko in regulatorno mejo na irskem morju ogrozila ustavno integriteto Velike Britanije". pravi Mayeva.
Ja, prej bi mislili, pred tistim neumnim referendumom (če se ne motim 52:48).
Saj so ja vedeli, da Republika Irska NE bo izstopila iz EU (saj niso neumni), meja z Ulstrom pa je "prostoprehodna". Mimogrede - a UK pa lahko spodkopava EU in ustavno integriteto drugih držav, predvsem Irske?
DrKult
# 01.03.2018 ob 07:30
Mag.lepi "ja kaj pa je to če bruselj določi kje bo carinska meja kot pa določanje mej?"

Sem ti rekel, da članek preberi. Ampak je očitno preveč.

1. Bruselj ni DOLOČIL, kje bo carinska meja, temveč je PREDLAGAL alternativno rešitev.
2. Tega NI storil zaradi svojih interesov, ampak ker hoče UGODITI VB
3. Razlog za to se skriva v tem, da želijo Britanci hkrati 1) ven iz CU, 2) ohraniti odprto mejo z Irsko
4. Točko 3 želijo Britanci rešiti na načine ki ali a) spodkopavajo nadaljnji obstoj CU, ali b) niso v skladu s pravili WTO

EU nima do Velike Britanije nobenih dolžnosti. Nihče pri zdravi pameti ne more pričakovati od Barnierja, da bo na kocko postavil nadaljnji obstoj carinske unije in enotnega trga. To pričakujejo samo Brexit verniki in ljudje, kakršen si ti. Ljudje, ki nimajo najosnovnejšega stika z realnostjo. Ne bomo delali izjem za državo, ki odhaja, ker bi potem hotele izjeme tudi preostale države, s tem pa bi bilo CU in SM konec. Barnier je ponudil alternativno rešitev, ki ni ne tič, ne miš, temveč reši troje:
1. Ni meje med Irsko in Severno Irsko (želja vseh strani, v izogib novim konfliktom z IRA)
2. Velika Britanija dobi trdo mejo z EU (želja VB)
3. Velika Britanija zapusti CU (želja VB), čeprav brez SI, torej kompromisno

Vse britanske želje pač ne gredo skozi hkrati. EU tudi (upravičeno) misli na svoje interese, pa tudi WTO ima pravila.

Sami so si to izglasovali, zdaj pa naj požrejo.
tupamaross
# 28.02.2018 ob 21:35
In bo Nemčija počasi Severno Irsko priključila k Irski.

Žal mi je Angležev, ki jih toliko skrbi BiH, Kosovo in še
Katalonija, Krim..., so pa čisto pozabili na Škotsko,
Severno Irsko, Veles...
Pac-Man
# 28.02.2018 ob 21:13
BlackCatXing
# 28.02.2018 ob 16:03

Ne razumem zakaj se VB takega sporazume otepa, češ da spodkopava njen notranji trg.
-------------------------------------

Ker bi morali uvest mejni nadzor s Severno Irsko ali pa ne bi imeli nadzora nad mejo z EU.

Meja z Irsko prinaša druge probleme.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/feb/23/good-friday-agreement-irish-brexit-northern-ireland

TL;DR

Brexit je bil največji politični kiks v zelo dolgo časa.
NNNP
# 28.02.2018 ob 19:01
Britance muči stara težava: ne moreš hkrati stisnit in ....
DrKult
# 28.02.2018 ob 18:53
BlackCat: "Če prav razumem, jim gre dejansko EU na nek način "na roke" s takim predlogom.
Na ta način jim ni potrebno biti del carinske unije, a hkrati ostanejo del nje preko SI."


EU jim itak skuša iti naproti, kolikor je pač v okvirih EU zakonodaje to mogoče, ker za razliko od njihovih kronično vernih Brexitovcev vsak normalni državljan EU dobro ve, da nam bo boljše, če jih obdržimo bližje, kot če se oddaljijo. Hard Brexit bi bil za VB sicer katastrofa, ampak to ne pomeni, da bi bil dober za EU. Pametni ljudje pač gledamo na svoje riti in posledično želimo dober trade deal z njimi.

VB ima glede zadeve 3 želje:
1. Imeti zaprte meje z EU in konec svobode gibanja
2. Biti izven carinske unije
3. Imeti odprto mejo z Republiko Irsko, ki je del EU

Vse troje hkrati je pač kot prvo nemogoče, kot drugo pa tudi kot tako v nasprotju z EU interesi. Če bi se namreč našla rešitev, ki bi jim to omogočila, bi to spodkopalo temelje carinske unije, ker bi vse ostale države članice in tudi tretje države nenadoma hotele isto za sebe.

Tako da ja, da Severna Irska ostane del carinske unije, je dejansko kompromisna pozicija za EU - kislo jabolko, ki ni nikomur pretirano všeč, je pa še najbližje željam tako VB kot EU
DrKult
# 28.02.2018 ob 16:51
BlackCat: "In kaj drugega bi naredil "hard Brexit" kot alternativa?
Sploh pa, ali ni bilo že nekaj časa nazaj objavljeno da so se EU in VB dogovorili za mejni režim na med S. Irsko in Irsko, kar je bila ena izmed 3. točk ki so bile pogoj za nadaljevanje pogajanj?"

Hard Brexit bi pomeni trdo mejo med Republiko Irsko in Severno Irsko.

"Kaj pa pravijo na vse skupaj Irci? Konec koncev so s sosedskega stališča najbolj vpleteni v zadevo."

To nima nobene zveze z Irsko in njenimi željami, pač pa s pravili, ki jih veleva WTO. Sem že v svojem prejšnjem komentarju napisal, pa bom še enkrat: MOST FAVOURED NATION.
Prvi člen pravilnika WTO: "Če država članica WTO preferencialno obravnava eno državo članico, mora tako obravnavati tudi preostale članice WTO-ja".

Kot izjeme pri pravilu Most Favoured Nation so unije tipa carinska unija (EU) in pa odnos do držav 3. Sveta. Britanci se lahko odločijo med trojim:

1. Ostanejo v neke vrste carinski uniji z EU
2. Trdo mejo z Irsko
3. Odprto mejo s celim Svetom (oziroma vsemi članicami WTO)

Britanci bi seveda nekaj mutili po svoje in imeli neke izjeme, vendar ustreznega predloga še niso predstavili. EU je danes podala alternativni predlog, ki bi omogočal delu UK ostati v CU in bi se posledično izognili nevšečnostim, ki bi jih s seboj prinesla meja na Irskem. Če bo trda meja, se namreč bojijo IRA-e
Krucefix2
# 28.02.2018 ob 21:53
Roky89 Starejša generacija katolikov ma zamero do Republike Irske da so jih pustili na cedilu potem ko je Severna Irska ostala pod UK mlajša generacija je pa bolj finančni razlog v Britaniji je zdravstvo zastonj vse je bolj pocen hrana pijača itd za primer zdaj sedim v Derryiju v pubu gledam fusbal pir stane 2 49 funta 10 km stran čez mejo v republiki je 5 evrov pa cajt laufa`če prav se imajo katoliki za Irce se veza krha da nam govoru o Huns tko se protestantom reče oni majo pa 1000 razlogov zakoga nočejo united Ireland
Roky89
# 28.02.2018 ob 19:16
@elCartel
Dragi moj, ta pogovor sma že imela pred parimi dnevi. Nisi mi odgovoril.
V EP imamo 8 poslancev, ki se jih voli po proporcionalnem sistemu s preferenčnim glasom - torej se pogleda katere stranke so dobile največ glasov, se teh 8 sedežev porazdeli med njih pol pa se še pogleda preferenčne glasove, da se ugotovi kateri predstavniki teh strank so dobili največ glasov. Razumeš? Oseba za katero sem oddal preferenčni glas, žal ni prišla v parlament, je pa prišel drug predstavnik politične stranke, ki sem jo obkrožil. To je popolnoma isti sistem kot pri državnozborskih volitvah. Tudi tam ni prišla v parlament oseba, kateri sem dal svoj preferenčni glas, a kaj naj, tako deluje demokracija. Sem čisto srečen, tudi če ni vedno čisto po moje. Eni pa ste mnenja, da je vse kr neki, če ne "zmaga" vaš. :)

Na ravni EU nisem direktno soodločal o ničemer, tako kot tudi nisem na ravni RS, razen na nekaterih državnih referendumih. Sem pa nekajkrat oddal svoj podpis večim Evropskim državljanskim pobudam, nazadnje na temo prepovedi glifosfata, ki je bila skupaj z pobudo o vodi, kot človekovi pravici uspešna in od EK izsilila reakcijo. Kakšna je ta reakcija, me ne zanima, važno da vedo, da je nekaj narobe.

Drugače pa vsake toliko časa stopam v stik s poslanci v DZ in EP, če se mi zdi, da kaj ni prav. Vem, da verjetno nima haska, a mi je spet predvsem važno to, da vedo, da se nekaj dogaja. Še najbolje pa je, da se jih pokliče v pisarno, ko imajo uradne ure (tak za namig). Če pa pišeš maile ali pa lajaš vanje preko fbja, pa verjemi, da ne bo odreagiro nihče drug kot njihov PRovc.

Biti državljan v demokratični državi ni sestavljeno samo iz udeležitve na volitvah vsake toliko let. Imaš tudi druge dolžnosti in načine kako vplivati na odločevalce, a se jih je treba poslužiti. Če nas bi bilo dovolj takih, bi že enkrat dosegli kritično maso, dokler pa boste eni samo jamrali po forumih, pa se ne bo nič premaknilo, vi pa boste večno imeli razlog jamrati.


Glede na tvoje poglede je potem Združeno kraljestvo najbolj nedemokratična država vseh časov. Ima monarha, nimajo proporcionalnega volilnega sistema, imajo house of Lords, kjer sedijo NEIZVOLJENI ljudje in kjer je referendum do pred pol stoletja bil neka neznanka, v tem obdobju pa so bili izvedeni le trije - dva na temo EU (oz. ES). :)
slovenkaaaa
# 28.02.2018 ob 17:31
Kako očitno je sedaj, da so se spustili v nekaj, pa ne vedo, v kaj. Tu ni nobene rešitve, ki bi bila ok za ene in druge. Nočejo meje med S Irsko in Irsko, če EK da predlog, da je ni, pa seveda nastane meja med S Irsko in Veliko Britanijo. Kaj torej? Nobena alternativa ni ok. Kaj ste se pa spustili v to.
BlackCatXing
# 28.02.2018 ob 16:22
@Roky89
UK moti dejstvo, da bi takšna ureditev, ki jo predlaga EU, pomenila, da se bo meja med EU in UK prestavila iz Severne Irske na otoško mejo med Veliko Britanijo in Islandijo in bi s tem UK dejansko od sebe odrezala del države.

In kaj drugega bi naredil "hard Brexit" kot alternativa?

Sploh pa, ali ni bilo že nekaj časa nazaj objavljeno da so se EU in VB dogovorili za mejni režim na med S. Irsko in Irsko, kar je bila ena izmed 3. točk ki so bile pogoj za nadaljevanje pogajanj?
Krucefix2
# 28.02.2018 ob 19:37
Roky89katoliki so proti brexitu protestanti samo nekateri samo nobeden od katolikov ne govori od united Ireland ok mogoče kakšen hard core nacionalist samo teh je malo tako da referendum za združitev ne bi uspel
BlackCatXing
# 28.02.2018 ob 17:26
@DrKult
Prvi člen pravilnika WTO: "Če država članica WTO preferencialno obravnava eno državo članico, mora tako obravnavati tudi preostale članice WTO-ja".
Kot izjeme pri pravilu Most Favoured Nation so unije tipa carinska unija (EU) in pa odnos do držav 3. Sveta.


Če prav razumem, jim gre dejansko EU na nek način "na roke" s takim predlogom.
Na ta način jim ni potrebno biti del carinske unije, a hkrati ostanejo del nje preko SI.
BlackCatXing
# 28.02.2018 ob 17:18
@Roky89
"Hard" meja in "hard Brexit" mi je jasen.
Tudi "delovanje" ultra nacionalistov razumem.

Ampak iz vidika "zdrava kmečka pamet" mi je to ogorčenje s strani VB na predlog EU o mejnem režimu med SI in RI ni jasno. Ravno predlog s strani EU jim na nek način omogoča maneverski prostor pri ostalih točkah pogajanj. Na primer: VB ne želi biti del carinske unije, želi biti suverena pri odločanju s kom in na kakšen način ter pod kakšnimi pogoji sklepa dogovore. OK, do tega imajo vso pravico saj so konec koncev ravno zato (poleg populizma o beguncih, pa vemo da jih imajo večino uvoženih tako ali tako iz svojih nekdanjih kolonij) izstopili iz EU. In če jim noben dogovor z EU glede tega ne odgovoraja, imajo na nek način v rokah asa, ki se mu reče "Soft meja" med Irskama.

Vem kako deluje politika - bistvo je da se dogovorijo da se nekaj morajo dogovoriti. In potem se dogovarjanje nadaljuje do naslednjega dogovarjanja itn.
BlackCatXing
# 28.02.2018 ob 16:26
@Roky89
Pa še to me zanima:
Kaj pa pravijo na vse skupaj Irci? Konec koncev so s sosedskega stališča najbolj vpleteni v zadevo.
nanook
# 01.03.2018 ob 11:20
Krucefiks...malo pavšalno si vzel tole glede vezi in zgodovine...zamera do Britancev je še vedno (in vedno bo) večja kot zamera takratni Collinsovi freestater politiki, čeprav ni zanemarljiva. Ti dam pa pa povsem prav glede finančnih razlogov. Irci hodijo na sever po hrano in alkohol...ker je občutno ceneje in se bojijo kaj bo brexit prinesel v tem smislu.
Homer.
# 01.03.2018 ob 11:10
Severna Irska naj naredi referendum in se odloči, kje bodo imeli "mejo".
Na izbiro imajo dve slabi možnosti.....
Na njihovem mestu bi izbral manj slabo brez meje med Irskama......
Roky89
# 28.02.2018 ob 22:36
@Kricefix

Zelo informativno. Hvala.
Roky89
# 28.02.2018 ob 20:25
@Krucefix
Aha. Kakšni so pa razlogi, da niso za združitev? Navezanost na UK? Težnje po čisti samoodvisnosti? Lahko, prosim, obrazložiš bolj podrobno? Hvala.
Roky89
# 28.02.2018 ob 18:51
@BlackCat
Jah, rezultat je bil 52:48. Kot sem napisal v komentarju na neko drugo temo
Jah, to se pa zgodi, ko politiki brezglavo odreagirajo na POSVETOVALNI referendum, ki se ga je udeležilo 72 % volilnega telesa in katerega rezultat je bil 52:48. Namesto, da bi stopili nazaj, si ogledali celotno sliko, upoštevali demografsko in geografsko porazdelitev glasov in stopili volilcem naproti ter jih vprašali kaj TOČNO bi radi imeli in ZAKAJ so glasovali tako kot so. So se raje prestrašeni in presenečeni šli populiste, nastavili nesposobno predsednico vlade, pustili brexitarjem, da so se poskrili v svoje luknje in brez večjega premisleka sprožili 50. člen Pogodbe o Evropski uniji 9 mesecev kasneje. V teh 9ih mesecih pa se ni dogajalo nič drugega kot brezvezno govoričenje. Ni bilo niti ene državljanske konzultacije ali javne konference. Ni bilo anket, ni bilo resnih analiz. Nič.

@Krucefiks
Ej, če si res v S. Irski, pa te bi resno povprašo za objektivno oceno situacije in tega kaj si mislijo ljudje. Kaj poročajo njihovi mediji? Kaj govorijo sosedi in sodelavci? Jst sm žal na netu do sedaj naletoval samo na nutjobe iz skrajnih spektrov.
HOR
# 01.03.2018 ob 11:57
Brexit...
...ena skleda manj za lizat...
Krucefix2
# 28.02.2018 ob 18:28
Jaz se pa krohotam Slovenskim kavčarjem živim na Severni Irski 18 let in vidim da folk piše tukaj in pojma nima o situaciji na Severni Irski kot prvo protestanti niso Irci Irci so samo katoliki in še teli večina ne potpirajo united Ireland če pa bi potem bi sinn fein že zahteval referendum dolg cajta nazaj
Guliarth
# 28.02.2018 ob 16:40
Podobno pri novodobnih zakonskih ločitvah, če mož ne trpi več ženinih muh in skokov čez plot, ločitev, odvzem otroka in nadpovprečna preživnina za otroka. Kaj si pa mlad oče more, ko mu pa sodi 150 kilogramska feministka. Izločiti iz postopka je ne more, ker je ta zamenljiva le z enako sodnico, sodnika pač moški ne more dobiti.
Nigel, daj jim po piskru.
Bivši uporabnik
# 28.02.2018 ob 21:28
na ravni EU se volilce nič ne vpraša, ni referendumov, ni vzvodov da volilci ustavijo kak zakon

posredno naj bi bil z voljenjem v eu parlament, pa še to je bolj kot ne samo protokol za plače 10k+ neto..
še vedno pa se v vseh teh letih oz desetletjih ni uspela skupaj spravit eu ustava. le zaaj mislite in zakj so to že večkrat minirali frncozi, kot britanci )ki se zdej na koncu še dvignili roke)? retorično..
Bivši uporabnik
# 28.02.2018 ob 21:23
Skupno regulatorno območje pomeni, da bi na irskem otoku med drugim veljal prost pretok blaga oz. da bi Severna Irska ostala del notranjega trga EU in v carinski uniji.

in tako še vedno ostane pralnica denarja za ameriške izpostave v eu. kaj mislite so zgodilo?
el CARTEL
# 28.02.2018 ob 19:01
Edini demokratični manjko, ki ga ima EU je ta, da nima Evropski parlament pravice do začetka zakonodajnega postopka

to je naravnost neresnica.
to ni edini manjko, je pa res edini parlament, ki ne more začeti zakonodajni postopek.

na ravni EU se volilce nič ne vpraša, ni referendumov, ni vzvodov da volilci ustavijo kak zakon.

od volilcev se pričakuje le,d a izberejo ljudi, ki jih bodo vodili naslednji mandat.
zato pa je udeležba tako nizka na vseh volitvah. očitno volilci vedo, da je vse neka maškarada.
karneval

lahko pa me demantiraš in poveš, kje točno si se ti soodločal na ravni EU v zadnjih recimo 5 letih.
mag.lepi
# 28.02.2018 ob 17:36
ja kaj pa je to če bruselj določi kje bo carinska meja kot pa določanje mej?
mag.lepi
# 28.02.2018 ob 16:07
zato ker potem ne bodo mogli tam kasirat carine!! in ostalih dajatev!! ne more kar ena EU določit da bo en del ene države imel drugačne pogoje, to lahko naredi samo država sama!
mag.lepi
# 28.02.2018 ob 15:52
lol a eu bi kar meje držav sedaj določal hahahahaha še malo pa bodo rekli da bled pod avstrijo spada hahahahaha
lahk
# 28.02.2018 ob 14:13
Očitno se EU boji, da bo Britancem brez nje šlo bolje in da bi jih še več sledilo njihovem zgledu izstopa. Potem seveda EU pade kakor je dolga in široka. Bi bilo pa res že čas, da EU neizvoljenim birokratom povemo, da nimajo mandata komandirati vseh nas!
Kazalo