Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 6 glasov Ocenite to novico!
Miro Cerar v Bruslju
V Bruslju se je začelo zasedanje voditeljev 27 članic Evropske unije, ključni temi pogovorov pa se nanašata na obdobje po brexitu. Foto: Reuters
Donald Tusk
Tusk je načrte britanske vlade za odnose z EU-jem po brexitu, označil za čisto iluzijo. Foto: Reuters
VIDEO
Cerar pričakuje, da bo Sl...

Dodaj v

Večina članic EU-ja pripravljena v proračun plačati več. Slovenija si želi ostati neto prejemnica.

EU predstavila načrt za pokrivanje finančnih vrzeli po brexitu
23. februar 2018 ob 14:06,
zadnji poseg: 23. februar 2018 ob 22:26
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Voditelji držav Evropske unije so se na neformalnem vrhu v Bruslju dogovorili, da bo EU v prihodnje porabila več denarja za omejevanje nezakonitih migracij, obrambo in varnost ter za program Erasmus +.

Številne članice EU-ja so pripravljene plačati več v evropski proračun po letu 2020, je sporočil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je bil podrobnejši: okoli petnajst držav je pripravljenih v proračun plačati več.

Evropska komisija je že pred časom poudarila, da bo treba proračun povečati z odstotka BND-ja EU-ja na od 1,1 do 1,19 odstotka za pokritje dveh vrzeli: prihodkovne zaradi brexita in odhodkovne zaradi novih prioritet. Sloveniji je v interesu evropski proračun nad enim odstotkom BND-ja unije, je poudaril slovenski premier Miro Cerar, ki se udeležuje vrha.

Proračun se bo z odhodom Združenega kraljestva nekoliko skrčil, zato je treba odločno zagovarjati slovenske interese, je še opozoril Cerar. "Zelo pomembno bo ohraniti neko raven kohezijskih sredstev, ki jih Slovenija nujno potrebuje za razvoj," je izpostavil in dodal, da mora evropski proračun ostati razvojno naravnan in ambiciozen, podpirati inovacije in posodabljanje Evrope ter zagotavljati dovolj sredstev za nove izzive, kot so varnost in migracije, pa tudi za nekatera socialna vprašanja. Po neuradnih informacijah Slovenija sicer podpira povečanje proračuna za do 1,1 odstotka BND-ja.

Neto plačnice nasprotujejo povečanju
Cerar pričakuje, da bo Slovenija ostala neto prejemnica evropskih sredstev, a ob tem izpostavlja, da si seveda dolgoročno želijo, da bi se z načrtovanim razvojem uvrstila med najrazvitejše članice EU-ja. Najglasnejše nasprotnice povečanja proračuna so neto plačnice Švedska, Nizozemska, Danska in Avstrija, medtem ko Nemčija v koalicijskih pogajanjih v evropski proračun obljublja več denarja.

Strategija pokrivanja vrzeli po brexitu
Prihodkovno vrzel, ki nastaja zaradi odhoda velike neto plačnice Velike Britanije, so v Bruslju ocenili na od 12 do 14 milijard evrov letno; odhodkovno, ki nastaja zaradi novih finančnih potreb za nove politične prioritete, pa na okoli deset milijard letno. Polovico prihodkovne vrzeli naj bi unija po načrtih komisije odpravila z rezi izdatkov, polovico pa z dodatnimi prihodki preostalih 27 članic. Petino odhodkovne vrzeli naj bi odpravila s prerazporejanjem sredstev in rezi, 80 odstotkov pa s svežim denarjem in dodatnimi prispevki.

Tusk: britanski načrti so čista iluzija
Medtem je Tusk načrte britanske vlade za odnose z EU-jem po brexitu, kot jih navajajo britanski mediji, označil za čisto iluzijo. Britanska premierka Theresa May naj bi načrte razkrila prihodnji petek. Britanija naj bi si prizadevala za selektivno uskladitev s pravili EU-ja v nekaterih sektorjih gospodarstva, vendar EU izpostavlja celovitost notranjega trga in takšnemu pristopu nasprotuje.

Voditelji so se danes tudi zavzeli za to, da bi bil dogovor o večletnem proračunu po letu 2020 dosežen pred evropskimi volitvami maja 2019, a Cerar ob tem izpostavlja, da je vsebina seveda pomembnejša od časovnega vidika.

T. K. B., J. R.
Prijavi napako
Komentarji
vojnaslo91
# 23.02.2018 ob 17:45
Jaz želim, da postanemo uspešna in bogata država in tako nehamo bit prejemnica pomoči.
-----------------------
To je res slišat dobro.... ampak pri taki konkurenci: Grčija, Romunija, Bolgarija, Madžarska, Hrvška,... ni noben problem biti med najboljšimi, ki plačujejo
sebastjan-k
# 23.02.2018 ob 17:32
Jaz želim, da postanemo uspešna in bogata država in tako nehamo bit prejemnica pomoči.
odprtizvezek
# 23.02.2018 ob 14:45
Bo dala mama Merkel a ne?
Roky89
# 23.02.2018 ob 21:50
@Mimobežnik

Luksemburg ni največji prejemnik POMOČI EU, ampak je prejemnik največih sredstev EU glede na prebivalstvo. Zakaj? Ker imajo en kup EU institucij, ogromno NVO-jev in so vključeni v en kup programov EU-ja. Tuki se ne gre le za prejemke za POMOČ, ampak se gre za vse prejemke, ki gredo iz proračuna EU komurkoli in čemerkoli v posamezni državi. Prav tako ne pozabit, da je luksemburžanov malo in da to kaj hitro premakne povprečja gor ali dol. Eni ste pri matematiki spali?
DrKult
# 25.02.2018 ob 11:49
Mimobeznik: "Največji prejemnik pomoči v EU je tudi njena najbogatejša članica - Luksemburg,"

Take idiotske, iz konteksta izvzete izjave formirajo javno mnenje. Luksemburg NI največji prejemnik EU pomoči, iz naslova kohezije je najmanjši prejemnik EU sredstev. Je pa v Luksemburgu, kot ustanovni državi EUja, veliko število EU institucij, ki jih, kdo bi si misli, financira EU. In zato je EU največji prejemnik EU sredstev glede na število prebivalcev.

Če se pogovarjamo o pomoči, se pogovarjamo o kohezijskih sredstvih in ne o sredstvih nasploh. Preberi kdaj kako knjigo.
izo
# 25.02.2018 ob 11:38
Težko bo Slovenija ostala neto prejemnica, saj ne spada ravno v kategorijo slabo razvitih držav...

večji problem je to, da ne znamo ponucat niti to, kar je na mizi. in tako lepo pobašejo drugi.
Springbok
# 24.02.2018 ob 15:46
@ enix - komentiram tvojo izjavo, da imamo v Bruslju svojo dobro plačano ekipo.

Moraš biti bolj natančen.

Večina LSovencev, ki dela v Bruslju, dela za EU ustanove. So "federalesi". Prjavili so se na javni razpis, nardeili so sprejemce, in so v službi EU, ne Slovenije. Plačuje jih EU. Slovenija jih ni "poslala gor". So tam, ker so dobir, in so o em prepričali kadrovike EU. Sloveniji načeloma ne dolgujejo nič.

Imaš "svojo ekipo" - v Stalnem predstavništu RS pri EU. Te diplomate plačuje Slovenija. Oni zastopajo interese Slovenije. Te diplomate, in samo njih, je "poslala gor" Slovenija.

Potem so tu poslanci v EP. Te smo izvolili mi. Zvestobo dolgujejo volilcem in svoji nadnacionalni politični skupini. Plačuje pa jih proarčun EU.

Sedaj pa opredeli, kdo smo tisti, ki imamo v Bruslju dobro plaano ekipo.
Roky89
# 24.02.2018 ob 15:02
@enix

To pa je skrb naše vlade. Malo si preberi kako deluje proračun EU, kako potekajo pogajanja in kako se zadeve preračunavajo. Je vse na internetu. Stric google pa je tud zelo prijazen možakar. ;)
Springbok
# 23.02.2018 ob 22:52
Tistega, ki omeni netoplačnike v EU proračun, je vselej potrebno vprašati, ali govori o absolutnih zneskih, deležu glede na bruto nacionalni dohodek ali deležu glede na prebivalstvo. Ko primerjate razne šievilke in grafe boste presenečeni, da na primer glede na BND največ v proračun EU prispeva Grčija, glede na število prebivalstva pa Luxembourg.

Nelaj intreaktivnih linkov za igranje - in možne različne interpretacije - rahlo Brexitarska:.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/803609
7.stm#start

Zelo brexitarski prikaz za potrebe referenduma:

https://www.express.co.uk/news/politics/
677634/EU-referendum-Brexit-map-Britain-UK-net-contribution-Brussels-Cameron

Pa še uradna predstavitev EU po postavkah prihodkov in zlasti odhodkov - predstavitev EP in Komisije :
http://www.europarl.europa.eu/external/h
tml/budgetataglance/default_en.html

http://ec.europa.eu/budget/figures/inter
active/index_en.cfm

Še pogled wikipedie (ker je prikazano s stališča proračuna EU predznak minus označuje netoprejemnika):
https://en.wikipedia.org/wiki/Budget_of_
the_European_Union

Vsi pa bolj ali manj delajo s temi podatki:
https://www.statista.com/statistics/3166
91/european-union-eu-budget-share-of-contributions/
Homer.
# 23.02.2018 ob 14:53
Težko bo Slovenija ostala neto prejemnica, saj ne spada ravno v kategorijo slabo razvitih držav...
fritaja
# 26.02.2018 ob 11:24
skorpijon93
# 24.02.2018 ob 16:51
zgledujte se po češki in višegrajski četverici !


In glede česa naj bi se po njih zgledovali? Morda glede tega, da imajo bolj ali manj vse fašiste na oblasti?
Roky89
# 24.02.2018 ob 14:59
@Cartel

V EP imamo 8 poslancev, ki se jih voli po proporcionalnem sistemu s preferenčnim glasom - torej se pogleda katere stranke so dobile največ glasov, se teh 8 sedežev porazdeli med njih pol pa se še pogleda preferenčne glasove, da se ugotovi kateri predstavniki teh strank so dobili največ glasov. Razumeš? Oseba za katero sem oddal preferenčni glas, žal ni prišla v parlament, je pa prišel drug predstavnik politične stranke, ki sem jo obkrožil. To je popolnoma isti sistem kot pri državnozborskih volitvah. Tudi tam ni prišla v parlament oseba, kateri sem dal svoj preferenčni glas, a kaj naj, tako deluje demokracija. Sem čisto srečen, tudi če ni vedno čisto po moje. Eni pa ste mnenja, da je vse kr neki, če ne "zmaga" vaš. :)

Na ravni EU nisem direktno soodločal o ničemer, tako kot tudi nisem na ravni RS, razen na nekaterih državnih referendumih. Sem pa nekajkrat oddal svoj podpis večim Evropskim državljanskim pobudam, nazadnje na temo prepovedi glifosfata, ki je bila skupaj z pobudo o vodi, kot človekovi pravici uspešna in od EK izsilila reakcijo. Kakšna je ta reakcija, me ne zanima, važno da vedo, da je nekaj narobe.

Drugače pa vsake toliko časa stopam v stik s poslanci v DZ in EP, če se mi zdi, da kaj ni prav. Vem, da verjetno nima haska, a mi je spet predvsem važno to, da vedo, da se nekaj dogaja. Še najbolje pa je, da se jih pokliče v pisarno, ko imajo uradne ure (tak za namig). Če pa pišeš maile ali pa lajaš vanje preko fbja, pa verjemi, da ne bo odreagiro nihče drug kot njihov PRovc.

Biti državljan v demokratični državi ni sestavljeno samo iz udeležitve na volitvah vsake toliko let. Imaš tudi druge dolžnosti in načine kako vplivati na odločevalce, a se jih je treba poslužiti. Če nas bi bilo dovolj takih, bi že enkrat dosegli kritično maso, dokler pa boste eni samo jamrali po forumih, pa se ne bo nič premaknilo, vi pa boste večno imeli razlog jamrati.
el CARTEL
# 24.02.2018 ob 11:21
Roky89 @ ok, povej mi vse člane evropskega parlamenta, ki si jih lahko volil ti direktno.

nato pa mi še naštej o čem vse si se ti soodločal na ravni EU.

hvala vnaprej.
el CARTEL
# 23.02.2018 ob 22:08
Kakšen bo proračun po brexitu? Slovenija si želi ostati neto prejemnica.

glede na vse britanske milijarde, ki so letele v proračun in dejstvo,d a je slovenija komaj bila neto prejemca že sedaj,
bo ostala neto prejemnica v prihodnje le, če vse breme prevzame nemčija. skratka pobožne želje.

kako je že šla tista v jugoslaviji: ne bomo plačevali za lenobo in nerazvite pokrajine.

oh, kaka ironija par let kasneje :)))
Juhu
# 23.02.2018 ob 15:16
Še ena želja.
SamoRes
# 23.05.2018 ob 15:37
In po anketah vodi SDS, kaj ste spali zadnja leta?

Prejšnjo finančno perspektivo 2007-2013 je naša država začela katastrofalno. Do konca leta 2008, torej po dveh letih, je v Bruselj predložila le za 15 milijonov evrov registriranih zahtevkov za povračilo. Tedaj je bila na oblasti vlada Janeza Janše, vladno službo, zadolženo za črpanje, pa je vodil Ivan Žagar.

Prejšnjo finančno perspektivo je Slovenija začela katastrofalno. Do konca leta 2008, torej po dveh letih, je v Bruselj predložila le za 15 milijonov evrov registriranih zahtevkov za povračilo. Tedaj je vladno službo, zadolženo za črpanje, vodil Ivan Žagar. Prejšnjo finančno perspektivo je Slovenija začela katastrofalno. Do konca leta 2008, torej po dveh letih, je v Bruselj predložila le za 15 milijonov evrov registriranih zahtevkov za povračilo. Tedaj je vladno službo, zadolženo za črpanje, vodil Ivan Žagar. Foto: Tina Deu

Neto prejemnica sredstev je Slovenija postala šele konec leta 2009, ko je bila na oblasti že vlada Boruta Pahorja. Koordinator črpanja je postala služba za razvoj, ki jo je vodil Mitja Gaspari, ministrstva pa so pozneje prevetrila sezname projektov.
Roky89
# 23.02.2018 ob 22:57
@Virunum

A tvoj obraz pa je popolnoma simetričen? :D
Pofotki ga in prezrcali obe polovici obraza, pa bomo vidli tvojo simetričnost. It's a fact of embriology. :)
Roky89
# 23.02.2018 ob 22:55
@el Cartel

Ravno o tem so se danes pogovarjali na današnjem zasedanju EU27. Nehi že enkrat zganjati gonjo glede teme migrantov. Karkoli se pogovarjajo in dogovarjajo samo jamraš. Dolgočasen si že.
Glede proračuna, pa je to stvar še skoraj enega leta pogajanj tako med članicami in institucijami EU.

Kar se tiče vojske pa prevladuje ves čas mnenje, da bo nad kakršnimi koli obrambnimi ali pa reakcijskimi kapacitetami bdel Evropski parlament. Evropska komisija pa deluje tako kot naša vlada - NI direktno voljena, ampak je izbrana s strani neke institucije in potrjena v parlamentu. V primeru Komisije njenega predsednika izberejo demokratično izvoljeni/določeni voditelji držav članic, ki ga potrjujejo demokratično izvoljeni poslanci Evropskega parlamenta, komisarje določijo vlade držav članic (v ozadju katerih je spet demokratični proces), celotno komisijo pa še enkrat potrdijo demokratično izvoljeni poslanci v Evropskem parlamentu.
Če pa hočeš imeti tudi demokratične volitve za predsednika Komisije, pa boš mogel pristati na to, da se ta pretvori v Evropsko vlado in se države članice združijo v federativno državo. To pa domnevam, da tudi nočeš.
Sej ni tako težko za razumeti. ;)

Pod črto - samo nergal bi rad. Pa še lep večer. :D
Bo73
# 23.02.2018 ob 17:03
Debate za ministra financ.
skorpijon93
# 24.02.2018 ob 13:13
hlapec si bil in hlapec boš ostal ! namesto da bi se pridružil višegrajski četverici torej državam s katerimi imamo še kako veliko skupnega navsezadnje smo l. 2004 vstopili skupaj v EU in še marsikaj , sram te bodi cerar, pa nisem te volil, hlapec
Virunum
# 23.02.2018 ob 22:50
Speta ta asimetricni fejs... ki bi nas nekam popeljal
el CARTEL
# 23.02.2018 ob 22:10
prihodkovne zaradi brexita in odhodkovne zaradi novih prioritet.

in kake so to nove prioritete? sprejem in namestitev še več migrantov?
ali EU vojska pod vodstvom neivoljene evropske komisije, ki bo lahko mirila separatistične težnje in bodoče exite?
Mimobeznik
# 23.02.2018 ob 19:33
@sebastjan-k

Največji prejemnik pomoči v EU je tudi njena najbogatejša članica - Luksemburg,
vojnaslo91
# 23.02.2018 ob 17:01
Slaba taktika...
enix
# 24.02.2018 ob 14:51
mamo svojo dobro plačano ekipo v EU, vejo kako zadeve funkcionirajo, kakšno strategijo imajo da bo Slo ostala neto prejemnica? Nobene ker so vsi na smučanju in pridejo po 8. marcu!
skorpijon93
# 24.02.2018 ob 16:51
zgledujte se po češki in višegrajski četverici !
Kazalo