Matteo Renzi je imel ob prevzemu italijanskega predsedovanja Svetu Evropske unije navdihujoč govor, ki je navdušil številne poslance. Foto: Reuters
Matteo Renzi je imel ob prevzemu italijanskega predsedovanja Svetu Evropske unije navdihujoč govor, ki je navdušil številne poslance. Foto: Reuters
Jose Manuel Barroso in Matteo Renzi
Italijanski zagon je pozdravil tudi odhajajoči predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Foto: Reuters
Evropski parlament
Evropski poslanci so se v Strasbourgu zbrali na ustanovnem zasedanju. Foto: Reuters
Italija prevzela predsedovanje Uniji

Italijanski premier je na prvem plenarnem zasedanju novega sklica Evropskega parlamenta v Strasbourgu predstavil načrte polletnega predsedovanja Svetu Evropske unije, ki ga je Italija v torek uradno prevzela od Grčije. Namesto naštevanja prioritet in številk pa je Renzi poslancem pripravil strasten govor.

"Gospodarskih in finančnih vprašanj ne smemo podcenjevati ali jih zanemarjati, a glavnih izzivov, s katerimi je danes soočena naša celina, ne bo rešila vrsta sestankov," je dejal Renzi. "Če bi Evropa danes naredila "selfie", kakšno sliko bi dobili? Žal bi verjetno videli utrujen, v usodo vdan in zdolgočasen obraz," se je vprašal in si hkrati odgovoril Renzi.

"Evropa brez rasti nima prihodnosti"
"Dejanski izziv današnjega dne je, da znova najdemo dušo Evrope, globlji smisel našega življenja skupaj," je poudaril in zbrane pozval k hitrim reformam, ki bodo iz Evrope naredile celino prihodnosti, in ne le "majhno točko na Googlovih zemljevidih". "Evropa brez rasti nima prihodnosti," je dejal in ponovil svojo že znano zahtevo, da se mora EU osredotočiti predvsem na rast in nova delovna mesta ter odpreti vrata za večjo proračunsko fleksibilnost.

Povedal je, da ne želi spreminjati strogih evropskih proračunskih pravil, a da ne gre pozabiti, da glavni instrument Unije v boju proti krizi ni le pakt za stabilnost, ampak pakt za stabilnost in rast. Ob tem je najmlajši premier v zgodovini Italije dejal še, da se bo pod njegovo taktirko temeljito reformirala tudi sama Italija in sama rešila lastne težave. "Italija ne bo prosila Evrope za pomoč, ampak ji bo pomoč ponudila," je dejal.

Renzi je zavzel tudi britansko stališče, da je treba poenostaviti kompleksno delovanje institucij Evropske unije, in dejal, da bi bil EU brez Velike Britanije revnejši in manj evropski. Zagotovil je, da bo v prihodnjih mesecih naredil vse, da bi različna stališča o tem, kako narediti Evropo drugačno in boljšo, združil v eno samo "stališče enotnosti".

Samaras: Evropa deluje
Predtem je dosežke svojega predsedovanja predstavil grški premier Antonis Samaras, ki se je poslovil z oceno, da so bili, čeprav je bilo grško predsedovanje zaradi volitev v Evropski parlament skrajšano, uspešni, saj so dosegli pomembne dosežke pri vseh prioritetah, ki so si jih zastavili. Pri tem je kot glavni uspeh izpostavil predvsem vzpostavitev bančne unije.

"Moja država je bila v zadnjih letih resno ogrožena, Evropa je bila ogrožena. Številni so napovedovali izhod Grčije iz evra, nekateri konec evra. A dokazali smo, da se motijo. Evropa deluje," je poudaril Samaras in Italijanom zaželel, naj nadaljujejo zastavljene politike in pobude ter opravijo uspešno delo.

Barroso hvalil Grčijo in navdušen nad Italijo
Predsednik Evropske komisije, ki se počasi poslavlja, Jose Manuel Barroso je pohvalil Grke in izpostavil, da je prav Grčija - največji "bolnik" območja z evrom - predsedovala Uniji v času "začetka izhoda" iz krize in ji tako konstruktivno pomagala na pot okrevanja.

Renzijev govor je označil kot polnega strasti za evropski projekt in pozdravil njegovo zavezo, da izpelje nadaljnje reforme v Italiji in Evropski uniji, saj je reformni zagon ključnega pomena. "Potrebujemo močno Italijo v središču močnega EU-ja," je poudaril. "Spomnili ste nas, da je Evropa skupnost vrednot in da moramo biti ponosni na vse, kar je Evropa dala in še lahko da svetu," je še dodal.

Za omenjeno trojico so parlament nagovorili še posamezni poslanci in vodje poslanskih skupin, EP pa je potrdil tudi razdelitev sedežev v svojih 20 stalnih odborih in dveh pododborih, ki odražajo novo sestavo po evropskih volitvah. V četrtek zjutraj bodo poslanci potrjevali še seznam konkretnih članov odborov.

Italija prevzela predsedovanje Uniji