Jean-Claude Juncker bo, kot vse kaže, po več kot mesecu dni ugibanj in tehtanj, le postal kandidat za predsednika Evropske komisije. Foto: Reuters
Jean-Claude Juncker bo, kot vse kaže, po več kot mesecu dni ugibanj in tehtanj, le postal kandidat za predsednika Evropske komisije. Foto: Reuters
Ypres
Četrtkova slovesnost v Ypresu ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne je bila nabita s čustvi. Foto: Reuters
David Cameron
Britanski premier David Cameron je v svojem nasprotovanju Junckerju ostal praktično sam, podpira ga le madžarski premier Viktor Orban. Da se ne bi zamerili Britancem in tvegali morebitnega izstopa Velike Britanije iz Unije, se voditelji povezave strinjajo, da je treba najti kompromis, ki bo potolažil tudi premierja Camerona. Bo eden vidnejših resorjev v Evropski komisiji dovolj? Foto: Reuters
Vrh EU: Juncker ima podporo
Voditelji bodo imenovali Junckerja

Junckerjeva nominacija za predsednika Evropske komisije, neke vrste premierja EU-ja, je prišla po več tednih političnih preigravanj, poskusov prepričevanj in podkupovanj ter tudi nekaterih zelo osebnih napadov in kljub zelo glasnemu nasprotovanju britanskega premierja Davida Camerona.

Cameron: Juncker ni glas sprememb, ki jih Unija potrebuje
Britanski premier David Cameron je tako v nasprotovanju imenovanju Junckerja za prvega moža Evropske komisije ostal praktično sam. Prepričan je, da je Juncker preveč naklonjen še tesnejšemu političnemu povezovanju Unije, da ne bo glas reform in sprememb, ki so potrebne v Evropi, in da bi tako lahko blokiral spremembe v Uniji, za katere se zavzema Velika Britanija.

Cameron vztraja, da se bo Velika Britanija ponovno pogajala o svojem članstvu v Uniji in da bo, če bo njegova konservativna stranka prihodnje leto zmagala na parlamentarnih volitvah, pred koncem leta 2017 izpeljal referendum o članstvu Velike Britanije v Uniji. "Videli bomo, kaj se bo res zgodilo, a to je prvi korak v dolgi kampanji, ki bo prinesla spremembe v Evropi, boljši položaj za Veliko Britanijo v Evropi in morebitni referendum o našem članstvu v Uniji," je povedal Cameron.

Iz vseh omenjenih razlogov bo britanski premier verjetno zahteval glasovanje o kandidatu za predsednika komisije, kar se bo zgodilo prvič, saj se o kandidatu voditelji običajno odločajo s soglasjem. A tudi če bodo voditelji glasovali o Junckerju, je malo verjetno, da njegova kandidatura ne bi bila uspešna, saj je poleg Camerona njegov edini nasprotnik madžarski premier Viktor Orban.

Za Britance v zameno za Junckerja pomemben komisarski resor?
Da pa povezava ne bi preveč zaostrila odnosa z Britanci, se bodo potrudili najti kompromis, ki bo pomiril premierja Camerona. Nemška kanclerka Angela Merkel naj bi mu tako v četrtek obljubila, da si lahko v primeru imenovanja Jean-Clauda Junckerja za predsednika Evropske komisije Velika Britanija obeta enega od najpomembnejših komisarskih mest. "Menim, da lahko poiščemo kompromise in stopimo naproti Veliki Britaniji," je v četrtek dejala Merklova in pozvala k evropskemu duhu, potrebnemu pri iskanju dobrih rešitev.

Po čustveni slovesnosti bolj vsebinsko nadaljevanje vrha
Evropski voditelji so se v četrtek zbrali v Ypresu, kjer so zaznamovali 100. obletnico začetka prve svetovne vojne. Slovesnost na prizorišču ene najbolj krvavih front v prvi svetovni vojni je bila nabita s čustvi, današnji dan pa je bil bolj vsebinsko naravnan. Unija je tako že podpisala gospodarski del sporazuma o krepitvi vezi z Ukrajino in sporazuma o krepitvi vezi z Moldavijo in Gruzijo. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pa je voditeljem poročal tudi o razmerah v Ukrajini.

Na vrhu naj bi voditelji potrdili tudi strateški načrt za prihodnjih pet let, potrdili bodo priporočila članicam za proračunsko in reformno ukrepanje, "blagoslovili" vstop Litve v območje evra in status kandidatke za Albanijo ter predvidoma podprli kratkoročne ukrepe za zmanjševanje energetske odvisnosti, predvsem v luči ustavitve dobave ruskega plina v Ukrajino.

Druga kadrovska vprašanja na vrsto šele julija
O drugih kadrovskih vprašanjih, ki se odpirajo po majskih volitvah v Evropski parlament, voditelji ne bodo odločali danes, ampak predvidoma na izrednem vrhu, ki so ga sklicali v sredini julija. Kot je iz Bruslja poročala Erika Štular, naj bi najprej na vrsto prišlo mesto visokega zunanjepolitičnega predstavnika, pa tudi predsednika evropskega sveta. Obe mesti si želijo socialisti, a bi bila to ob dejstvu, da je Martin Schulz že skoraj potrjen kandidat za predsednika Evropskega parlamenta, previsoka cena za socialistično podporo Junckerju, so prepričani v Evropski ljudski stranki.

Juncker ima tudi podporo Slovenije
Slovenijo bo na današnjem vrhu v Bruslju zastopala premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek, četrtkove slovesnosti pa se je udeležil predsednik Borut Pahor. Kot je ob prihodu v Bruselj povedala Bratuškova, ima Juncker tudi podporo Slovenije. "Lahko vam povem, da ima podporo Slovenije, ima podporo vlade, ima podporo državnega zbora," je novinarjem zaupala Bratuškova, ki je dodala, da se bo na današnjem sestanku zavzemala za to, da bi vsaj enega od vodilnih položajev v Uniji zasedla ženska.

Vrh EU: Juncker ima podporo
Voditelji bodo imenovali Junckerja