David Cameron vztraja, da se bosta morali Velika Britanija in Evropska Unija ponovno dogovoriti o medsebojnem sodelovanju. Foto: Reuters
David Cameron vztraja, da se bosta morali Velika Britanija in Evropska Unija ponovno dogovoriti o medsebojnem sodelovanju. Foto: Reuters
David Cameron in Jean-Claude Juncker
David Cameron in Jean-Claude Juncker - bosta uspela najti skupni jezik? Foto: EPA

Potem ko je na zasedanju voditeljev Evropske unije v petek ostal osamljen (z njim je potegnil le madžarski premier Viktor Orban) in izgubil glasovanje o kandidatu za predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja, je David Cameron dejal, da je to "slab dan za Evropo" in opozoril, da je bila poteza resna napaka, ki bo Veliko Britanijo še težje obdržala v Evropski uniji. Po njegovem mnenju bo namreč zdaj težje doseči reformo, ki jo Unija več kot potrebuje, pred morebitnim referendumom o britanskem članstvu leta 2017.

A se je britanski premier konec tedna očitno malce ohladil, saj britanski mediji poročajo o spravljivejših tonih. Tako je Cameron Junckerja poklical po telefonu in mu čestital za podporo, ki jo potrebuje za imenovanje na mesto predsednika Evropske komisije, Juncker pa je Cameronu zagotovil, da je popolnoma predan iskanju rešitve za britanske pomisleke glede Evropske unije. Kot so še sporočili z Downing Streeta 10, sta sogovornika iskala tudi rešitve, kako bo 28-erica spodbujala kompetitivnost in gospodarsko rast.

"Pripravljeni smo na sodelovanje z Junckerjem"
Cameron je napisal tudi članek za Daily Telgraph, ki je za naslov vzel njegov citat "Poraz glede Junckerja ni usodni udarec. Velika Britanija bo znanilka sprememb v Evropi", kjer je zapisal, da je pripravljen na sodelovanje z Junckerjem. "Sodelovali bomo z njim. Če se lahko strinjamo, da ne stremimo k istemu cilju v dveh različnih hitrostih - kot so nekateri predvidevali do sedaj - potem lahko sodelujemo," je zapisal.

A je ob tem povedal tudi, da bo nominacija Junckerja otežila britanska prizadevanja za ponovno pogajanje o članstvu Velike Britanije v Uniji. "Ne zanikam, da bo ta naloga težja in tveganje večje," je zapisal Cameron in dodal še: "Pripravljen sem iti naprej, a se bom ob tem še naprej boril za britanske interese v Uniji".

Da bi utišal kritike, ki so bili polni besed o tem, da je Velika Britanija v Evropi osamljena, saj so jo ostale države članice, z izjemo že omenjene Madžarske, popolnoma preglasovale, je Cameron zatrdil, da ima Velika Britanija v Evropi dovolj zaveznikov in da so njene taktike jasne.

Laburisti nad Cameronovo držo niso navdušeni
Zaradi svojih nedavnih potez je bil Cameron na udaru tudi opozicijskih laburistov, ki so neuspeh pogajanj označili kot "katastrofo za Veliko Britanijo", ki bo državo pripeljal še bliže k zadnjim vratom za izstop iz Unije, kar bi ogrozilo tri milijone delovnih mest in več deset tisoč podjetij. Camerona ob tem jasno podpirajo njegovi konservativci.

Kot poroča Guardian, je zadnja javnomnenjska raziskava, ki jo je v nedeljo objavil časnik The Mail, pokazala, da bi na referendumu za izstop Velike Britanije iz Evropske unije glasovalo 47 odstotkov vprašanih, 39 odstotkov pa je izrazilo željo, da Velika Britanija ostane članica Unije.