Trenutno je 22 držav Evropske unije tudi v Natu. Foto: EPA
Trenutno je 22 držav Evropske unije tudi v Natu. Foto: EPA

V pogovoru za italijanski časopis La Stampa se je Tajani zavzel za tesnejše evropsko sodelovanje na področju obrambe, kar je po njegovih besedah tudi prednostna naloga njegove stranke Naprej Italija, ki je del vladne koalicije pod vodstvom premierke Giorgie Meloni.

"Če želimo biti mirovniki v svetu, potrebujemo evropsko vojsko. In to je temeljni pogoj, da lahko imamo učinkovito evropsko zunanjo politiko," je dejal Tajani, ki je tudi podpredsednik italijanske vlade.

"V svetu z močnimi igralci, kot so ZDA, Kitajska, Indija, Rusija, s krizami od Bližnjega vzhoda do Indopacifika, lahko italijanske, nemške, francoske ali slovenske državljane zaščiti le nekaj, kar že obstaja, namreč Evropska unija," je še dodal.

Od ruskega napada na Ukrajino pred skoraj dvema letoma je evropsko obrambno sodelovanje vse bolj v ospredju politične agende na celini. Do zdaj so bila prizadevanja bolj osredotočena na širitev zveze Nato, ki se mu je lani pridružila članica EU-ja Finska, letos pa bo v severnoatlantsko zavezništvo predvidoma vstopila tudi Švedska.

Tajani je v pogovoru še dejal, da bi morala Evropska unija s 27 članicami racionalizirati svoje vodstvo in imeti eno samo predsedstvo, namesto zdajšnje strukture predsednika Evropskega sveta in predsednika Evropske komisije.