Šefi evroskupine naj bi se usodi Slovenije posvetili šele novembra. Foto: EPA
Šefi evroskupine naj bi se usodi Slovenije posvetili šele novembra. Foto: EPA
NLB se zadnja leta iz leta v leto spopada z milijonskimi izgubami. Foto: BoBo

Po nekaterih neuradnih informacijah iz Bruslja naj bi bili rezultati glede NLB-ja znani sredi meseca, vendar naj bi neuradni viri pri EU-ju povedali, da bodo znani "teden pozneje" oziroma "v dveh tednih".

Na podlagi teh rezultatov bo nato evroskupina o Sloveniji razpravljala novembra. Razprave o Sloveniji pa uradno ni na sporedu prihodnjega sestanka evroskupine, ki bo v ponedeljek v Luksemburgu.
Pozorni na dogajanje v PS-ju
V ponedeljek se tako ne pričakuje noben razprava o Sloveniji niti poročanje finančnega ministra Uroša Čuferja, saj ni nobenih novih elementov, o katerih bi bilo treba poročati, so pojasnili viri. V evroskupini sicer po navedbah virov pozorno spremljajo politične razmere v državi, tudi dogajanje v povezavi s kongresom Pozitivne Slovenije.

A kljub temu se jim na tej točki razprava o Sloveniji ne zdi potrebna. Tudi o proračunu ne, saj je predlog sredi postopka ocenjevanja Evropske komisije, ki bo končno sodbo podala sredi novembra. Najpomembnejši so zdaj rezultati pregleda bank, ki pa jih še čakamo, so poudarili viri pri EU-ju.

Kleščenje stroškov se nadaljuje
V NLB-ju medtem nadaljujejo optimizacijo poslovanja tudi prek prostorske optimizacije, kjer so že končali prvi projekt. V šestih mesecih so tako v osrednjih poslovnih stavbah preselili več kot 800 zaposlenih in 30 organizacijskih enot. V NLB-ju predvidevajo, da bodo s prostorsko optimizacijo prihranili več kot 1,2 milijona evrov.

Z novimi standardi uporabe pisarniških prostorov naj bi povečali učinkovitost, z združevanjem poslovnih prostorov organizacijskih enot na skupno lokacijo okrepili neposredno komunikacijo, z umikom iz najetih prostorov pa naj bi stroške najemnin znižali za 15 odstotkov, so sporočili iz banke.

V NLB-ju sicer vzporedno s sanacijo slabih terjatev in prizadevanji za dokapitalizacijo poteka tudi proces celovite preobrazbe banke. Del tega procesa je med drugim tudi zmanjšanje števila zaposlenih. Do začetka 2015 bo imela tako banka več kot 20 odstotkov manj zaposlenih kot ob koncu leta 2012. Takrat je bilo v banki 3.572 zaposlenih.

Banka je v ta namen sprejela merila za določitev presežnih delavcev. Letos se bo število zaposlenih znižalo za 228. Od tega je 159 naravnih odhodov (upokojitve, fluktuacija ipd.), drugo so dejanske odpovedi pogodb o zaposlitvi.