Cerar je bil v svojem govoru kritičen tudi do Evropske komisije in njene odločitve o podaljšanju nadzora na notranjih mejah. Foto: EPA
Cerar je bil v svojem govoru kritičen tudi do Evropske komisije in njene odločitve o podaljšanju nadzora na notranjih mejah. Foto: EPA

Za Slovenijo je dobra in sprejemljiva le takšna prihodnost EU-ja, v kateri bodo njenim državljanom zagotovljeni mir, človekovo dostojanstvo, temeljne svoboščine in človekove pravice, varnost, delo in ustvarjalnost, čim višja raven socialnega blagostanja ter druge vrednote, je v državnem zboru dejal v svojem nagovoru pred praznovanjem dneva Evrope.

Med izzivi, ki še čakajo Unijo, je predsednik vlade omenil tudi izstop Velike Britanije iz povezave. Brexit nas po njegovih besedah lahko naredi močnejše, če se bomo osredotočili na potrebe ljudi, ne pa na njihove strahove, če bomo začeli sprejemati ključne odločitve in če bomo dojeli, da imamo v EU-ju dve vrsti držav - "majhne in tiste, ki še ne vedo, kako majhne so". Sicer pa je Cerar poudaril, da je EU27 pri brexitu trden in enoten, kar je presenetilo tudi London. "Izstopna pogajanja ne bodo lahka," pa je obenem prepričan Cerar.

Sicer pa je Slovenija, tako Cerar, pripravljena na pogajanja, saj v Veliki Britaniji živi 1.500 slovenskih državljanov. "Naš cilj je, da se njihove pravice čim manj spremenijo." Spomnil je tudi na slovensko gospodarstvo, saj slovenski izvoz v Veliko Britanijo znaša 500 milijonov evrov letno, k temu pa je treba prišteti še za 160 milijonov evrov storitev. Kot je opozoril, bodo za Slovenijo pomembni tudi posredni učinki izstopa. "Naredili bomo vse, da zaradi brexita ne pride do zmanjšanja sredstev kohezijske ali skupne kmetijske politike," je zagotovil.

Slovenija bo varuh schengena
Odločitev Velike Britanije za izstop je po Cerarjevih besedah tudi priložnost za nov zagon EU-ja. "Čas je, da začnemo konkretne dogovore o tem, kakšno Evropo si želimo." Sicer pa je bil Cerar kritičen do odločitev Evropske komisije, ki ne pripomorejo k utrjevanju skupnega interesa: "Nesprejemljivo je namreč, čemur smo bili priča ob nedavni odločitvi o podaljšanju nadzora na notranjih mejah Unije, da komisija svoje odločitve podreja interesom manjšega števila članic."

Cerar je poudaril še, da je v Sloveniji močno zavedanje, da je treba dogovore spoštovati. "Naša prva prioriteta je spoštovanje pravnega reda EU-ja in zagotavljanje varnosti. Slovenija bo še naprej varuh schengenskega reda," je sklenil.