Evropski parlament se v zadnjih dneh ukvarja s korupcijskim škandalom. Foto: EPA
Evropski parlament se v zadnjih dneh ukvarja s korupcijskim škandalom. Foto: EPA
Zoran Thaler
S Thalerjevim odstopom se je izpraznilo mesto evropskega poslanca, ki v skladu z volilnim izidom pripada Socialnim demokratom. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
Grešnik še španski poslanec

Po poročanju Radia Slovenija je bil Bidegain v zameno za denar pripravljen vložiti dopolnilo na zakon o varstvu potrošnikov.

36-letni Bidegain, ki prihaja iz Pamplone, je eden izmed 22 španskih evropskih poslank in poslancev iz desnosredinske Evropske ljudske stranke (Španiji skupno pripada 50 poslanskih mest). Je član parlamentarnega odbora za gospodarske in denarne zadeve ter član posebnega odbora za finančne, gospodarske in socialne krize.

Sunday Times je že prejšnjo nedeljo razkril imena treh poslancev, domnevno vpletenih v korupcijo, Slovenca Zorana Thalerja, Avstrijca Ernsta Strasserja in Romuna Adriana Severina. Severin naj bi "lobistom" že poslal račun za svetovalne storitve v vrednosti 12.000 evrov, avstrijski poslanec Strasser pa je zahteval, da mu 25.000 evrov nakažejo na račun v Avstriji. Thaler naj bi jim dal neki londonski bančni račun. Medtem ko sta Thaler in Strasser že odstopila, zadnji odstop z mesta evropskega poslanca za zdaj zavrača. Vsi trije sicer trdijo, da niso sprejemali podkupnin.

Thaler: Želel sem preveriti, kdo je v ozadju
V Sloveniji je največ prahu dvignil primer Zorana Thalerja, ki ga je po odstopu v parlamentu nasledila Mojca Kleva. Thaler glede afere zatrjuje, da je že od začetka "nespodobne ponudbe" v decembru 2010 vedel, da gre za manipulacijo, poskus kompromitacije in diskreditacije poslanca EP-ja. Kot je izjavil, se je namreč po njegovem preverjanju izkazalo, da podjetje in posamezniki, ki so se obrnili nanj, ne obstajajo, da imajo izmišljena imena in da ne želijo srečanja na "njihovem" londonskem naslovu.

Obenem vztraja, da je želel le preveriti, kdo je tokrat organizator novega poskusa napada nanj. V začetku marca, tako Thaler, se je nato tudi izkazalo, da je to Sunday Times in/ali nekdo za njim s svojo "undercover" operacijo. Ob tem dodaja, da je Sunday Times sicer znan po svoji odkriti proti Evropski uniji naravnani uredniški politiki, s katero se rad pohvali. Thaler je še poudaril, da omenjenega denarja nikoli ni vzel in ga tudi v prihodnje ni nameraval.

Pahor: Thaler je storil prav
Potem ko je Thaler opravil daljši pogovor na komisiji za preprečevanje korupcije, ki je v njegovih dejanjih ugotovila sum kaznivega dejanja, pa se je v ponedeljek odločil za odstop. Komisija je nato vzpostavila stik tudi z Nacionalnim preiskovalnim uradom in vrhovnim državnim tožilstvom, da naj jim posredujeta zbrane podatke, stopili pa so tudi v stik s pristojnimi institucijami Evropske unije. Na dogajanje se je odzval tudi premier Borut Pahor, ki je dejal, da je Thaler storil prav, ko se je odločil za odstop.

Grešnik še španski poslanec