Na predvečer srečanja je v Nikoziji potekala slovesnost, na kateri je danska premierka Helle Thorning Schmidt predala štafeto predsedovanja ciprskemu predsedniku Demetrisu Hristofiasu. Foto: EPA
Na predvečer srečanja je v Nikoziji potekala slovesnost, na kateri je danska premierka Helle Thorning Schmidt predala štafeto predsedovanja ciprskemu predsedniku Demetrisu Hristofiasu. Foto: EPA

Ciprski minister je v odgovoru na vprašanje o Sloveniji, ali pričakuje, da bo šesta država evra, ki bo morala zaprositi za pomoč, najprej poudaril, da ni njegova vloga, da komentira finančne potrebe drugih držav v območju evra, a dodal, da želi ob tem podati splošen komentar. V Nikoziji sicer poteka srečanje ciprske vlade in Evropske komisije, saj je Ciper prevzel predsedovanj Svetu Evropske unije.

Kdo v življenju še ni zaprosil za posojilo?
"Prošnje za pomoč ne bi smeli demonizirati,"
je poudaril Shiarly. "Prošnja za pomoč ne bi smela pomeniti stigme. S tem ni nič narobe," je še izpostavil v odzivu na po njegovih besedah splošno sprejeto dejstvo, da je prošnja za pomoč nekaj slabega.

V evropska reševalna sklada, začasni in stalni mehanizem za zagotavljanje finančne stabilnosti, EFSF in ESM, namreč po njegovih besedah prispevajo vse članice območja evra, da bi iz njiju dobile pomoč, če bi jo potrebovale.

Ob tem je minister v pogovoru z bruseljskimi novinarji v Nikoziji še pripomnil, da verjetno ni nikogar v sobi, ki ni še nikoli v življenju zaprosil za posojilo, iz takšnih ali drugačnih razlogov, pa zagotovo nihče ne misli, da je to kaj slabega.

Cilj - dogovor o evroproračunu
Glavni izziv za ciprsko predsedstvo bo doseči dogovor o prihodnjem večletnem evropskem proračunu za obdobje 2014-2020. Začenjajo se prava pogajanja o številkah, ki so po tradiciji zelo burna. Cilj, da se dogovor doseže do konca leta, je ambiciozen in bo po napovedih težko uresničen.

Sicer pa bo ciprsko predsedovanje, kot mnoga pred njim, zaznamovalo reševanje krize v območju evra. Kriza je druge teme odrinila na stranski tir, uveljavitev lizbonske pogodbe pa je sploh bistveno zmanjšala vpliv rotirajočega predsedstva na odločanje o ključnih vprašanjih.

Ciper je sicer prva država, ki bo uniji predsedovala z mednarodno finančno pomočjo, za katero je zaprosil konec junija. Predsedovanje je prevzel osem let po vstopu v EU, od leta 2008 je članica območja evra, schengenskemu prostoru brez nadzora na notranjih mejah pa se ni pridružil.