Ciprski finančni minister meni, da bi odhod iz območja evra Ciper pahnil več stoletij nazaj v preteklost. Foto: EPA
Ciprski finančni minister meni, da bi odhod iz območja evra Ciper pahnil več stoletij nazaj v preteklost. Foto: EPA

"Aprila nam manjka 160 milijonov evrov. Rezerve v višini 85 milijonov evrov ne zadoščajo in potrebujemo podobno količino, da se izognemo plačilni nesposobnosti," je dejala Rea Georgiou.

A vlada se trudi izogniti črnemu scenariju, je zagotovila. To je potrdil tudi tiskovni predstavnik ciprske vlade Hristos Stilianides. "Ta vlada bo v prihodnjih dneh naredila vse, kar je v njeni moči, da bo poravnala obveznosti in da ob koncu meseca ne bomo imeli težav s plačami in pokojninami," je dejal.

Odhod iz območja evra - nazadovanje za več stoletij?
Medtem novi ciprski finančni minister Haris Georgiades meni, da bi odhod iz območja evra Ciper pahnil več stoletij nazaj v preteklost. Minister je prepričan, da alternative 10 milijard evrov vrednemu posojilu mednarodnih partnerjev ni.

"Čas je, da plačamo račun. Prišel je čas, da popravimo pretekle napake. Potrošimo lahko le toliko, kolikor imamo v žepu. Ni druge možnosti," je dejal Georgiades na seji odbora za finance v ciprskem parlamentu. Pojasnil je, da bodo morala ministrstva porabo proračunskih sredstev natančno pojasniti in upravičiti. "To je realnost," je še dejal.

Na seji odbora je spregovoril tudi guverner ciprske centralne banke Panikos Demetriades. Domače politične voditelje je okrivil za stroge pogoje, ki jih je t. i. trojka, torej Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad, postavila v zameno za pomoč.

Ciper bo moral namreč občutno skrčiti svoj bančni sektor, dvigniti bo moral davke, zmanjšati število zaposlenih v javnem sektorju in privatizirati nekatere državne družbe. Kot pravi Demetriades, je šlo pri končnem dogovoru za politično odločitev, medtem ko ima centralna banka "institucionalno odgovornost za rešitev boleče situacije".

"Razumem jezo in negotovost v javnosti," je dejal Demetriades, ki se je znašel pod plazom kritik, da je v primeru dogovora s trojko ravnal neprimerno in da je s tem uničil ciprske banke. "Pri reformah gre za precedens za ciprski bančni sistem in pričakovati je bilo, da bodo sprožile odzive," je dejal.

Demetriades je kritiziral tudi finančne ministre območja z evrom, češ da so oni predlagali, da bi obdavčili vse vlagatelje, velike in male. "Finančni ministri območja z evrom so želeli obdavčiti vse depozite - zavarovane in nezavarovane," je dejal. Kritičen je bil tudi do odločitve, da mednarodni partnerji Cipru ne bodo namenili 17 milijard evrov pomoči, ampak le deset milijard evrov.

Predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi je prejšnji teden dejal, da se Ciper ni primerno lotil pogajanj o pomoči. Predlog reševanja z vključitvijo vseh varčevalcev je bil napaka, meni Draghi.

Putin: Posojilo bomo reprogramirali
Ruski predsednik Vladimir Putin je po današnjih pogovorih z nemško kanclerko Angelo Merkel ob robu industrijskega sejma v Hannovru zagotovil, da bo Rusija prispevala svoj del k rešitvi Cipra. Milijardo ameriških dolarjev vredno posojilo, ki ga je Moskva odobrila Cipru, naj bi zdaj prestrukturirali, je dejal Putin.

Rusija je znana po precejšnjih finančnih vložkih na Cipru, Putin pa upa, da gre pri tem za "posamičen primer" in da tovrstnih metod ne bo treba znova uporabiti. Nemška kanclerka je ob tem "vzela na znanje" interes Rusije za stabilen razvoj območja evra.