Varuhi osebnih podatkov menijo, da nove tehnologije omogočajo delodajalcem spremljanje zaposlenih na načine, ki prej niso obstajali. Foto: Pixabay
Varuhi osebnih podatkov menijo, da nove tehnologije omogočajo delodajalcem spremljanje zaposlenih na načine, ki prej niso obstajali. Foto: Pixabay

Predstavniki evropskih organov za varstvo osebnih podatkov so, po poročanju The Telegrapha, v novih smernicah delovne skupine, ki pripravlja nove predpise glede varovanja osebnih podatkov, zapisali, da delodajalci ne bi smeli preverjati profilov zaposlenih na družbenih omrežjih samo zato, ker so njihovi zapisi javno dostopni.

Večkrat se namreč dogaja, da so delavci odpuščeni zaradi objavljanja neprimernih vsebin, denimo na Facebooku, ali pa so bili zaradi tega zavrnjeni pri prijavah za delovno mesto. Evropsko sodišče za človekove pravice je sicer lani odločilo, da lahko nadrejeni nadzorujejo elektronska sporočila zaposlenih.

Lažje spremljanje navad zaposlenih
Varuhi osebnih podatkov menijo, da nove tehnologije omogočajo delodajalcem, da spremljajo zaposlene na načine, ki prej niso obstajali. Delodajalci imajo tako možnost nadzirati zaposlene z zbiranjem informacij o njihovih prijateljih, mnenjih, prepričanjih, interesih, navadah, stališčih in vedenju, so zapisali v smernice.

Zato menijo, da so zasebne objave zaposlenih velikokrat vplivale na njihove zaposlitvene možnosti. Zaposleni ali prosilci za delovna mesta pa po njihovem mnenju ne bi smeli na zahtevo delodajalcev predati gesel, ki jih uporabljajo za dostop do družbenih omrežij.

Nova EU-zakonodaja na področju varstva osebnih podatkov bo začela veljati čez slabo leto, maja 2018. Predlagane kazni za kršilce so precej visoke, in sicer do 4 odstotke svetovnih letnih prihodkov.