Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 91 glasov Ocenite to novico!
Slovenski premier, ki opravlja zgolj tekoče posle, Miro Cerar je na delovnem obisku gostil predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska. Foto: BoBo
       Zagotovil sem mu, da bo Slovenija v tem času, ko vlada vodi tekoče posle, ohranila politično in ekonomsko stabilnost, vse zadeve pa bodo normalno funkcionirale.       
 Miro Cerar o stabilnosti
Donald Tusk je Slovenijo laskavo označil za zgodbo o uspehu. Foto: BoBo
Sogovornika sta se dotaknila tudi večletnega finančnega okvira EU-ja. Cerar je izrazil razumevanje, da se bo po izstopu Velike Britanije iz EU-ja obseg sredstev, tudi za Slovenijo, nekoliko zmanjšal. Foto: BoBo
Tusk je popoldne obisk začel s sprehodom po Ljubljani, pogovore z gostiteljem pa je sklenil z večerjo v Piranu. Foto: BoBo
Donald Tusk je bil v Sloveniji le nekaj dni po tem, ko je na Evropski komisiji potekal nov korak v postopku Slovenije proti Hrvaški zaradi nespoštovanja odločitve arbitražnega sodišča o meji med državama. S tega vidika je pomenljiv kraj delovne večerje - Piran. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Donald Tusk Slovenijo označil za zgodbo o uspehu

Cerar in Tusk o Zahodnem Balkanu in migracijah
6. maj 2018 ob 07:06,
zadnji poseg: 6. maj 2018 ob 19:42
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA

Premier Miro Cerar, ki opravlja zgolj tekoče posle, in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk sta poudarila potrebo po potrditvi evropske perspektive držav Zahodnega Balkana. Cerar je opozoril na ponovno krepitev migrantskih poti na Balkanu, Tusk pa je Slovenijo označil za zgodbo o uspehu.

Na povabilo Mira Cerarja je bil na obisku v Ljubljani predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Voditelja sta največ pozornosti namenila pripravi zasedanja voditeljev Unije in Zahodnega Balkana čez 11 dni v Sofiji. Po ocenah Cerarja smo v prelomnem obdobju, v katerem se bomo morali "skupaj odločiti, ali bomo države Zahodnega Balkana dokončno integrirali v EU in evroatlantske povezave ali pa nam to ne bo uspelo in bodo te države ubrale svojo pot". Sam se je jasno zavzel za prvi scenarij.

Tudi Tusk je poudaril, da mora vrh EU-ja z državami Zahodnega Balkana, ki bo sredi maja v Bolgariji, izkoristiti predvsem za to, da znova potrdi evropsko perspektivo regije. Hkrati je treba po njegovih besedah konkretno izboljšati medčloveške, digitalne in infrastrukturne povezave s temi državami in znotraj njih.

Prizadevati si je treba tudi za krepitev sodelovanja na drugih področjih skupnega interesa, kot so migracije in varnost. "Varnost na Balkanu pomeni varnost v Evropi," je poudaril predsednik Evropskega sveta.

EU potrebuje usklajen pristop
Cerar je glede tega navedel potrebo po usklajenem pristopu EU-ja na področju migracijske in azilne politike. Poudaril je zaskrbljenost nad dejstvom, da se število prebežnikov na t. i. balkanski migrantski poti znova opazno krepi. "Potrebujemo skupen in pravočasen odziv," je poudaril.

Sogovornika sta se dotaknila tudi večletnega finančnega okvira EU-ja. Cerar je izrazil razumevanje, da se bo po izstopu Velike Britanije iz EU-ja obseg sredstev, tudi za Slovenijo, nekoliko zmanjšal. "Ne bomo pa privolili v kakršno koli drastično zmanjšanje sredstev," je poudaril. Dodal je, da mora biti to zmanjšanje "razumno, postopno in takšno, da se lahko Slovenija še naprej razvija in živi, kot smo zastavili".

Poleg tega je premier na pogovorih Tuska seznanil z dogajanjem na področju implementacije arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Zgodba o uspehu
Kot je Cerar povedal v izjavi za medije, je predsedniku Evropskega sveta predstavil notranjepolitično situacijo v Sloveniji, ki se že pripravlja na volitve. "Zagotovil sem mu, da bo Slovenija v tem času, ko vlada vodi tekoče posle, ohranila politično in ekonomsko stabilnost, vse zadeve pa bodo normalno funkcionirale," je povedal in dodal, da lahko Evropa tudi v tem času računa na Slovenijo.

Tusk, ki je svojo izjavo prav tako v celoti podal v slovenščini, je Cerarja označil za "trdnega Slovenca in odgovornega Evropejca". "To pa vas dela izjemno zahtevnega, vendar tudi konstruktivnega partnerja," je poudaril. Dodal je, da je Slovenija pod Cerarjevim vodstvom "postala zgodba o uspehu, to je stabilna in zanesljiva država".

Cerar in Tusk sta se nato odpravila v Piran, kjer sta obisk sklenila z delovno večerjo. Kot je povedal predsednik slovenske vlade, bosta ob večerji spregovorila tudi o prihodnosti Evropske in monetarne unije, azilni politiki, enotnem digitalnem trgu ter izstopu Velike Britanije iz EU-ja.

Turneja po Zahodnem Balkanu
Donald Tusk je bil sicer pretekli teden na turneji po Zahodnem Balkanu, v okviru katere je obiskal Tirano, Podgorico, Beograd, Sarajevo in Skopje. V makedonski prestolnici se je udeležil vrha pobude Brdo-Brioni.

V soboto je bolgarski premier Bojko Borisov na zasedanju obrambnih ministrov Unije v Sofiji izrazil pričakovanje glede napredovanja integracije držav Zahodnega Balkana v Unijo in se med drugim zavzel za rešitev spora med Makedonijo in Grčijo glede imena.

Vrh EU-Zahodni Balkan v Sofiji sicer ne bo širitveni vrh, ampak bo vseeno pomemben, je med drugim včeraj v bolgarski prestolnici dejala visoka predstavnica Unije Federica Mogherini in dodala, da je verodostojna evropska perspektiva za to območje v interesu same Evropske unije.

Tusk v Slovenijo po obravnavi arbitraže
Donald Tusk je v Slovenijo prišel le nekaj dni po tem, ko je na Evropski komisiji potekal nov korak v postopku Slovenije proti Hrvaški zaradi nespoštovanja odločitve arbitražnega sodišča o meji med državama - ustna obravnava, ki je del postopka po 259. členu. S tega vidika je pomenljiv kraj večerje, s katero se je sklenil poldnevni obisk v Sloveniji. Večerjal je v Piranu.

Evropski svet, ki ga vodi Tusk, sicer nima neposredne povezave s postopki, ki se glede arbitraže vodijo pred Evropsko komisijo. Ta pa ima do sredine junija čas, da se o tematiki opredeli. Če komisija ne prevzame taktirke glede postopka proti Hrvaški, je slovenska vlada že napovedala tožbo pred Sodiščem Evropske unije v Luksemburgu.

VIDEO
Tusk pohvalil Cerarjevo delo - v slovenščini
VIDEO
Zaključek obiska Donalda Tuska v Piranu
Matjaž Trošt, G. K.
Prijavi napako
Komentarji
pošteni
# 06.05.2018 ob 08:05
Hitro se da rešit problem glede arbitraže... Na referendum se gre ali lahko da Slovenija zeleno luč za vstop Hrvaške v OECD in šengen še preden je uveljavljena arbitražna rešitev....
Brez groženj, tožb in nevem še česa bojo vse naredili....
smartass2011
# 06.05.2018 ob 12:22
Najameta naj ribiško barko in se odpeljeta lovit ribe čez sredinsko črto.
osservatore
# 06.05.2018 ob 10:08
Evropski svet, ki ga vodi Tusk, sicer nima neposredne zveze s postopki, ki se glede arbitraže vodijo pred Evropsko komisijo
Predsednik Evropskega sveta Tusk s Cerarjem tudi v Piran

Da se bo Tusk pa nasmejal, ko bo videl, da gre za 2 km2 luže zaradi katere si kroati napihijejo samozavest. Sedaj je vsem jasno kdaj smo zaj***li, torej ko smo kroatom dali zeleno luč za vstop v EU. Od sedaj dalje so stvari kristalno jasne: kroatom ne dovoljujemo vstop v OECD in Šengen dokler ... in vsi mejni problemi MORAJO biti razrešeni pred pridružitvijo balkana v EU. Ker je Hrvaška vpletena v vse mejne spore, je stranka v postopku in zatorej do rešitve ni mogoče napredovanja. Amen in problemi se bodo čudežno začeli reševati.
stadion
# 06.05.2018 ob 12:25
Če je Junkr izjavil, da do ureditve meja ne bo nadaljnjega pridruževanja EU, upam da bo razumevajoc, da bo ista miselnost ostala tudi pri Schengnu, Euru in OECD.
jockan
# 06.05.2018 ob 08:59
Na žalost spadamo v sklop balkanskih mafijskih držav, kjer se je po padcu socializma razbohotila korupcija in klientelizem. Zaradi nesposobne zunanje politike nam tudi diplomacija ne gre najbolje, arbitraža pa je njen največji polom. Z grenkobo v ustih se sedaj borijo za tistih nekaj metrov vode piranskega zaliva in to prikazujejo kot silen napor in uspeh, nihče pa ne pove, da smo namesto teritorialnega dostopa do odprtega morja dobili le služnostni prehod, obenem pa je cel kup slovenskih družin je ostalo na hrvaški strani.
presenečen
# 06.05.2018 ob 11:42
Mogoče si bosta šla ogledat kako je v piranski zaliv naneslo otoke globalne plastike;)
ednina
# 06.05.2018 ob 21:17
Slovenija JE zgodba o uspehu. Nikjer ne boste našli idealno državo, kjer bo vse popolno.

Ampak če primerjate kako Slovenci živimo s številnimi drugimi državami, vam bo postalo jasno, kako čudovita je Slovenija. Sploh v zadnjih letih se je stanje v Sloveniji bistveno izboljšalo.

Še imamo priložnosti za rast, ampak ne podcenjujte in ne zanemarjajte vsakega našega dosežka. Marsikaj smo dosegli in da bi tako nadaljevali, si je včasih potrebno vzeti čas, da izrazimo hvaležnost in da naše zmage proslavimo.
Binder Dandet
# 06.05.2018 ob 19:55
Z govorom v slovenscini si je pri meni prisluzil pike. Morda mu je tako dobro slo, ker sam pripada slowincem(ne vem kako se slovensko rece):).
Micesar
# 06.05.2018 ob 20:29
Slučajno sem jih videl pred večerjo v Piranu... celih 20 sekund so si ogledovali sporni zaliv.
wooly peter
# 06.05.2018 ob 20:18
Donald Tusk Slovenijo označil za zgodbo o uspehu


Doublethink in newspeak - šolski primeri

doublethink
samostalnik
hkratno sprejemanje nasprotujočih si mnenj in nazorov, še posebej kot rezultat politične indoktrinacije.

newspeak
samostalnik
propagandistični jezik, ki v veliki meri vključuje rabo evfemizmov, izogibanje smislom in inverzijo splošno sprejetih pomenov
cairns
# 06.05.2018 ob 22:24
Donald Tusk Slovenijo označil za zgodbo o uspehu

Še posebej v odnosih s hrvati. K temu ''uspehu'' so pa največ pripomogli pokvarjenci v Bruslju ki stalno preferirajo hrvate. Od terana do arbitraže.
Slovenija sploh ne potrebuje sovražnikov ko pa imamo takšne ''prijatelje''.
tanj
# 06.05.2018 ob 21:19
Ti Tusk ti, a zdaj ga boš pa še ti dražil, princa. Si še od domačih novic ni opomogel, sromak.
darkwader
# 06.05.2018 ob 20:28
Ha, Tusk o zgodbi o uspehu, jamrači pa o zablujeni državi itd. Se mi zdi da je dejansko stanje nekje vmes.
DrKult
# 07.05.2018 ob 00:03
Izakos, Slovenija ima trenutno drugo najvišjo rast BDPja v EU. Pri skoraj 5% je to osupljivo. Glede na izhodiščno stanje imamo v relativnem deležu višjo rast od Kitajske. Očitno nekaj že delamo prav. Nobena država pa ni perfektna. Ravnokar sem se vrnil iz Londona in ne bi mogel biti bolj vesel, da sem doma. Slovenci ne znamo cenit tega, kar imamo. Mimogrede, po življenjskem standardu smo 14. na Svetu.
lamesa
# 07.05.2018 ob 04:17
Bravo Tusk, slovenski govor!
Bravo!
Ljubljanski župan mu do gležnjev ne seže!
Yanez
# 06.05.2018 ob 22:06
Glavno, da bodo spet dnevnice...
CarlosNorris
# 06.05.2018 ob 21:17
Slovenija ima miniaturno, odprto, izvozno-usmerjeno gospodarstvo ki živi in umre z Nemčijo, ne nominalno desne ne leve vlade ne bodo radikalno vplivale na zunanje-dane sile ki nam vladajo, bolj je važno da Slovenija ne pade kakšnim anti-liberalnim/nacionalističnim/ksenofobnim revanšističnim domačim silam kot je kakšna Madžarska, Hrvaška ali Poljska.
Radenm
# 06.05.2018 ob 20:58
"Evropski svet" in "Svet EU" sta dve različni zadevi. Tusk je šef "Sveta EU". "Evropski svet" pa sploh nima nič z EU.
galoper
# 06.05.2018 ob 20:48
Hvali konja, da ga bo lahko zapregel v preobloženi voz.
stotrideset
# 06.05.2018 ob 23:21
sv.gera ne obstoja!
toliko v poduk in spoznavanje zemljepisa
Rocknrolla
# 06.05.2018 ob 22:22
Sej kdorkol bi prši bi na novinarski reku kkšno lepo besedo o Sloveniji... Tipična politična floskula... Kr neki... Sej bo na Hrvaškem reku isto...
vremenko
# 06.05.2018 ob 20:25
Mene politika sicer ne zanima preveč, je pa dejstvo, da se je stanje v Sloveniji po vseh mednarodnih kazalcih močno izboljšalo, in vsekakor je za to zaslužna tudi ta vlada s Cerarjem na čelu.
Micesar
# 06.05.2018 ob 13:24
Nestoj hodi v Piran, je že tako preveč turistov.
Heldarion
# 06.05.2018 ob 23:24
Kot jih napisalo že nekaj pred mano (in tudi sam), bom še enkrat ponovil:

Za gospodarski uspeh in rast Cerarjeva vlada nima nobenih zaslug. Slovenija se šlepa na zanesljivost gospodarstev, kamor izvažamo svoje izdelke. Če bo šlo Nemčiji (ki je naša glavna trgovinska odjemalka) dobro, bo šlo tudi Sloveniji, in obratno.

Kje vi tu vidite Cerarjeve zasluge, da se je to zgodilo, veste samo vi, dejstvo pa je, da Cerar nima nič s tem.
nepokorni
# 06.05.2018 ob 23:21
“Dejstvo pa je, da Slovenci oprostijo vse, le uspeha ne!” Ivo Boscarol
Sido
# 06.05.2018 ob 23:09
"Donald Tusk Slovenijo označil za zgodbo o uspehu"

To je sumljivo. Ni dobro, če te ljudje preveč trepljajo po ramenu!
prizemljen
# 06.05.2018 ob 21:58
wooly peter

Vaše v angleščini zapisano mnenje nima nobene zveze z njegovo nacionalnostjo, ki jo omenjam

Binder Dandet

Ne vem točno, kaj ste brali. Slowinci oz Slovinci običajno imenujejo nas, torej Slovence (in sicer nas tako naslavljajo Slovaki, čehi in tudi Poljaki. Je pa res, da smo Slovenci (jezikovno) pravzaprav zahodni Slovani, tako kot Čehi, Poljaki, Kašubi, Slovaki, Lužici in še kdo.
bistri08
# 08.05.2018 ob 12:57
Slovenija zgodba o uspehu?

Odvisno s katere strani gledaš. Vsekakor je za veliko ljudi darežljiv in neusahljiv vir.
Sam bi bil bolj vesel, če ne bi imeli zunanjega dolga za 40 miljard (vsak Slovenec 20.000 EUR), luknjastih cest, neskončnih čakalnih dob v zdravstvu, ter mizernih bodočih penzij s katerimi bomo le vegetirali.
In toliko otrok, da ne bi uvažali novih zagorelih obrazov brez delovnih navad.
GORILA
# 07.05.2018 ob 09:40
@kekec
Tisti na minimalcu se najbrž da ne bi strinjali. Povprečje je cel hudič. Segedin je dobra hrana, vendar v povprečju to pomeni da eni jedo meso, drugi pa zelje.

...verjetno res ne... in to ne samo tisti v Sloveniji, ampak tudi tisti z minimalcem v UK, Nemčiji, Italiji, Franciji, Španiji, Madžarski,...
samogledam
# 07.05.2018 ob 07:25
Pogoj Hrvaške za vstop v EU je bil dvostranski sporazum ob predstavniku EU...da bosta obe državi spoštovali odločitev AS.
Ker se to ne zgodi, bi morala EU ustavit vsa finančna sredstva Hrvaški, dokler ne izpolni dano zavezo in zamrzne nadaljna pogajanja o OECD in Šangenski meji.

Druge alternative ni, ker po Hrvaški pridejo še hujši primerki iz Balkana v EU in z njimi zgodovinsko sovraštvo naroda.Nisem prepričan da se EU zaveda koga sprejema.
božo1
# 07.05.2018 ob 06:55
Kekec99
# 07.05.2018 ob 06:10
Seveda imaš prav, a očitno je tako povsod po svetu s tem, da je drugje tega še neprimerno več.
Slovenija je po podatkih OECD država z najmanjšimi socialnimi razlikami na svetu.
a.orhidejca
# 07.05.2018 ob 06:45
uspeh je 600€ NETO minimalc....BRAVO.
windmaster
# 07.05.2018 ob 06:03
Slovenija je raj za mafijce in uradnike, saj ljudje požrejo čisto vsako neumnost ki jo izumijo uradniki v Bruslju!
Chopin
# 06.05.2018 ob 23:01
Res gre dobro Sloveniji zadnje leto, dve.. Bi slo pa se bolje, ce bi bilo manj negativizma, celo v pozitivnih novicah nekateri najdejo prostor za nerganje.
realist65
# 06.05.2018 ob 22:40
Rdeči križ, socialne pomoči ipd-, so merilo, ne to kar bo rekel en človek, ki je preveč plačen za svoje (ne)delo.
Putkaka
# 06.05.2018 ob 20:19
In v čem smo taka zgodba o uspehu? Ker smo stabilnejši od naših balkanskih sosed? Jao, jao, glavno, da padamo na kvazi primitivne politične pokroviteljske pohvale, ki ne pomenijo ama baš ništa.
Binder Dandet
# 06.05.2018 ob 20:10
Hvala za popravek. Sem si se enkrat prebral na wiki. Kašubi(?) so v isti jezikovnik skupini kot slowincy (poljsko), sam teh ni vec. Prehiro sem bral prvic.
pero-perica
# 06.05.2018 ob 14:31
novica kot nekoč v jugi,tito "davi"v splitu
Bombek
# 08.05.2018 ob 15:00
Donald Tusk Slovenijo označil za zgodbo o uspehu...! ? A 780.000 državljanov pa na robu preživetja, ter izropana podjetja - uničena - razprodana in to je uspeh vlad v teh 26 letih ha ha..:D
BrackoSpeli
# 08.05.2018 ob 10:36
Ja, službe za mlade kar rastejo na drevesih, dolg Slovenije je praktično ničen in pokojnine so urejene v nulo. Nato pa svizec zavije čokolado v folijo.
pistacijA
# 07.05.2018 ob 09:31
kolk enga pljuvanja. Če je za vas arbitraža reševanje resnih težav, pol ste res sam eni navadni slovenci. Nihče pa ne vidi, kaj se je nardilo na področju črne ekonomije, zaposlovanja, senacij bank in izgradnje urgenc. Prav tako smo zrastli kot družba z marsikaterimi zakoni, ki odpirajo pot veliki večini.

Politika in vodenje države nima nikoli konca. Težave so vedno, v Sloveniji pa ljudje samo gledajo na stvari, ki se niso še uredile in izpostavljajo negativo.

Pol pa mejte Janšo, Ljudmilo, Primca in Kanglerja da vam vodijo državo nazaj v srednji vek, če mislite da nekdo z visoko izobrazbo ni dovolj dober za vodenje države. Spomnite se, da do zdaj nihče ni bil tako visoko izobražen in sposoben za to delo. banane
božo1
# 07.05.2018 ob 05:59
DrKult
# 07.05.2018 ob 00:03
Bravo, natančno tako je res!
Kdo pa želi nekaj dodati ali tudi pokritizirati je pa tukaj vse rečeno:Nobena država pa ni perfektna, veliko pa pove podatek, ki ima za sabo svetovno priznano študijo, ki pove: po življenjskem standardu smo 14. na Svetu.
mali_piscek
# 07.05.2018 ob 05:46
Tusk ni verodostojen ocenjevalec stanja.

Naj pride živet v Slovenijo s slovensko plačo, za stalno, ne za en mesec ter brez svojih življenjskih prihrankov, potem pa naj daje izjave.
Izakos
# 06.05.2018 ob 23:55
Sicer pa če reče Tusk, da gre Sloveniji dobro, to ne pomeni, da je res tako. Na Poljskem ga imajo vsi za lažnivca in izdajalca, ki je državi naredil več škode kot koristi
Heldarion
# 06.05.2018 ob 23:26
Tako kot tudi vodje podjetij vse mogočih velikosti od najmanjših do multinacionalk močno precenjujejo svojo vlogo v uspehu podjetja (in jo seveda podcenjujejo, ko gre za neuspeh - kako komično) in si temu primerno izplačujejo nagrade, ki nimajo nobenega stika z realnostjo.
SKEpsiS
# 06.05.2018 ob 21:12
Tounges are dry and noses are brown,
EU is fooling us and effing around.
odzajcatč
# 06.05.2018 ob 18:34
,,sta šla na škampe....
Juhu
# 10.05.2018 ob 11:29
Tale Tusk, jedel,pil in spal je na naš račun in to je zgodba o uspehu za njega, ne za nas.
Bombek
# 08.05.2018 ob 15:04
Orsservatore....!

Da se bo Tusk pa nasmejal, ko bo videl, da gre za 2 km2 luže zaradi katere si kroati napihijejo samozavest...?
,,,,,,,,,,,,,
Ne gre za 2 km luže ampak kar zajeten del ozemlja do reke Mirne in tudi za Medimurje...! Samo, da tega vlade do sedaj niso pri tem arbitražnemu sodišču predočile dokumentov namerno v škodo Slovenije...!
DrKult
# 07.05.2018 ob 09:48
Kekec99 "14.? Tisti na minimalcu se najbrž da ne bi strinjali. Povprečje je cel hudič. Segedin je dobra hrana, vendar v povprečju to pomeni da eni jedo meso, drugi pa zelje."

Povprečja imajo tudi druge države. Slovenec na minimalcu v Sloveniji živi boljše kot Britanec na minimalcu v VB. Kot že rečeno nobena država ni perfektna. Šankovski kritiki pač mislijo/mislite, da se da stvari v državi pošlihtat iz danes na jutri. Žal v realnem Svetu to ni mogoče, sploh če imaš politiko in narod razklan tako drastično kot pri nas.
Kazalo