Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.7 od 11 glasov Ocenite to novico!
Skopje
Kot častni gost se je tokratnega vrha Brdo-Brioni udeležil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk (skrajno desno). Foto: EPA
Borut Pahor
Predsednik Pahor je spomnil, da na prvem vrhu Brdo-Brioni leta 2010 niso prišli vsi predsedniki, niti ga niso sklenili s skupno izjavo. Foto: EPA
Bakir Izetbegović, Hashim Thaci, Filip Vujanović
Srečanja so se udeležili tudi predsedujoči predsedstvu BiH-a Bakir Izetbegović ter predsednika Kosova Hashim Thaci in Črne gore Filip Vujanović. Foto: EPA
VIDEO
Zahodni Balkan optimistič...

Dodaj v

Po Zahodnem Balkanu zavel duh optimizma o približevanju EU-ju

Vrh obiskal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk
28. april 2018 ob 11:19,
zadnji poseg: 28. april 2018 ob 11:26
Skopje - MMC RTV SLO, STA

Voditelji osmih držav članic procesa Brdo-Brioni so se v petek srečali na rednem letnem vrhu pobude v Skopju, na katerem so prevladovale optimistične ocene o evropski prihodnosti držav Zahodnega Balkana.

Evropska unija je februarja namreč predstavila novo strategijo za širitev na Zahodni Balkan, zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini pa je takrat dejala, da ima šest držav območja "prosto pot za pridružitev".

Črna gora in Srbija sta začeli pristopna pogajanja, Makedonija in Albanija sta državi kandidatki za pridružitev, medtem ko Bosni in Hercegovina ter Kosovo ostajata potencialni kandidatki.

Slovenski predsednik Borut Pahor, ki je skupaj s kolegi iz Hrvaške in Makedonije, Kolindo Grabar-Kitarović in Gjorgjejem Ivanovom, priredil petkovo srečanje, je pozdravil odločitev EU-ja o širitvi na Zahodni Balkan, "po mnogih letih oklevanja". Na skupni novinarski konferenci po srečanju je poudaril, da bo o strategiji širitve stekla beseda tudi maja na vrhu EU-ja v Sofiji.

Opozoril je na pomen procesa Brdo-Brioni za evropsko perspektivo vseh držav Zahodnega Balkana ter primerjal prvo srečanje pobude na Brdu pri Kranju leta 2010 z današnjim v Skopju. Spomnil je, da pred osmimi leti na srečanje pobude niso prišli vsi povabljeni predsedniki držav, niti niso imeli gostov, prav tako niso sprejeli skupne deklaracije.

Visoki gosti spremenili odnos EU-ja
Odnos EU-ja se je do območja spremenil tudi po zaslugi visokih gostov, ki so se udeležili vrha pobud v preteklih letih. Med njimi so nemška kanclerka Angela Merkel, nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden, predsednika Italije in Nemčije Sergio Mattarella in Frank-Walter Steinmeier ter nekdanja predsednika Francije in Avstrije Francois Hollande in Heinz Fischer. Tokrat se je vrha kot častni gost udeležil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

"Odločitev Evropske unije in Evropske komisije, da znova ambiciozneje podpre reforme v jugovzhodni Evropi zato, da bi enkrat vse države tega dela Evrope postale članice Evropske unije, je izjemnega pomena," je izjavil Pahor. Obenem je opozoril, da "Bruselj ne more vsega popraviti namesto voditeljev teh držav".

Hrvaška predsednica Grabar-Kitarovićeva je poudarila "močno podporo politiki širitve" ter pozdravila napredek vseh držav zahodnega Balkana v njihovih prizadevanjih, da bi nadaljevale z reformami.

Tusk pohvalil premike v odnosih
Tusk je pred udeležbo na vrhu obiskal več držav v jugovzhodni Evropi in izrazil zadovoljstvo zaradi premikov v odnosih med državami, posebej v odnosih med Črno goro in Kosovom ter Makedonijo in Bolgarijo. Meddržavno sodelovanje je pomembno tudi za varnost Evrope, meni Tusk. Sporočil je, da balkanske države lahko računajo na podporo Bruslja pri svojih prizadevanjih za vstop v EU.

Makedonija si obeta pristopnih pogajanj
Gostitelj srečanja, makedonski predsednik Ivanov, pričakuje, da bo Makedonija kmalu odprla pogajanja o članstvu v EU-ju. Izpostavil je, da se je mogoče v ločenih procesih pogajati o članstvu in reševati dvostranske spore, kot ga ima na primer Makedonija z Grčijo zaradi imena svoje države.

Bolgarski premier Bojko Borisov je kot častni gost vrha ocenil, da je prišel čas, da voditelji držav jugovzhodne Evrope pokažejo, da lahko sodelujejo.

Na srečanju voditelji vseh držav
Srečanja so se udeležili tudi predsedujoči predsedstvu BiH-a Bakir Izetbegović ter predsedniki Albanije Ilir Meta, Črne gore Filip Vujanović, Kosova Hashim Thaci in Srbije Aleksandar Vučić.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
generacija56
# 28.04.2018 ob 11:58
Ponovno medijska propaganda...
Srbiji lomijo roke in noge, v političnem smislu...
Republika Srbska izsiljevana...
Albanija ( ! ) predložena za sprejem, a nikomur jasno, kako lahko nekdo mafijsko državo, brez kakršnihkoli delujočih državnih institucij sploh predlaga...
Makedonija na robu državljanske vojne...
Optimizem? Hahahaha...
Panika, izsiljevanje...
Tako, kot je EU skropucalo lažnjivih, nesposobnih politikov, brez morale, tak veter "optimizma" tudi veje...
"Laži me, laži..."
Samo, da bi se pridobilo število: " Vsi so z nami..."
SamoRes
# 28.04.2018 ob 11:57
Nemške firme bodo vesele, ko bodo Srbi in Črnogorci delali za 400 evrov, to je tudi poanta širitve. A mislite da to kdo počne zaradi človekoljubja?
Zdaj bomo spet tam nekje kot leta 1991 združeni z Balkanom, zraven dobimo pa še Bolgare, Romune, Kosovo in Albance.
Bivši uporabnik
# 28.04.2018 ob 11:55
Prdedstava za javnost ! Same lepe besede...v resnici so pa odnosi me državami na dnu ! Koga oni nategujejo.
NoFuture
# 28.04.2018 ob 11:40
So si izmenjali nasvete kako prinest okoli lastne državljane, oblubit boljšo in lepšo prihodnost, ne smemo pozabit NATO nas bo branil.
generacija56
# 28.04.2018 ob 12:07
Kar je še najbolj škandalozno, najbolj so aktivni ameriški odposlanci...
Grozijo, izsiljujejo, prodajajo pravljice ( glavni "pogajalec piše zasebno politično-kriminalne romane ).
In to Z VSTOPOM V EU, šele nato v NATO...
Politiki zahoda so na Balkanu sneli rokavice...
Kažejo ves svoj zločinski karakter...
Najprej so jih zbombardirali, sedaj hočejo "prijateljske" odnose, hahahaha...
jurlin
# 28.04.2018 ob 15:41
EU in NATO se motita, če mislita, da bo širitev na Balkan povečala njeno moč proti Rusiji.
Ljudstva Balkana so zrušila AO in bodo tudi EU, ko pride čas za to.
SamoRes
# 28.04.2018 ob 12:14
@zeuss-zeng
Tako je tudi pri nas. Samo poglej Pahorja. Odkar so ga dobili v precep bruseljski gospodarji je obrnil ploščo in je glavni apostol neoliberalnih in ameriških interesov v Sloveniji.
Zdaj ali ga s čim držijo v šahu ali se tako žene za dobro plačano službo v Bruslju po koncu mandata.
jurlin
# 28.04.2018 ob 15:37
Evropska unija je februarja namreč predstavila novo strategijo za širitev na Zahodni Balkan,
------------------------
Lepo povedano. Ni cilj pripeljati balkanske države v EU kjer bi bile enakovredne parim zahodnim državam ampak širitev - beri kolonizacijo - Balkana. Dva pudeljčka, slovenski in hrvatski vlagata vse napore, da bi Bruslju to uspelo.
Roko_europe
# 28.04.2018 ob 14:14
@Skippy
"Izven širitve obvezno izključiti te ruske satelite. Ne rabimo novih podpornikov diktatur in kratenja pravic v EU."

Res je, bolj se EU širi, bolj se voha smrad o diktaturi in kratenju pravic. A ta prihaja od gospodov iz Bruslja, ki s svojo destruktivno in agresivno politiko netijo nemir po svetu. Skippy, skip the details!
generacija56
# 28.04.2018 ob 12:23
Vučič je neka beda od človeka...
Rad bi sedel na dveh stolčkih, kot je to znal nekoč Tito...
A takrat so bili drugi časi...
In bil je prvi...
Danes jih mnogo želi igrati to igro, a niso tega sposobni...
Tole politično prostitucijo, ki jo vzganja, je prav težko spremljati.
Na koncu bodo prodali vse, kar imajo, za denar...
Kot so se tudi butalci...
zeuss-zeng
# 28.04.2018 ob 12:09
Ta sestanek je le nov dokaz za to kako so poitične ,,elite ,, na Balkanu podrejene zahodnemu kapitalu in zlizane s političnimi opcijami globalnega neo liberalizma , seveda pa nekakor ne delujejo v koristi lastnih držav prebivalstva . Če ne bi bilo tako bi se na takih in podobnih sestankih dogovarjali kako ustvariti nek trden politični blok na ozemlju bivše Jugoslavije , ki bi bil dovolj politično močan, da bi lahko suvereno pariral Bruslju , ne pa da se delimo in prepiramo za oslovo senco medtem ko se zahodni lisjaki držijo za trebuhe ....
Amur
# 28.04.2018 ob 14:25
Članstvo v EU je nagrada za pridružitev Natu,gospodarsko stanje in človekove pravice tu ne igrajo nobene vloge...
HOR
# 28.04.2018 ob 13:37
@Skippy
# 28.04.2018 ob 12:44
"...Ne rabimo novih podpornikov diktatur in kratenja pravic v EU..."

...
Imamo pa v EU že res dovolj podpornikov diktatur Še sreča, da gre iz EU podpornica diktatur Britanija, ne vemo pa kaj bomo s podpornico diktatur Francijo...!?
dego47
# 28.04.2018 ob 12:37
Dokler bo potrebno soglasje izsiljevalskih Hrvatov naj pozabijo na EU.
somebody_87
# 28.04.2018 ob 14:19
Makedonija, Srbija in BiH ne bodo nikoli clanice EU-ja. Prevec nestabilne drzave, etnicne tenzije so ogromne, poci lahko kaj kmalu. Albanija bo pa vzeta verjetno preko vrste kot sta to Romunija in Bolgarija.
Homer.
# 28.04.2018 ob 14:10
Kar ne škoduje je dobro .....
Torej bodimo optimistični, dokler se pogovarjamo, pa četudi ni nobenega napredka!
fiston
# 29.04.2018 ob 11:37
Zavel duh optimizma. Čisto nakladanje. Za nekatere je prej vel bolje. Recimo za Makedonijo, dokler jih niso Grki začeli v glavo.
Drugače pa še ne bo kmalu širitve, če sploh bo, ker vprašanje če bo EU takrat še obstajala, oziroma kakšna bo.
Pač odvisno kakšna bo politična odločitev, ker itak samo ta velja. Če bodo pogoj rešena mejna vprašanja, potem še najmanj kakih 30-50 let ne bo nič, pa mogoče takrat tudi EU ne več, taka kot je, lahko bo čisto drugačna. No saj v bistvu je že drugačna brez Velike Britanije.
Ja zdaj se govori, kot se je govorilo tudi že prej. No ko je bila gospodarska kriza, je bilo o širitvi vse tiho. Pa v parih letih bo spet, pa vprašanje koliko časa bo trajala, takrat bo vse spet tiho, se ne bo nič govorilo o širitvi.
Joe Profaci
# 28.04.2018 ob 22:16
Prebral enih 10 prvih komentarjev, vidim, da še eni ljudje razmišljajo s svojo glavo,še je upanje
tupamaross
# 28.04.2018 ob 21:25
Seveda, enako velja za Makedonijo in delno tudi za Srbijo in
Republiko Srbsko.
tupamaross
# 28.04.2018 ob 21:24
Stotrideset,
pozabil si še navesti, da nam je pred leti obljubil "Silicijevo dolino."

Iz Hrvaške in Slovenije se mladi izseljujejo v "obljubljene" države.
Ali si lahko zamislimo Kosovo, Albanijo in federacijo BiH v EU?

Praktično bi se izpraznile,ker bi se narodi teh držav izselili nekam
drugam. V glavnem na Zahod.
Roky89
# 28.04.2018 ob 16:31
Državam zahodnjega balkana moramo pomagati, da se institucionalno uredijo, gospodarsko zacvetijo in poližijo v grob zamere zadnjih stoletij. Če je to uspelo Nemcem in Francozom in toliko drugim narodom v Evropi, bo tudi njim.
Pomoč, pomoč, pomoč in sprava. Tako bo ta del Evrope napredoval in postal uspešen in miren del njenega gospodarstva.
HOR
# 30.04.2018 ob 01:46
"...Po Zahodnem Balkanu zavel duh optimizma o približevanju EU-ju..."

...
Ja, če verješ...
klik...
mihael1
# 29.04.2018 ob 10:09
Lepo, a nisem optimist- predvsem zaradi Hrvaske, ki bo izsiljevala vse sosede , kar sicer pocne ze danes.
Robiland
# 29.04.2018 ob 08:44
Siritev suznjelastnistva na vzhod. Nemcija potrebuje delavce. Vzhodnjaki naj se sprijaznimo z izgubo mladih, ki jih bodo nadomestile begunske kvote in migranti iz najrevnejsih evropskih drzav.
Vse pod diktaturo NATA oz. Amerike.
Katastrofa za nacionalne drzave.
galoper
# 29.04.2018 ob 18:24
In nastal bo legalni prihod novih iskalcev boljšega kruha.
GoodFella
# 28.04.2018 ob 14:15
EU je edina kolikor toliko dobra perspektiva za ZB. Povezovanje z Rusijo pač ne more biti nobena alternativa, to vodi zgolj v nazadovanje. Katerakoli evropska država, ki je bila kdaj pod ruskim vplivom, je negativne posledice občutila še dolga leta. Ne pravim, da je v EU vse tipi topi, a ruski model nam pa res ne more biti vzor, lepo vas prosim, to je smešno.
Skippy
# 28.04.2018 ob 12:44
Izven širitve obvezno izključiti te ruske satelite. Ne rabimo novih podpornikov diktatur in kratenja pravic v EU.
Kazalo