Potnica s promocijsko vrečko z napisom
Potnica s promocijsko vrečko z napisom "#BrezVizuma" na letališču v Prištini. Foto: Reuters

Brezvizumski režim za vse druge države Zahodnega Balkana že velja.

Imetniki kosovskih potnih listov lahko od 1. januarja potujejo v države EU-ja brez vizuma za obdobje bivanja 90 dni v katerem koli 180-dnevnem obdobju.

"Začela je veljati zgodovinska odločitev EU-ja. Državljani Kosova lahko od danes potujejo v EU brez vizumov. To prinaša velike koristi tako Kosovu kot EU-ju," je sporočil Borrell na družbenem omrežju X. Poudaril je še, da je s schengenskim območjem prek vizumske liberalizacije zdaj povezan celoten Zahodni Balkan.

V Bruslju sicer na predlog Evropske komisije poteka tudi postopek za uvedbo vizumske liberalizacije za državljane Kosova s srbskimi potnimi listi. Predlog morata obravnavati še Evropski parlament in Svet EU-ja.

Gneča na letališču. Foto: Reuters
Gneča na letališču. Foto: Reuters

Promocijski izleti po Evropi

Na stotine Kosovcev je v ponedeljek pohitelo na letališče v Prištini, da bi takoj odpotovali v eno od držav EU-ja.

"Zdaj se počutim svoboden kot ptica, da lahko potujem po vsej Evropi," je za Reuters povedal Habib Spahiu, ki je potoval s svojim sinom za dva dni na Dunaj. Spahiu je bil del skupine 50 ljudi, ki so zadeli na vladno sponzorirani loteriji potovanje ob sprostitvi vizumskega režima.

Potnike je na letališču pozdravil kosovski premier Albin Kurti. "Predolgo smo čakali na to, to je bila dolga krivica, ampak nam je končno uspelo," je povedal Kurti.

Edina država v schengenu, ki kljub sprostitvi režima vztraja pri vizumih za državljane Kosova, je Španija, največja država v EU-ju, ki še vedno ne priznava kosovske neodvisnosti, kar strokovnjaki pripisujejo njenemu položaju s Katalonijo.