Pričakujte več preverjanja na mejah. Foto: Reuters
Pričakujte več preverjanja na mejah. Foto: Reuters
Pariške napade so izvedli državljani Francije in Belgije. Foto: Reuters

V odziv na petkov teroristični napad v Parizu, v katerem je umrlo 129 ljudi, so se v Bruslju na izrednem zasedanju sešli notranji in pravosodni ministri Evropske unije, tudi Vesna Györkös Žnidar in Goran Klemenčič.

EU se je na pobudo Francije odločil nadzor državljanov EU-ja, ki sicer uživajo pravico do prostega gibanja v schengenskem prostoru, še okrepiti, vendar še vedno ne bo sistematičen tako kot za državljane tretjih držav.

Za državljane članic schengenskega območja zdaj veljata temeljni nadzor za ugotavljanje njihove identitete na podlagi potnih listin in možnost naključnega temeljitejšega preverjanja ob morebitnem tveganju, na primer če prihajajo z nevarnih območij.

Ministri za boljše varovanje meja
Glede na to, da so teroristični pokol v Parizu izvedli evropski državljani, nekateri povratniki s sirskih bojišč, se več nadzora na mejah napoveduje tudi evropskim državljanom. Zdaj praviloma preverijo le identiteto z osebnim dokumentom, po novem bi jih preverjali tudi v kazenskih in terorističnih podatkovnih bazah. Da bi to uredili tudi dolgoročno, je na mizi še pobuda komisiji, naj pripravi predloge za spremembo schengenske zakonodaje. Komisija je sicer doslej poudarjala, da so pravila dovolj prožna za ustrezen nadzor, da pa jih morajo članice polno izkoristiti.

Za sistematično popisovanje
Ministri naj bi se zavzeli tudi za sistematično popisovanje, odvzemanje prstnih odtisov in preverjanje podatkov za vse prebežnike, ne le prosilcev za azil. Znova bodo govorili o napotitvi enot mejne agencije Frontex na najbolj izpostavljene zunanje meje, kot je grška.

Evropski ministri o okrepljenem nadzoru zunanje meje
Evropski ministri o okrepljenem nadzoru zunanje meje