Z misijo
Z misijo "Atalanta" EU sodeluje v širši operaciji proti piratom ob somalijski obali. Foto: EPA

Vojaške ladje in helikopterji bodo lahko napadli skladišča goriva, čolne, tovornjake in drugo opremo piratov na somalijskih obalah, so sklenili obrambni ministri držav članic EU-ja in mandat misije podaljšali za dve leti. Ob obalah Afriškega roga je trenutno nameščenih deset vojaških ladij, ki patruljirajo pred napadi morskih razbojnikov.

Španski zunanji minister Jose Manuel Garcia Margallo je povedal, da bodo v skladu z načrtom EU-ja napadli piratsko infrastrukturo na kopnem, če bodo pirati napadli na morju, pri čemer minister obljublja, da bodo vložili veliko truda, da se izognejo žrtvam med civilisti.

Dovoljenje za napade na kopnem bo verjetno še poslabšalo razmere v eni najrevnejših držav na svetu, ki se že dve desetletji utaplja v brezvladju, kar izkoriščajo islamski skrajneži, ki nadzorujejo velik del Somalije, v zadnjih letih pa so varnostni problem za mednarodno skupnost postali morski razbojniki, ki prežijo na ladje ob eni najprometnejših morskih poti na svetu.

Iz Bruslja sporočajo, da sta glavna namena misije zaščita tovornih ladij Svetovnega programa za hrano (WFP), s pomočjo katerih dostavljajo hrano za razseljene ljudi v Somaliji, in okrepljen boj proti piratstvu.

Prazne mreže gnale v piratstvo
Ministri se sicer niso lotili v mnogočem ključnih vzrokov, ki so povzročili nastanek številnih piratskih tolp, v katerih so se znašli mnogi nekdanji ribiči, potem ko so se s praznimi mrežami vračali nazaj z odprtega morja, kjer so jim jate rib z nezakonitim ribolovom opustošile evropske in azijske ribiške ladje, ki so izkoristile stanje brez nadzora na morju.

Pri tem ne gre pozabiti tudi na nezakonito odlaganje nevarnih odpadkov ob obali Somalije, česar se ob pomoči italijanske mafije rada poslužujejo evropska podjetja in bolnišnice, ki se tako na poceni in lahek način znebijo različnih vrst odpadkov, od radioaktivnih do tistih s težkimi kovinami. Zaradi onesnaževanja z nevarnimi odpadki so številni Somalci zboleli in umrli.