V številnih afriških državah homoseksualce najstrožje kaznujejo. Foto: EPA
V številnih afriških državah homoseksualce najstrožje kaznujejo. Foto: EPA
ECJ je lani razsodil, da tisti, ki se v Afriki bojijo pregona, lahko zaprosijo za status begunca. Foto: EPA

Razsodba je odgovor na primer treh moških, vključno z enim Ugandčanom in enim iz neimenovane muslimanske države, ki jim je Nizozemska zavrnila njihove prošnje za azil, potem ko je tamkajšnje sodišče odločilo, da niso "dokazali" svoje spolne usmerjenosti.

Države članice EU-ja so se znašle na udaru kritik zaradi svoje obravnave prošenj za azil homoseksualcev, pri čemer je bila posebej izpostavljena Češka, ki je leta 2011 za ugotavljanje homoseksualnosti uporabljala t. i. falometrični preizkus (praksa, ki sega v komunistične čase). Organizacije za človekove pravice imajo na piki tudi Veliko Britanijo, kjer so homoseksualne prosilce za azil v nekaterih primerih spraševali "šokantno poniževalna" vprašanja.

ECJ zdaj pravi, da morajo spoštovati človeško dostojanstvo, razsodba sodišča pa velja za vse članice EU-ja. Primer bo še odmeval po celotni Uniji zaradi porasta števila podsaharskih Afričanov, ki so v zadnjem letu zaprosili za azil v Evropi. Večina afriških držav namreč homoseksualnost obravnava kot zločin, temu ustrezno pa geje tudi kaznuje.

Nevarnost precedensa
V svoji zadnji razsodbi je sodišče v Luksemburgu razsodilo, da mora biti ugotavljanje spolne usmerjenosti pribežnika v skladu z evropsko zakonodajo, pri tem pa je treba spoštovati posameznikovo zasebnost in družinsko življenje. Ob tem so zapisali, da dokazi homoseksualnih dejanj, predloženi prek testov ali posnetkov intimnih aktov, nedopustno posegajo v človeško dostojanstvo, čeprav je to predlagal sam prosilec za azil. Če bi take dokaze dopuščali, bi to lahko preraslo v ustaljeno zahtevo, meni sodišče.

In čeprav oblasti lahko zaslišijo prosilca za azil in se pozanimajo o njegovi spolni usmeritvi, pa se jih ne sme spraševati o njihovih spolnih praksah. Če prosilec ne odgovori na vprašanja o svojih osebnih okoliščinah, to ni zadosten razlog za zavrnitev njegove prošnje.
Je pa sodišče dodalo, da zgolj gola izjava o homoseksualnosti še ni zadostna podlaga za odobritev azila, ampak zgolj "začetna točka v procesu ocenjevanja, ki jo je morda treba dopolniti s potrditvijo".

ECJ je sicer lani razsodil, da homoseksualni prosilci za azil, ki se upravičeno bojijo zaporne kazni v svojih državah, lahko zaprosijo za status begunca.