Protest pred ugandskim veleposlaništvom v Londonu: Nekateri kristjani so geji. Prebolite to. Foto: EPA
Protest pred ugandskim veleposlaništvom v Londonu: Nekateri kristjani so geji. Prebolite to. Foto: EPA
Zastava
Geji imajo v Ugandi vedno manj pravic. Foto: RTV SLO

"Naučenega obnašanja se lahko odvadiš," pravi David Bahati, član parlamenta iz vladajoče stranke. "Ne morete mi reči, da se ljudje rodijo kot geji. Na delu so tuji vplivi," je neomajen.

"Zagotoviti moramo prihodnost za naše otroke"
Bahati je predstavil svoj zakon proti homoseksualnosti pred ugandskim parlamentom. Zakon, o katerem bodo parlamentarci razpravljali v prihodnjih dveh tednih in naj bi začel veljati februarja, bo dopuščal kaznovanje s smrtjo za homoseksualce. Predlagatelj zakona meni, da ga večina ne razume. Namen zakona naj bi bil preprečiti "novačenje" med mladoletnimi otroki v samo dekliških ali samo fantovskih šolah. "Preprečiti moramo novačenje in zagotoviti prihodnost za naše otroke," meni Bahati.

Bahati ne namerava popustiti pritiskom
V skladu z zakonom bo nezakonito pisno ali ustno podpirati homoseksualnost in govoriti o njej. Ljudje bodo morali oblasti obvestiti o tem, če bodo izvedeli, da je kateri izmed njihovih znancev istospolno usmerjen. Namen zakona je "zaščititi cenjeno kulturo prebivalcev Ugande pred poskusi aktivistov za spolne pravice, ki skušajo vsiliti svoje vrednote spolne promiskuitete prebivalcem Ugande", pravi njegov predlagatelj, ki napoveduje, da ne bo popustil pod morebitnimi pritiski iz tujine, češ da bi morali zakon omiliti. "Ljudem ne moremo dovoliti, da bi se igrali s prihodnostjo naših otrok in v zadevo vpletli trgovino. Ne zanima nas trgovanje z vrednotami."

Prekinitev vezi z "nebožjimi" državami
V Entebbeju je okoli 200 verskih voditeljev zahtevalo, da država prekine diplomatske vezi z "nebožjimi" državami donatorkami, med njimi z Veliko Britanijo, Švedsko in Kanado, ker so "odločene Ugandčanom vsiliti homoseksualnost".

Ideja o protigejevskem zakonu pa naj bi prišla ravno iz - tujine. Bahati se je marca sešel s številnimi protigejevskimi aktivisti iz vrst ameriških kristjanov, med njimi z Scottom Livelyjem, avtorjem knjige Rožnata svastika, v kateri trdi, da so bili vodilni nacisti homoseksualci.

Kritike za zakon
Zakon je med evangeličani dvignil precej prahu. Rick Warren, najvplivnejši evangeličanski pastor v ZDA, ga je ostro obsodil kot "nepravičnega, ekstremnega in nekrščanskega do homoseksualcev". Oglasil se je tudi Lively, ki je zakon ne povsem prepričljivo grajal. Zakon je "nesprejemljivo oster", meni, hkrati pa hvali njegove snovalce.

Čeprav je zakon ostro naravnan proti istospolno usmerjenim, pa uživa veliko podporo in nikakor ni edini. Zdi se, da veliko afriških držav, kar se tiče pravic gejev, dela korake nazaj. V Nigeriji podoben zakon čaka, da začne veljati, na jugu države pa je tako kot v Sudanu že dovoljena smrtna kazen za homoseksualnost. Burundi je istospolno usmerjenost kriminaliziral aprila letos, temu se približujeta še Egipt in Mali, ki proti parom istega spola že uporabljajo moralne zakone.

Geji se morajo skrivati in bežati
Medtem ko bo zakon borcem proti pravicam gejem dal pravno osnovo za preganjanje, pa za številne ugandske geje pomeni, da ne bodo nikoli več videli svojih domačih in prijateljev ter domovine. "Imel sem življenje, službo, avto. Vsega tega zdaj ni več," pripoveduje 38-letni John Bosco Nyombi. Nekdanji bančnik je pobegnil iz Ugande, potem ko je policija aretirala skupino njegovih prijateljev v gejevskem baru v Kampali. Aretirani so morali izdati imena drugih, med temi se je pojavilo tudi Nyombijevo. "Plačal sem agentu in pobegnil v Veliko Britanijo." Ker je bila njegova prva prošnja za azil zavrnjena, so ga vrnili v Ugando. Pol leta se je skrival. V časopisu so objavili njegovo sliko, iskala ga je policija. Nazadnje je njegovim odvetnikom oblasti v Britaniji uspelo prepričati, da je njegovo življenje v nevarnosti. V Angliji zdaj dela kot vzdrževalec.

Geji niso bili vedno preganjani
Če številne afriške države postajajo vedno bolj neprijazne za okolje, pa ni bilo vedno tako. Večina teh držav uporablja zakone, ki so jih vsilili Britanci v obdobju kolonializma. Pred tem je bila v t. i. tradicionalnih družbah homoseksualnost tolerirana, če ne celo sprejeta.

"Desničarji izgubljajo bitko v ZDA, zato izkoriščajo revne države v t. i. razvijajočem se svetu," razlaga Peter Tatchell, dolgoletni borec za pravice gejev. Desničarske skupine s svojimi dolarji in strah pred naraščajočo amerikanizacijo so privedli do vedno večje demonizacije gejev v Afriki.