Nikolić na seji parlamenta v Beogradu. Foto: EPA
Nikolić na seji parlamenta v Beogradu. Foto: EPA

"EU odločno zavrača kakršne koli poskuse pisanja zgodovine na novo. Pokol v Srebrenici je bil genocid," je poudarila tiskovna predstavnica Evropske komisije Pia Ahrenkilde Hansen.

Da se je julija 1995 v Srebrenici zgodil genocid, sta potrdila tudi Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije in Meddržavno sodišče v Haagu, je spomnila tiskovna predstavnica. Srebrenice "ne smemo nikoli pozabiti in nikoli ne smemo dopustiti, da bi se kaj takega ponovno zgodilo", je še poudarila Ahrenkilde Hansenova.

Ob tem je zatrdila, da bo to jasno stališče EU-ja predsednik komisije Jose Manuel Barroso izrazil tudi na srečanju z Nikolićem, ki je načrtovano za 14. junij v Bruslju.
O "pisanju zgodovine na novo"
Nikolićevo izjavo pa so prav tako obsodili pri Parlamentarni skupščini Sveta Evrope (PS SE). "Z zanikanjem genocida v Srebrenici novoizvoljeni srbski predsednik Tomislav Nikolić meče senco na svoje predsednikovanje," je dejal predsednik odbora za politične zadeve in demokracijo pri parlamentarni skupščini Pietro Mercenaro. Dodal je, da je priznavanje odgovornosti vseh strani v konfliktih na območju nekdanje Jugoslavije med letoma 1991 in 1995 predpogoj za spravo.

"Resolucija, ki jo je pred dvema letoma sprejel srbski parlament in s katero je obsodil pokol v Srebrenici ter se opravičil, da Srbija ni storila več za preprečitev tragedije, je bila pomembna gesta na poti do popolne sprave," je nadaljeval Mercenaro. Vendar je dodal, da lahko takšni poskusi pisanja zgodovine na novo, kot so Nikolićeve izjave, samo povečajo napetosti v regiji in ogrozijo srbsko pot v EU.

Nikolić je v petek v pogovoru za črnogorsko javno televizijo dejal, da v Srebrenici, kjer so sile bosanskih Srbov pobile najmanj 8000 bošnjaških moških in dečkov, ni bilo genocida, temveč velik zločin, ki so ga zagrešili nekateri pripadniki srbskega naroda, ki jih je treba najti, privesti pred sodišče in kaznovati.