Egipt je za Rusijo drugi največji sosed Evropske unije, je izpostavil švedski zunanji minister Carl Bildt. Foto: Reuters
Egipt je za Rusijo drugi največji sosed Evropske unije, je izpostavil švedski zunanji minister Carl Bildt. Foto: Reuters

Egipt je ena glavnih tem zasedanja zunanjih ministrov EU-ja. "Potreben je miren premik naprej, ki bo temeljil na odprtem in resnem dialogu z opozicijsko stranjo ter celotno civilno družbo. Menimo, da se to mora zgoditi zdaj," je dejala visoka zunanja predstavnica Unije Catherine Ashton.

EU iz Bruslja ne more "izvažati revolucije" in "dajati lekcij" ljudem v Egiptu, lahko pa spodbuja vrednote, kot so svobodne in poštene volitve, je menil luksemburški zunanji minister Jean Asselborn. O tem, ali bo EU še naprej podpiral Mubaraka, je Asselborn dejal, da ni Unija tista, ki bo sodila o tem, temveč ljudje v Egiptu.

Frattini: Italijani v Šarm el Šejku so varni
"Ljudje v Egiptu želijo sodelovati v politiki, gospodarstvu in socialnih zadevah, želijo perspektivo. In dejstvo je, da to doslej ni bilo 100-odstotno spoštovano," je še menil luksemburški zunanji minister.

Zunanji ministri naj bi na zasedanju med drugim sprejeli skupna konzularna navodila za ravnanje turistov. Italijanski minister Franco Frattini je menil, da so številni Italijani, ki so na počitnicah v Šarm el Šejku, varni.

Žbogar: O evakuaciji ne razmišljamo
Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je povedal, da MZZ odsvetuje vse poti v Egipt, tudi v turistična središča, a da o evakuaciji Slovencev iz države v tem trenutku ne razmišljajo. "Tudi v EU-ju za zdaj še ni razmisleka o tem, da bi se evakuiralo ljudi iz Egipta," je povedal minister in dodal, da je vse odvisno od položaja v Egiptu, ki ga budno spremljajo, ter da bodo sproti dajali ustrezna navodila.

Zunanji ministri EU-ja naj bi izrazili zaskrbljenost nad razmerami v Egiptu in pozvali vlado, naj posluša protestnike ter poskuša vzpostaviti dialog z njimi.