Predstavnik Kompasa zatrjuje, da bivanje v turističnih letoviščih nikakor ni nevarno. Foto: EPA
Predstavnik Kompasa zatrjuje, da bivanje v turističnih letoviščih nikakor ni nevarno. Foto: EPA
Letališče v Kairu
Gneča ne letališču v Kairu, prek katerega tujci množično zapuščajo mesto. Foto: EPA

Smo v stalnem stiku z agencijami, če bo potrebno, bomo pomagali pri evakuaciji.

Zunanji minister Samuel Žbogar
Egipt
Protesti v Kairu po mnenju Kompasa ne ogrožajo slovenskih potnikov. Foto: Reuters

Na letališču sem videla veliko ljudi, ki so tam prespali več dni, med njimi tudi slovenski državljani. Preskrbe z vodo in hrano nisem videla. Veliko je bilo izčrpanih ljudi.

Slovenka Maja Čujič, ki se je vrnila iz Egipta
Slovenci v Egiptu

Mišo Mrvaljević s Kompasa je za MMC povedal, da je agencija Kompas vse svoje goste iz Kaira umaknila že prejšnji konec tedna, takoj ko je bilo jasno, da bivanje tam ni več varno. Trenutno je v Egiptu približno 80 slovenskih gostov, ki tam letujejo s Kompasom, so pa v Šarm el Šejku in v Hurgadi. Andrej Šter, vodja konzularnega sektorja ministrstva za zunanje zadeve, pa je za MMC dejal, da je v Egiptu od 60 do 70 slovenskih državljanov, ki živijo tam in niso turisti ter so stopili v stik s slovenskim veleposlaništvom, v dveh skupinah v Šarm el Šejku in Hurgadi pa jih je skupaj okoli 140.

Šter je povedal še, da "sedmi dan nemirov v Egiptu lahko govorimo zlasti o težavah v Kairu in Aleksandriji". "Tja smo zato poslali enega izmed naših kolegov v Kairu, ki skrbi za to, da tisti od slovenskih državljanov, ki se želijo vrniti, izgubijo čim manj časa s formalnostmi. Včeraj, v noči z nedelje na ponedeljek, smo razrešili dva taka primera. Mislim, da sta gospe že prileteli na eno izmed evropskih letališč, eno slovensko državljanko, ki se odloča, kako se vrniti domov. Predvidevamo, da bo tudi ona danes zapustila Egipt."

Žbogar: Na voljo je letalo Adrie Airways
Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je v Bruslju dejal, da odsvetujejo vse poti v Egipt, tudi v turistična središča. O evakuaciji Slovencev za sedaj ne razmišljajo. "Tudi v EU za zdaj še ni razmisleka o tem, da bi se evakuiralo ljudi iz Egipta," je dejal minister in dodal, da je vse odvisno od stanja v Egiptu. Dogajanje bodo spremljali in sproti dajali ustrezna navodila, sicer pa so po njegovih besedah tudi slovenski diplomati v stalnem stiku s predstavniki turističnih agencij, na na voljo pa je letalo Adrie Airways, ki bi lahko slovenske turiste kadar koli peljalo v Slovenijo, če bi se za takšen napotek odločili. Kljub temu Žbogar upa, da bodo njihovemu pozivu, naj Slovenci ne potujejo v Egipt, sledili tako državljani kot slovenske turistične agencije.

Veleposlanik: Razmere so resnejše, kot izgleda
Da je varnostna situacija resnejša, kot se zdi na prvi pogled, pa opozarja slovenski veleposlanik v Egiptu Robert Kokalj. "Zabeležili smo prisotnost varnostnih sil v letoviščih, kolegi poročajo o prvih roparskih pohodih tudi v teh krajih," je dejal za TV Slovenija.

Kompas in Šter: Ob Rdečem morju je varno
Kljub temu pa je Mrvaljević iz Kompasa poudaril, da gostov iz turističnih krajev ne bodo pozvali, naj se vrnejo domov, saj ni nikakršne potrebe po predčasni vrnitvi. Gostje so na varnem in "uživajo v povsem normalnem in varnem dopustu". "Oba kraja sta 700 kilometrov oddaljena od Kaira in 850 kilometrov od Aleksandrije, kjer so nemiri," je povedal predstavnik agencije.

Tudi Šter je poudaril, da MZZ pozorno spremlja stanje v turističnih središčih in je v večkratnem dnevnem stiku z organizatorji potovanja, z agencijama Kompas in Palma. Agenciji po besedah Štera zagotavljata, da so razmere v teh krajih varne, stabilne, to pa potrjujejo tudi informacije MZZ-ja. "Obe agenciji sta pripravljeni, če bi bilo treba kakor koli reagirati in se organizirati za povratek skupin v Slovenijo, za kar po našem vedenju trenutno ni nobene potrebe," je za MMC zatrdil Šter.

Na ogledih mest ugotovili, da ni težav
Na vprašanje, ali so navodila za slovenske goste, ki letujejo v turističnih središčih ob Rdečem morju, še vedno enaka in potovanj ne odsvetujejo, je Mrvaljević pojasnil, da so v nedeljo svoja predstavnika v Šarm el Šejku in v Hurgadi poslali na oglede mest, če bi kje zagledali vojake, a jih še ni nikjer, "pa tudi če bodo prevzeli nadzor od policije, je to zgolj za varnost turistov". Ob tem je Mrvaljević zagotovil še, da demonstracije v Egiptu niso usmerjene proti turistom.

"Načrt evakuacije za skupine v turističnih središčih predstavlja letalo, ki prileti na eno izmed letališč bodisi v Hurgadi ali Šarm El Šejku in skupino odpelje od tam. Smo v stiku z organizatorjem tega aranžmaja, ki nam zagotavlja, da v primeru potrebe tako tudi bo," je o morebitnem načrtu evakuacije ob poslabšanju razmer dejal Šter.

Predstavnik Kompasa je povedal še, da je MZZ v svojih izjavah, kjer odsvetujejo obisk Egipta, podal splošne nasvete za državo, saj je Egipt zelo velika država in so nasveti za popotnike, ki potujejo sami, povsem drugačni od tistih, ki veljajo za organizirane skupine turistov v turističnih krajih. "Bojim se, da bi včasih kakšni nasveti izzveneli enako neutemeljeni kot tisti, ki so jih ZDA objavile za Slovenijo," je povedal Mrvaljević.

Šter je poudaril, da MZZ slovenskim državljanom odsvetuje potovanja v Egipt, nikomur pa tega ne morejo preprečiti. Za odsvetovanje potovanja so se odločili, ker so bile informacije, ki jih je MZZ-ju posredovalo slovensko veleposlaništvo v Egiptu, in informacije drugih držav, ki prav tako razpolagajo z določenimi varnostnimi elementi, take, da so narekovale tako varnostno opozorilo, je pojasnil vodja konzularnega sektorja. Pred tem je MZZ objavil opozorilo, da odsvetuje potovanje v določene kraje oz. na določene lokacije. "Če bi bilo treba dvigniti stopnjo tega obvestila, potem bi objavili, da svetujemo svojim državljanom, naj Egipt zapustijo. Potrebe po tem za zdaj ni."

Odpovedali sobotno potovanje, a zaradi nelagodja
Kompas je za soboto sicer odpovedal odhod svojih gostov v Egipt, a odpoved ni posledica razmer v letoviščih Šarm el Šejk in Hurgada, ampak so se zanjo odločili zaradi nelagodja gostov ob poročanju medijev o razmerah v državi.

Potniki bodo lahko zamenjali aranžmaje ali dobili denar nazaj
Na vprašanje, ali bodo potniki ob morebitni odpovedi potovanja dobili povrnjene stroške potovanja, je Mrvaljević pojasnil, da bodo vsi potniki, ki so jim potovanje odpovedali ali pa bi se na potovanje še morali odpraviti s kakšnim izmed organiziranih čarterjev, lahko izbrali kakšne druge počitnice drugje, za nekaj časa preložili svoje počitnice v Egiptu ali pa bodo plačano vsoto dobili nazaj.

Poslanca SDS-a Milenko Ziherl in Jožef Jerovšek sta v zvezi z varnostjo slovenskih turistov v Egiptu in nepravilnimi ocenami stanja v tej državi na ministra za zunanje zadeve naslovila Samuela Žbogarja naslovila naslednji vprašanji. 1. Zakaj tako zapoznelo ukrepanje vlade Boruta Pahorja in vašega ministrstva pri prepovedi poletov v Egipt in kdaj boste razglasili Egipt za nevarno območje, da bodo lahko turisti upravičeno dobili povrnjena vplačila? Zakaj se ministrstvo za zunanje zadeve in celotna koalicija branita pravilnih, koristnih in državotvornih predlogov opozicije, ki gredo v smer pravočasnega in pravilnega odzivanja slovenske zunanje politike?

Smo v stalnem stiku z agencijami, če bo potrebno, bomo pomagali pri evakuaciji.

Zunanji minister Samuel Žbogar

Na letališču sem videla veliko ljudi, ki so tam prespali več dni, med njimi tudi slovenski državljani. Preskrbe z vodo in hrano nisem videla. Veliko je bilo izčrpanih ljudi.

Slovenka Maja Čujič, ki se je vrnila iz Egipta
Slovenci v Egiptu