Slovaški premier je bil med prvimi, ki so se podali na bančne avtomate po novo valuto. Foto: Reuters
Slovaški premier je bil med prvimi, ki so se podali na bančne avtomate po novo valuto. Foto: Reuters
Evro in krona
Slovaška krona se bo počasi povsem umaknila evru. Foto: EPA

Slovaška se je po 16 letih poslovila od svoje krone in po Sloveniji, ki je evro prevzela pred dvema letoma, Malti in Cipru postala četrta od novih članic Evropske unije, ki je vstopila v evrsko območje. Slovaška krona bo ob evru ostala v obtoku do 16. januarja.

Slovaški premier Robert Fico je bil med prvimi, ki je po polnoči iz bančnega avtomata pred poslopjem parlamenta v Bratislavi dvignil evre. "Celotna Evropa nam čestita, da smo si izbrali najboljši mogoči trenutek za vstop v območje evra. V teh nesrečnih časih smo lahko srečni, da do menjave valute prihaja v letu, ko naj bi imela gospodarska kriza največji učinek," je dejal Fico.

Strah pred visokimi cenami
Na Slovaškem upajo, da ji bo uvedba evra prihranila težave z valuto, s katerimi se med gospodarsko krizo spopadajo v nekdanjih sosednjih komunističnih državah, kjer so se vrednosti valut močno znižale. Vendar bi lahko trdna evropska valuta močno prizadela slovaške izvoznike, še posebno obsežno avtomobilsko industrijo.

Zadnje javnomnenjske raziskave so pokazale, da uvedbo evra podpira 58 odstotkov Slovakov, nasprotuje pa ji 35 odstotkov. Največja bojazen med prebivalci je, podobno kot v drugih državah, ki so uvedle skupno valuto, zvišanje cen izdelkov in storitev.

"Velik korak za slovaško"
Za prevzem evra je Slovaški čestital predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. "Zelo me veseli, da deseto obletnico evra zaznamujemo z dobrodošlico Slovaški kot novi članici območja z evrom. Slovaška je s tem naredila velik korak naprej zase in za vso Evropo. Vstop v območje evra bo Slovaško le pet let po vstopu v EU umestilo v samo politično in gospodarsko srce Evrope. To je velik dosežek," je dejal Barroso.

1. januarja leta 1999 je 11 članic EU-ja prevzelo evro kot knjižno valuto, tri leta pozneje pa je sledila še uvedba evrskih kovancev in bankovcev.

G. V.