V Mali je odpotovalo 550 vojakov inštruktorjev Evropske unije. Foto: EPA
V Mali je odpotovalo 550 vojakov inštruktorjev Evropske unije. Foto: EPA

V misiji, ki bo trajala 15 mesecev, bo sodelovalo 550 evropskih inštruktorjev, med njimi tudi trije pripadniki Slovenske vojske. Največ vojakov bo v to zahodnoafriško državo napotila Francija, kar 207. Vodja misije, francoski general Francois Lecointre, je povedal, da se bo v misiji urilo približno 3.000 vojakov, prvi bataljon za operacije na terenu pa naj bi bil pripravljen julija.

Ob tem je Lecointre evropske države pozval, naj poleg vojakov zagotovijo tudi vojaško opremo, saj Mali najbolj potrebuje orožje, vozila in komunikacijske naprave. Po njegovih besedah je vlaganje v Mali tudi način počastitve spomina na francoske vojake, ki so v posredovanju francoske vojske v Maliju izgubili življenje.

Francija posredovala po prošnji malijskih oblasti
Po lanskem državnem udaru v Maliju, kjer je vojaška hunta strmoglavila nekdanjega predsednika Amadouja Toumanija Toureja, je etnična skupina puščavskih Tuaregov zavzela sever države, od tam pa so jih nato pregnali islamisti. Ko so oboroženi skrajneži sprožili ofenzivo proti jugu, se je Francija na prošnjo malijskih oblasti januarja odločila za posredovanje.

Malijska vojska je poročala, da je bilo do začetka francoskega posredovanja v državi 11. januarja ubitih približno 600 islamistov, umrlo pa je tudi 63 malijskih in pet francoskih vojakov ter po en vojak iz Toga in Burkina Fasa.

Ban Ki Mun bi v Mali poslal 11.200 vojakov
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je Varnostnemu svetu predlagal, naj v Mali pošljejo 11.200 vojakov za mirovne sile, vzporedno z mirovno misijo pa bi morala potekati vojaška operacija proti islamskim skrajnežem.