V 15-mesečni misiji EU-ja v Maliju bo sodelovalo do 550 evropskih vojaških inštruktorjev, ki naj bi urili okoli 3.000 malijskih vojakov. Foto: EPA
V 15-mesečni misiji EU-ja v Maliju bo sodelovalo do 550 evropskih vojaških inštruktorjev, ki naj bi urili okoli 3.000 malijskih vojakov. Foto: EPA

V 15-mesečni misiji bo sodelovalo do 550 evropskih vojaških inštruktorjev, ki naj bi urili okoli 3.000 malijskih vojakov, v Mali pa bodo po napovedih slovenskega obrambnega ministra, ki opravlja tekoče posle, Aleša Hojsa, potovali tudi trije slovenski vojaki.

Vodja misije, francoski general Francois Lecointre je prepričan, da je treba malijsko vojsko "popolnoma prestrukturirati". "Potrebe so velike," je dodal med obiskom Bruslja. Lecointre je sicer evropske države pozval, naj poleg vojakov zagotovijo tudi vojaško opremo - predvsem orožje, vozila in komunikacijske naprave.

Po njegovih besedah pa je vlaganje v Mali tudi način počastitve spomina na tri francoske vojake, ki so v intervenciji francoske vojske v Maliju izgubili življenje.

Nove smrtne žrtve v Maliju
Sicer pa so boji v Maliju v zadnjih dneh terjali številne smrtne žrtve, med katerimi naj bi bil tudi pomemben poveljnik upornikov Mokhtar Belmokhtar, ki naj bi stal tudi za januarskim napadom na naftno polje v Alžiriji, v katerem je umrlo 37 tujih talcev.

V medijih so se že pojavile slike domnevnega trupla, a francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian je poudaril, da za zdaj o smrti uporniškega poveljnika še ni nobenih dokazov. Enako velja za domnevno v ponedeljek ubitega Aboua Zeido, vodjo Al Kaide v Severni Afriki.

Sicer pa so družine štirih francoskih talcev, ki naj bi jih zadrževali v pokrajini Ifoghas, kjer potekajo spopadi, pozvale k prekinitvi ognja, kar bi omogočilo pogajanja o izpustitvi njihovih svojcev. Le Drian je danes dejal, da upravičeno verjame, da je vseh 15 francoskih talcev v različnih predelih Malija še vedno živih. Minister Le Drain je danes navedel, da je bilo v zadnjih dneh ubitih več deset borcev, od tega 15 danes ponoči.

Čad, ki je v bojih izgubil 27 svojih vojakov, pa je število ubitih islamističnih upornikov v pokrajini Ifoghas ocenil na 70, osem borcev pa naj bi zajeli.