Generalni sekretar ZN-a opozarja na nevarnosti, ki jih morda prinašajo volitve v Maliju. Foto: EPA
Generalni sekretar ZN-a opozarja na nevarnosti, ki jih morda prinašajo volitve v Maliju. Foto: EPA

V poročilu Varnostnemu svetu je generalni sekretar ZN-a predlagal, da mirovne enote Afriške unije (AU) v Maliju delujejo v okviru mandata ZN-a. Sile AU-ja bi imele nalogo tudi varovati civiliste in pooblastila, da uporabijo vse sile za uresničevanje svojega mandata, je dejal Ban.

Dodal je, bodo morda morale biti mirovne enote podprte z drugimi, ki se bodo osredotočile na vojaške operacije in protiteroristične dejavnosti. Te "vzporedne sile" bi prav tako imele posebno podporo "zunaj obsega mandata in zmožnosti Združenih narodov".

Diplomati pravijo, da naj bi Francija prispevala te "vzporedne" enote, ki bi bila nastanjene v Maliju ali drugod v zahodni Afriki, poroča agencija Reuters.

Ban Ki Mun je še dejal, da bi lahko zaradi šibke vlade in napetosti med severom in jugom države "volitve povzročile dodatno nestabilnosti in celo nasilje".

Udar, prevrat, francosko posredovanje
Spomnimo, potem ko je vojska z državnim udarom marca lani prevzela oblast in jo predala začasni vladi, ki naj bi julija izvedla volitve, so islamisti in Tuaregi udar izkoristili za prevzem nad severnim delom države. Zavezništvo med islamisti in Tuaregi je pozneje propadlo, pri čemer so postali islamisti na sevetu Malija dominantni.

Francija je januarja letos v državo napotila svojo vojsko, ki se ob podpori malijske, čadske in nigerijske vojske spopada z islamisti, za naslednji mesec pa že predvideva umik 4.000 svojih vojakov. Islamisti so se na delovanje francoske vojske odzvali z gverilskimi napadi. Tako je prejšnji teden na nadzorni točki v Timbuktuju samomorilski napadalec ubil malijskega vojaka.