Evropske poslance je nagovoril generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun. Foto: EPA
Evropske poslance je nagovoril generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun. Foto: EPA
Evropski parlament
Sporazum je podprlo 610 evropskih poslancev. Foto: EPA

S podporo evropskih poslancev na zasedanju v Strasbourgu bo prvi svetovni sporazum o boju proti globalnemu segrevanju začel veljati že novembra. Dogovor o ratifikaciji so v petek dosegli ministri EU-ja za okolje. EU bo zdaj lahko po hitrem postopku ratificiral sporazum, čeprav ga je doslej ratificiralo sedem od 28 članic Unije - Madžarska, Francija, Slovaška, Avstrija, Malta, Portugalska in Nemčija.

Sporazum o podnebnih spremembah je lani v Parizu sklenilo 195 držav, ki so se zavezale, da bodo do konca stoletja omejile dvig temperature za največ dve stopinji Celzija z željo približati se 1,5 stopinje.

Podnebni sporazum bo začel veljati 30 dni po tem, ko ga bo ratificiralo najmanj 55 držav, ki skupaj proizvedejo najmanj 55 odstotkov svetovnih emisij toplogrednih plinov.

Doslej je sporazum ratificiralo 62 držav, ki predstavljajo 52 odstotkov emisij.

Ko ga bo ratificiral EU, bo izpolnjen še drugi pogoj, saj sedmerica članic Unije, ki so že končale ratifikacijski postopek, skupaj proizvede okoli pet odstotkov svetovnih izpustov toplogrednih plinov. EU bo listine o ratifikaciji na sedežu ZN v New Yorku skupaj s sedmimi državami članicami, ki so ratifikacijo že končale, predvidoma deponiral v petek.

Slovenija bo nalogo opravila do novembra
Slovenija si bo po napovedih ministrice za okolje Irene Majcen prizadevala, da bi sporazum ratificirala do novembrske podnebne konference v maroškem Marakešu, ko naj bi Združeni narodi uradno napovedali začetek izvajanja prvega svetovnega dogovora za boj proti podnebnim spremembam.

Pred glasovanjem je poslance nagovoril generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki je pohvalil dolgoletno vodilno vlogo Evropske unije v boju proti podnebnim spremembam.

"Danes imate novo priložnost, da pokažete zavezanost boju proti podnebnim spremembam in soustvarjate zgodovino," je dejal evropskim poslancem in spomnil, da smo bili v zadnjih tednih priča velikim prizadevanjem po vsem svetu, da bi podnebni sporazum zaživel že letos.

"Evropa je sposobna velikih stvari, če združi svojo energijo, svojo moč," je pred glasovanjem poudaril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.