Gospodarstvo EU-ja bo še pešalo. Foto: EPA
Gospodarstvo EU-ja bo še pešalo. Foto: EPA

Zaradi napovedane nižje gospodarske rasti je po mnenju OECD-ja nujno, da se evropski voditelji odločno lotijo napovedanih ukrepov. Poziv OECD-ja k odločnemu ukrepanju prihaja le nekaj dni pred zasedanjem skupine 20 najrazvitejših in najhitreje rastočih gospodarstev (G20) v Cannesu v Franciji in le nekaj dni po tem, ko so evropski voditelji v Bruslju dosegli dogovor o celoviti rešitvi krize v območju evra.

Kot pravijo v OECD-ju, si mora območje evra predvsem povrniti zaupanje. Prav posledica izgube zaupanja v sposobnost oblikovalcev politik je eden izmed ključnih razlogov za pešanje gospodarstva.

V OECD-ju menijo, da bi morala Evropska centralna banka (ECB), katere vodenje bo v torek prevzel Italijan Mario Draghi, s ciljem pospešitve gospodarske rasti v območju evra znižati ključno obrestno mero, ki zdaj znaša 1,50 odstotka. Države z razmeroma močnimi javnimi financami bi morale po navedbah OECD-ja sprejeti določene kratkoročne ukrepe za oživitev rasti, nujna pa je tudi fiskalna konsolidacija.

Medtem ko je OECD maja območju evra za letos napovedal dvoodstotno gospodarsko rast, bo ta po zadnjih napovedih le še 1,6-odstotna. Prihodnje leto naj bi bila le 0,3-odstotna, kar nekaj držav članic pa bi lahko v posameznih četrtletjih zaznalo tudi padec gospodarstva. K boljšemu scenariju bi lahko pripomogla implementacija prejšnji teden napovedanih ukrepov evropskih voditeljev.

Tudi ZDA z nižjo rastjo
OECD je znižal tudi napoved ameriške gospodarske rasti z 2,6 na 1,7 odstotka v letošnjem letu, v letu 2012 pa naj bi ta namesto prvotno predvidenih 3,1 odstotka znašala le 1,8 odstotka. Japonska naj bi letos imela 0,5-odstotno gospodarsko rast, v letu 2012 pa 2,1-odstotno, medtem ko naj bi Kitajska letos imela 9,3-odstotno rast, leto pozneje pa 8,6-odstotno.