Skupino Evropa narodov in svoboščin sestavljajo francoska Nacionalna fronta, britanska stranka Ukip, madžarski Jobbik, nizozemska Stranka za svobodo, avstrijski Svobodnjaki, italijanska Severna liga in belgijski Vlaams Belange. Foto: Reuters
Skupino Evropa narodov in svoboščin sestavljajo francoska Nacionalna fronta, britanska stranka Ukip, madžarski Jobbik, nizozemska Stranka za svobodo, avstrijski Svobodnjaki, italijanska Severna liga in belgijski Vlaams Belange. Foto: Reuters
Marine Le Pen
Marine Le Pen bo vodja nove poslanske skupine. Foto: Reuters

Za oblikovanje skupine si je prizadevala francoska skrajno desničarska stranka Nacionalna fronta (Front national), ki je na lanskih volitvah v Evropski parlament osvojila 23 sedežev, le dva manj od 25, kolikor je potrebnih za oblikovanje politične skupine. Drugi pogoj za oblikovanje skupine je, da jo sestavljajo poslanci iz sedmih držav članic. Več kot leto dni po volitvah je FN-ju uspelo, da je zadostila obema pogojema in tako oblikovala skupino.

Poleg poslancev Nacionalne fronte so v novi evroskeptični skupini še evroposlanci iz britanske stranke Ukip, madžarskega skrajno desnega Jobbika, nizozemske Stranke za svobodo (PVV), avstrijskih svobodnjakov (FPÖ), italijanske Severne lige in belgijskega Vlaams Belanga. Skupino skupaj vodita predsednica FN-ja Marine Le Pen in Nizozemec Marcel De Graaff, v skupini pa ni dveh evropskih poslancev iz vrst FN-ja, očeta ustanoviteljice skupine Jean-Marie Le Pena in Bruna Gollnischa.

"Uspelo nam je oblikovati skupino v Evropskem parlamentu! Odlična novica in zgodovinski trenutek," je na družbenem omrežju Twitter zapisal vodja PVV-ja Geert Wilders in objavil fotografijo, na kateri z nasmejano Le Penovo nazdravljata s šampanjcem.

Ostro proti priseljevanju
Skupina Evropa narodov in svoboščin ostro nasprotuje priseljevanju. Kot je na tiskovni konferenci ob ustanovitvi skupine povedala Le Penova, je Evropska unija po njihovem mnenju trenutno na napačni poti in bi se morala glede migrantske politike zgledovati po Avstraliji, ki je zaprla meje za nezakonite priseljence. Skupina se zavzema tudi za ukinitev evroskupine.

ENF je druga desna evroskeptična skupina v Evropskem parlamentu, saj je takoj po lanskih volitvah del evroskeptikov pod vodstvom predsednika britanskega Ukipa Nigla Faragea že oblikoval skupino Evropa svobode in neposredne demokracije (EFDD). Evroskeptiki so na volitvah dosegli velik uspeh in skupaj dobili približno 24 odstotkov sedežev v Evropskem parlamentu.

ENF naj bi dobil 25 milijonov evrov
Politična skupina prinaša finančne ugodnosti in bistveno več možnosti pri krojenju evropske politike, kot jih imajo nepovezani evropski poslanci. Člani skupine lahko vodijo posamezne parlamentarne odbore, skupina pa ima na voljo tudi dodaten čas za predstavljanje svojih stališč na plenarnih zasedanjih parlamenta. Pripada jim tudi več milijonov evrov iz evropskega proračuna, po pisanju bruseljskega spletnega biltena EUobserver naj bi ENF v prihodnjih štirih letih dobil 25 milijonov evrov.