Josipović je dejal, da je Evropa s Hrvaško bogatejša. Foto: EPA
Josipović je dejal, da je Evropa s Hrvaško bogatejša. Foto: EPA
Evropska in hrvaška zastava
Hrvaška bo postala 28. članica EU-ja. Foto: EPA
Angela Merkel
V imenu Nemčije je pogodbo podpisala kanclerka Merkel. Foto: EPA
Hrvaška pristopna pogodba

Pogodbo so podpisali hrvaška premierka Jadranka Kosor in predsednik Ivo Josipović ter voditelji članic Unije, tudi slovenski premier, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor.

Podpisovali so jo po abecednem redu, tako je bil prvi novi belgijski premier Elio Di Rupo, zadnji pa britanski premier David Cameron. Edini, ki je ni podpisal, je francoski predsednik Nicolas Sarkozy, temveč je to storil francoski minister za evropske zadeve Jean Leonetti.

Zgodovinski dan za Hrvaško
Podpis pristopne pogodbe prinaša Hrvaški nekaj pomembnih sprememb v odnosih z EU-jem v času do vstopa v Unijo. Njeni predstavniki bodo lahko sodelovali v razpravah na večini sestankov članic Unije - razen ko bo govora o Hrvaški -, ne bodo pa imeli glasovalne pravice.

"To je zgodovinski dan za Hrvaško in EU," je dejal predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy. "Toplo ste dobrodošli v družini EU-ja," je pozdravil Hrvate. Ob tem je dejal, da Unija s sprejetjem nove članice vselej potrdi svoje temeljne vrednote in da se je v teh kriznih časih dobro spomniti, kaj vse je dosegla skupaj.

Hrvaška premierka pa je v svojem nagovoru med drugim izpostavila, da so bila julija 2009, ko je prevzela premierski položaj, pogajanja Hrvaške "brezupno blokirana". Ob tem je izrazila veselje, da jima je s slovenskim kolegom Borutom Pahorjem uspelo rešiti vprašanje, ki je bilo odprto 18 let. Premier Pahor pa je Kosorjevi ob podpisu pogodbe pomežiknil.

Poleg tega je Kosorjeva poudarila, da se Hrvaška vrača domov, k družini, ki ji je s kulturo in srcem vselej pripadala. "Naj živi Hrvaška, 28. članica EU-ja. Naj živi in napreduje EU," je sklenila in požela velik aplavz.

Slovensko zunanje ministrstvo je pozdravilo podpis hrvaške pristopne pogodbe k Evropski uniji. Podpis pristopne pogodbe s Hrvaško je pomemben korak za proces evropske integracije, so poudarili in dodali, da je "Sloveniji je v interesu, da Hrvaška čim prej postane prihodnja država članica EU". "Hrvaška je sosednja država in jo s Slovenijo povezuje intenzivno sodelovanje na številnih področjih, ki se bo s članstvom Hrvaške v Evropski uniji dodatno okrepilo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Čas za ratifikacijo
Po podpisu pogodbe se bodo začeli postopki ratifikacije v članicah Unije in na Hrvaškem, ki naj bi bili sklenjeni do julija 2013, ko je predviden vstop Hrvaške v Unijo. Hrvaška je pogajanja za članstvo v Uniji začela oktobra 2005, končala pa jih je junija letos.

Poleg tega začnejo s podpisom hrvaške pristopne pogodbe formalno teči postopki v arbitražnem sporazumu za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško. Najprej bo oblikovano arbitražno sodišče, ki mu bosta morali državi najpozneje čez leto dni predložiti svoja zagovora.

Iz Državljanske liste Gregorja Viranta so sporočili, da pozdravljajo podpis pristopne pogodbe Hrvaške z Evropsko unijo. Opozorili pa so, da z dnem podpisa pristopne pogodbe začnejo teči roki iz arbitražnega sporazuma. Prepričani so, da je postopek pred arbitražo zadnja priložnost, da Slovenija uresniči svojo zgodovinsko pravico do pravične kopenske in morske meje.

Zato odhajajočo slovensko vlado pozivajo, da brez odlašanja v tridesetih dneh z najboljšo možno strokovno ekipo samozavestno in argumentirano določi vsebino spora, pri čemer ne bi smela biti tako 'skromna' kot pri zagovarjanju arbitražnega sporazuma in risanju škodljivih, samoomejevalnih zemljevidov v času referendumske kampanje. poleg tega pozivajo tudi, naj vlada zahteva izločitev najverjetnejšega hrvaškega arbitra.

Sprva se je pričakovalo, da bo Evropska komisija Sloveniji in Hrvaški že danes predstavila seznam, s katerega morata skupaj izbrati tri člane arbitražnega sodišča od petih, a zdaj kaže, da državi tega seznama danes še ne bosta dobili.

Hrvaška pristopna pogodba