Voditelja sta skupaj v oporišču na jugu Anglije najprej pregledala francosko letalo A400m in brezpilotno letalo watchkeeper, po novinarski konferenci pa pogovore nadaljevala ob kosilu v pubu, kjer naj bi beseda tekla tudi o mednarodnih političnih temah, kot sta Sirija in Iran. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Voditelja sta skupaj v oporišču na jugu Anglije najprej pregledala francosko letalo A400m in brezpilotno letalo watchkeeper, po novinarski konferenci pa pogovore nadaljevala ob kosilu v pubu, kjer naj bi beseda tekla tudi o mednarodnih političnih temah, kot sta Sirija in Iran. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Francoski predsednik Francoise Hollande se v Veliki Britaniji, kjer je rumeni tisk še posebej močan, ni mogel izogniti vprašanjem o nedavnem razhodu s francosko prvo damo Valerie Trierweiler in aferi z igralko Julie Gayet. A nanje ni želel odgovarjati. Foto: EPA

Srečanje voditeljev v oporišču britanskih zračnih sil Brize Notron v Oxfordshiru je bilo namenjeno predvsem krepitvi sodelovanja na obrambnem in varnostnem področju. A Cameron in Hollande se nista mogla izogniti evropskim temam.

Francoski predsednik Francois Hollande je bil jasen, da si Francija sicer želi učinkovitejši EU. "A dopolnitve pogodbe, če bodo te izvedene, po našem mnenju niso nujne. Menimo, da revizija pogodbe v tem trenutku ni prednostna naloga," je dejal Hollande.

Referendum o (ne)članstvu v EU-ju leta 2017
Britanski premier je pod pritiskom svojih konservativcev obljubil, da se bo na novo pogajal o britanskem članstvu v povezavi in da bo rezultate teh pogajanj leta 2017 preveril na referendumu, če bo prihodnje leto znova zmagal na volitvah. "Želimo si videti spremembe, želimo si vnovičnih pogajanj, ta pogajanja bodo vključevala spremembe pogodbe," je dejal Cameron pred novinarji.

Skupni nakup protiladijskih raket
Cameron in Hollande sta na srečanju podpisala več dvostranskih dogovorov o skupnih obrambnih projektih. Cilj vrha je bil namreč predvsem dati svežega vetra dogovoru o obrambnem in varnostnem sodelovanju, ki ga je na francoski strani podpisal še prejšnji predsednik Nicolas Sarkozy in naj bi od izvolitve Hollanda nekako obstal na mestu.

Voditelja sta tako podpisala dogovor o skupnem nakupu protiladijskih raket za uporabo na helikopterjih v vrednosti 600 milijonov evrov. Prav tako sta sklenila dogovor za dvoletno študijo o možnostih skupne proizvodnje oboroženega brezpilotnega letala, kar bi stalo 120 milijonov funtov oz. dobrih 145 milijonov evrov.

Skupna jedrska energija
Čeprav se Cameron in Hollande politično razhajata, sta zaradi svetovne finančne krize oba še vedno prisiljena krčiti izdatke za obrambo. Cameron je tako povedal, da britansko-francosko partnerstvo ostaja pomembno kot nekdaj, in izpostavil, da imata državi podobno velike oborožene sile in podobne ambicije.

Voditelja sta se dogovorila tudi za krepitev sodelovanja na področju civilne jedrske energije, potem ko je francoski energetski gigant EDF lani podpisal pogodbo za gradnjo dveh reaktorjev v Veliki Britaniji. Ob tem sta sklenila memorandum o sodelovanju gospodarstva pri oskrbovalni verigi za jedrsko elektrarno.