Grški delavci in javni uslužbenci so v sredo zasedli ulice in protestirali proti globoki krizi, v katero je zašla država. Foto: EPA
Grški delavci in javni uslužbenci so v sredo zasedli ulice in protestirali proti globoki krizi, v katero je zašla država. Foto: EPA
Herman Van Rompuy
Tokratni izredni vrh Unije je prvi, ki ga bo vodil evropski predsednik Herman Van Rompuy. Foto: EPA
Izredni vrh EU-ja

Grške finančne težave niso bile glavna tema vrha, ki ga je prvič sklical novi evropski predsednik Herman Van Rompuy, a so voditelji sedemindvajseterice kljub temu Grčiji namenili delovno kosilo, na katerem so razpravljali s predsednikom Evropske centralne banke Jean-Claudom Trichetom.

Članice evrskega območja, med njimi tudi Slovenija, so se znova zavzele k spoštovanju pravil, ki veljajo v območju skupne valute, in bodo v skladu s tem tudi izvajale svoje javnofinančne politike. Ob tem so napovedale, da bodo delovale odločno in usklajeno za stabilnost območja skupne evropske valute, če bo to potrebno.

Voditelji držav članic EU-ja so evropske finančne ministre, ki se bodo srečali v začetku prihodnjega tedna, pozvali, da potrdijo grški program stabilnosti in dodatne ukrepe grške vlade ter priporočila, ki jih je v zvezi s finančnimi težavami, sprejela Evropska komisija. V izjavi voditeljev, ki jo je prebral stalni predsednik EU-ja Herman van Rompuy, je bilo izrecno navedeno, da Grčija ni zahtevala nobene finančne pomoči.

Grčija prostovoljno iz evrske skupine?
Grčija bi po mnenju strokovnjakov potrebovala do 24 milijard evrov, a veljavne pogodbe takšne pomoči znotraj evrske skupine ne omogočajo. Tudi če bi članice Unije našle rešitev, še ni povsem jasno, kakšne pogoje bi lahko Grčiji postavile. Da bi jo zaradi nespoštovanja pravil izključile iz skupine, je po zatrjevanju poznavalcev pravno nemogoče, lahko pa bi Atene to storile prostovoljno, še posebej če bi jo pri tem podprle tudi druge države z evrom.

Voditelji intimno o strategiji do leta 2020
Voditelji držav in vlad Evropske unije so se tokrat sestali v stari bruseljski knjižnici Solvey, in ne v stavbi Justus Lipsius kot po navadi. RTV-jeva dopisnica iz Bruslja Meta Dragolič poroča, da si želi z bolj intimnim ozračjem predsednik Van Rompuy zagotoviti, da bi sprejemali ključne strateške smernice, in ne le potrjevali odločitve, sprejete na nižjih ravneh. Vsak voditelj lahko na sestanek pripelje enega svetovalca, ki pa naj bi sedeli v ločeni sobi.

Glavna tema razprave voditeljev je bila gospodarska strategija Unije do leta 2020, voditelji pa naj bi izbrali največ pet merljivih ciljev, ki bi bili določeni na evropski ravni, nato pa smiselno prevedeni v nacionalne programe. Slovenski premier Borut Pahor je v Bruselj pripotoval že sinoči in se udeležil delovnega srečanja predsednikov vlad iz vrst Stranke evropskih socialistov, ki se običajno dobijo pred vrhunskimi zasedanji Evropske unije.

Izredni vrh EU-ja