Policisti so priprli že 150 protestnikov, samo danes 80. Foto: EPA
Policisti so priprli že 150 protestnikov, samo danes 80. Foto: EPA
Grčija nemiri
Policisti mirijo protestnike. Foto: Reuters
Protesti
Policisti so se branili s solzivcem. Foto: EPA
Tragedija v Grčiji

Ob obletnici uboja Aleksisa Grigoropulosa se je v središču grške prestolnice zbralo več deset tisoč protestnikov, med njimi večinoma študenti in dijaki. Čeprav so se protestniki začeli zbirati v Solunu že včeraj, večjih izgredov sprva ni bilo. Množico mladostnikov je vseskozi spremljalo več kot 10.000 policistov, od tega samo v Atenah 6.000.

Grška vlada je protestnike opozorila, da ne bo dopustila nikakršnega nasilja. "Želimo poslati jasno sporočilo, da ne bomo dopuščali ponovnega izbruha nasilja in terorizma v središču Aten. Aten ne bomo prepustili v roke vandalom," je dejal minister za zaščito državljanov Mihalis Hrisohoidis.

Opozorilo ni zaleglo. Že v soboto je policija aretirala najmanj 150 domnevnih anarhistov, ki so jih prepeljali na zaslišanje. V Keraciniju blizu Aten so prijeli 20 ljudi, saj so pri njih našli plinske maske in posode z bencinom, aretirana pa je bila tudi skupina 41 ljudi, ki je za kratek čas zavzela tamkajšnjo mestno hišo.

Na demonstracijah je znova zavrelo
"Ne bomo pozabili, ne bomo pozabili," so vzklikali protestniki. Spomnimo, 15-letnega Grigoropulosa je ubil policist, ki je trdil, da je streljal v zrak iz avtomobila, ki ga je napadla skupina mladih. Fantova smrt je bila povod za množične nemire in proteste, ki so trajali več tednov. Sojenje policistu, ki ga obtožujejo nenaklepnega umora, se bo začelo 20. januarja.

Pred protestniki niso bile varne niti trgovine, ki so jih razdejali. Med drugim so streljali tudi v smetnjake. V policiste pa so metali molotovke, kamenje in petarde. Zamaskirani protestniki so vdrli tudi v poslopje univerze, kjer so odstranili grško zastavo in jo zamenjali z anarhistično zastavo.


Tragedija v Grčiji
Obkoljena grška protestnika. Foto: Reuters
Protestnik meče kamen v policista. Foto: EPA
Protestniki so se začeli zbirati že v soboto. Foto: EPA
Kljub opozorilom vlade, da naj bodo protesti mirni, so se ti sprevrgli v spopad med policisti in protestniki. Foto: EPA
Žalna plošča 15-letnega Aleksisa Grigorop, ki je umrl pod strelom policista. Foto: EPA
Protestnike spremlja okoli 10.000 policistov. Foto: EPA
Pet na enega. Foto: Reuters
Protestniki so na ulicah Aten zažigali koše za smeti. Foto: Reuters