Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.0 od 35 glasov Ocenite to novico!

Poudarki

  • EK: Teran zaščiten kot izključno slovensko vino
  • Nekaj članic izrazilo pomisleke
Teran
Ime teran lahko zdaj uporabljajo vinarji obeh strani. Le da mora biti hrvaški napis 'teran' manjši od napisa 'Hrvatska Istra'. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Teran
Hrvaška vina, ki so že proizvedena in označena z imenom teran, so lahko na policah do odprodaje zalog. Foto: MMC RTV SLO
Phil Hogan
Evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan je pred meseci zatrdil, da ga je Židan prosil za nekaj časa, da sklene dogovor s Hrvaško, in ker mu ni uspelo, je morala poseči Evropska komisija. Foto: EPA
Dejan Židan
Kmetijski minister je imel zaradi zadeve tudi nekaj političnih težav, a so ga vinarji, ki pridelujejo teran, nedvoumno podprli. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Hrvaška lahko od zdaj uporablja ime teran

Slovenija bo avgusta vložila tožbo
19. julij 2017 ob 07:50
Ljubljana - MMC RTV SLO

V veljavo je stopil delegirani akt Evropske komisije, ki Hrvaški dodeljuje omejeno izjemo pri uporabi imena teran. Slovenija je napovedala tožbo, medtem ko je za Hrvaško zgodba končana.

Zgodba s teranom je izbruhnila aprila 2013 v okviru zasedanja kmetijskih ministrov Evropske unije v Luksemburgu. Potem ko je Slovenija s trgovinskih polic umaknila hrvaško vino z oznako teran, je Hrvaška protestirala in pozvala k skupni čezmejni zaščiti terana.

Evropska komisija je tedaj poudarila, da je teran na trgu EU-ja zaščiten kot slovensko vino, zato nobeno hrvaško vino ne more na ta trg s tem imenom in da Hrvaška ni izrazila nasprotovanja, ko je Slovenija teran registrirala kot zaščiteno označbo porekla.

Kmalu po menjavi vodstva v komisiji novembra 2014 so se začeli neuradno omenjati načrti komisije za sprejetje delegiranega akta o teranu, ki naj bi bil brez vednosti Slovenije dogovorjen s hrvaško stranjo med pristopnimi pogajanji.

Tik pred lanskim božičem so nato viri pri komisiji izrazili obžalovanje, da Sloveniji in Hrvaški ni uspelo najti skupne rešitve o teranu, ter za januar dejansko napovedali začetek procesa za dodelitev omejene izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran.

Komisija je akt sprejela 19. maja, ko je začel teči dvomesečni rok za ugovor, ki je mogoč z absolutno večino v Evropskem parlamentu ali s super kvalificirano večino članic, kar je 72 odstotkov članic, ki predstavljajo najmanj 65 odstotkov prebivalstva.

Težko dosegljiva večina in ugovori
Od začetka je bilo jasno, da je zahtevano večino izjemno težko zagotoviti, saj gre za vprašanje, ki je v interesu dveh članic, države pa se načeloma ne želijo izpostavljati in postavljati po robu komisiji, če ne gre za njihove lastne interese.

Rok za ugovor se izteka z 19. julijem. Ker ugovora ni, akt tudi začenja veljati, in sicer z objavo v Uradnem listu EU-ja. S tem začne teči tudi dvomesečni rok, v katerem se je mogoče na akt pritožiti. Slovenija je napovedala, da bo to storila najpozneje do konca avgusta.

Kaj točno določa delegirani akt
Delegirani akta za dodelitev izjeme Hrvaški ima tri člene, dolg je približno štiri strani in pol. Po prvem členu bo lahko Hrvaška ime sorte grozdja teran uporabljala izključno za vino z zaščiteno označbo porekla Hrvatska Istra pod pogoji, da bosta naziva Hrvatska Istra in teran na istem vidnem polju in da bo napis teran manjši.


Po drugem členu akta je mogoče vina Hrvatska Istra, proizvedena pred uveljavitvijo akta, prodajati do izčrpanja zaloge, tudi če ne spoštujejo pogojev za označevanje. Po tretjem členu pa se delegirani akt uporablja od 1. julija 2013.

EK: Teran izključno slovensko vino
Evropska komisija trdi, da teran ostaja zaščiten kot izključno slovensko vino in da bodo pogoji za označevanje zagotovili, da ne bo zavajanja potrošnikov. Vztraja tudi, da deluje popolnoma v skladu z evropsko zakonodajo.

Slovenija se s tem ne strinja. Poleg negativnega učinka za slovenske proizvajalce terana poudarja nepregledno delovanje komisije, ki je po njenem mnenju tudi prekoračila svoje pristojnosti.

Kot še posebej problematično je kmetijski minister Dejan Židan v torek v Bruslju poudaril, da Evropska komisija z delegiranim aktom legalizira obstoječe nezakonito označevanje proizvodov in za nazaj legalizira kršitve pravnega reda EU-ja.

Nekaj drugih članic s pomisleki
Slovenija pri teh očitkih ni osamljena. Tudi Italija, Francija, Madžarska in Slovaška so v torek v Bruslju izrazile pomisleke zaradi presedana, ki ga z delegiranim aktom o teranu ustvarja Evropska komisija.

VIDEO
Od zdaj teran tudi hrvaški
Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Srečni Luka
# 19.07.2017 ob 08:07
Židan pa si javno pilatovsko brusi nohte in se veselo vozi z razkošno jahto po Jadranu.
bogam
# 19.07.2017 ob 08:41
Potrebno je predlagati Hrvatom, na j ne sprejemajo prenagljenih enostranskih odločitev...
lojal
# 19.07.2017 ob 08:31
Hrvaška lahko od zdaj uporablja ime teran

So ga itak vseskozi uporabljali. Kaj je zdaj tu novega? Poznavalci vina pa zagotovo vemo kaj je teran in kaj in od kje je TERAN.
brehme
# 19.07.2017 ob 08:26
Ta vlada izgublja vse proti Hrvaški.
No nekatere so levi mediji in vlada preričali, da nam je na arbitraži zelo dobro šlo .
braun
# 19.07.2017 ob 09:00
Hrvaški Teran je najboljša reklama za KRAŠKI TERAN. Na takšen način številni Renski rizlingi promovirajo originalni RENSKI RIZLING.

S hrvaškim Teranom se bodo malo povečale količine, kar je nujno potrebno za uveljavitev znamke na trgih, zato bo malokoličinski Kraški Teran kot dragocena kaplca iz male doze.
sm0ve
# 19.07.2017 ob 09:11
Slovenski vinarji naj se ne zanašajo na Židana in tožbo evropske komisije. Izkoristijo naj določilo, da mora biti hrvaški "teran" napisan manjše od "hrvatska istra". Sami lahko na etiketo s čim večjim fontom napišejo TERAN, pa bo. :)
vranek
# 19.07.2017 ob 08:18
Marko je cisto vseeno. Dimnik je pa en ornk hinavec in naj si svoje prijateljstvo do hrvatov zatlaci nekam! Od hrvatov dozivljamo, tufi osebno, same svinjarije!
lordslayer
# 19.07.2017 ob 08:14
Bravo naši, še ena velika pohvala za vlado in vrle politike.... Me zanima, če bi se isto odvijalo, če bi hotela npr. Italija proizvajati champagne ... pomoje se francozi ne bi strinjali...
Zoro27
# 19.07.2017 ob 09:30
Zahvala politiki.
Kdo jih je spustil v EU? Vi!
alesi1
# 19.07.2017 ob 08:15
Eesti tvoja žena tudi meni ni tako pomembna, pa jo lahko vseeno malo posodiš kakšnemu sosedu kdaj, mogoče je ta sosed celo hrvat. Se strinjaš?
samburin
# 19.07.2017 ob 10:54
Pod Židanom smo izgubili kompletno prehranjevalno industrijo, tujci nam sekajo gozdove, prekomerno se strelja divjad,...
Me zanima kdo voli SD morda gostilniški traktoristi pa kmetje brez zemlje ali morda živinorejci, ki morajo za morebitno popravilo traktorja prodati kravo.
mihamiha23
# 19.07.2017 ob 10:05
sem zadnjič na hrvaški televiziji ujel izjavo hrvaškega europoslanca, ki je dejal, da so lobirali kot nori za ta teran
janez123
# 19.07.2017 ob 09:49
@smithies
Skrajni čas je, da slovenci nehate hoditi na morje k Hrvatom.

???? Zasrali so slovenski politiki (po mojem prepričanju so jim plačali za slabo obrambo na vseh področjih: meja, Mercator, Teran...) in mi naj bi bili jezni na Hrvate? Hrvatje pač izkoriščajo podkupljivost slovenskih politikov in prav je tako. Bravo Hrvati!
RobiK3a
# 19.07.2017 ob 11:06
S Hrvati se že 25 let skubimo za drobnarije in bedarije;
- ozemlje v velikosti srednje slovenske kmetije na katerem živi 50 ljudi
- pravico do uporabe imana nekega vina katerega skupna vrednost ne presega četrt milijona evrov
- gibanico
- klobaso
Medtem nam Nemci izmaknejo državno letališče, 90 % tovarn, skoraj celotno trgovsko verigo prevzamejo v svoje roke....., mi pa nič.
Spletni komentatorji bentijo čez Hrvate, domobrance, partizane, dohtarje, učitelje....
.... a Nemci se le smejijo neukemu in neumnemu ljudstvu..
Izgleda, da še vedno nismo dobili dovolj po svoji trdi slovenski kmetavzarski buči, še bolj nas morajo izcediti, še nam ni dovolj, še vedno so najpopularnejše ravno tiste stranke, ki so nas pahnile v položaj nepomembne kolonije ( SDS, NSi, SD,Desus).
Zato dajte, še udarite po tem neukem ljudstvu, še mu ni dovolj..
Hik
# 19.07.2017 ob 10:55
Hmm, če se ne motim, si je v začetku spora Hrvaška prizadevala za uporabo imena teran samo za trto in ne tudi za vino. Ampak spreten diplomatski manever naveze Židan-Erjavec je očitno prinesel Hrvaški dosti več, kot si je sploh upala zamišljati.
janez123
# 19.07.2017 ob 09:45
@smallbudget
Ne vem zakaj je napomembnejša EU tematika neko ime vina.
Resno?


??? A si mogoče vinar? Potem je pa jasno, zakaj ničesar ne veš. Potemtakem, bi se v svoji nevednosti lahko vzdržal komentiranja.
izo
# 19.07.2017 ob 09:43
Tole je cista lopovscina. Vse je bilo uradno zasciteno, kaksne spremembe zdej? Tudi ce ne gre za kolicino, gre za princip, zakaj pa pitem sploh imamo zakonodaje in kvazi pravni red eu-ja, da sciti rit samo velikim mogoce? Retoricno seveda..
In kje so bile francija in vse ostale, ko bi treba dat zadrzek pri sprejetju izjeme?? Zdej imajo pomisleke, ker vedo, da se lahko isto zgodi jaksnemu sampanjcu ipd. Me prav zanima, kako bi oni reagirali na moznost uporabe imena z kvazi manjsim pripisom. Se bi takoj razpustila komisija in spremenil zakon.
Pri teh zadevah ne sme bit pardona in ne vem, kaj zdej vsi spreminjate retoriko, da je vseeno ipd. Zakaj so potem nam prepovedali uporabo tokaja ipd? Isto gre za arbitrazo, od prvega dne bi treba celovito nastopit proti zavracanju hrvaske in dolocit rok, od katerega misli slivenija uveljavit arbitrazo glede morskih in kopenskih mej ter konc debate. Tako pa sama megla; tako kot vedno in to velja ne samo za politike, velja tako za medije, kot za vse tiste, ki javno komentirajo zadeve ipd. Naj vam bido glede tega ravno sosedi vzgled.
kralj matjaž
# 19.07.2017 ob 09:23
velik uspeh levice
Celine
# 19.07.2017 ob 08:59
Ne vem, kaj ste se nekateri spravili na Židana, saj Židan ima podporo vinarjev! Raje se spravite na naše EU poslance...Šulin, Tomc, Fajon, Peterle itd.
RobiK3a
# 19.07.2017 ob 10:38
Uf mi gre na živce ta teran in vse v zvezi z njim vklučno z Židanom.
Že 40 let nas pitajo z lažmi, da je vino teran nekaj izklučno slovenskega, nekaj kar smo Slovenci malodane izumili, nakar po pa gre le za navadno ušivo rdeče vino groznega okusa, in da je celoletna koločina vradna ušivih 300 000 evrov.
Pa ljudje, že Židan sam je s svojo ekipo porabil vsaj dvakratno vsoto le za dnevnice in letalske karte v Broselj.
sistema
# 19.07.2017 ob 10:09
Slovenska diplomacija.
levkup
# 19.07.2017 ob 10:03
Pa kaj smo Slovenci tu izgubili ???
Naj mi nekdo pojasni prosim.
Oni so samo dobili pravico, do uporabe imena,
ki mora biti napsan z manjšimi črkami....
Torej ! Postavite se v kožo nekega poznavalca in
ljubitelja vin iz tujine. Ko bo to videl in poizkusil, bo
edina želja, da poizkusi še original TERAN.
Pa če to ni najcenejša promocija za naš Teran,
potem pa tudi ne vem kaj bi lahko bilo ?
Za lokalnega pijančka pa je napis tako ali tako
nepomemben, njegov fokus je zgolj cena artikla !
Barbikat
# 19.07.2017 ob 09:21
Cela Evropa (72%) je bila proti sloveniji. Vam ne da za mislit?
allobl
# 19.07.2017 ob 08:28
Slovenci smo naivni, ker mislimo, da v EU veljajo neka pravila in se trudimo igrati po "teh" pravilih. Stalno izjeme in to vidimo lepo v primerih, ki se tičejo nas. Ni treba daleč nazaj .... arbitraža, kranjska klobasa, teran ... mislim, da ni treba več napisat. Nič dokončnega oz. v našo škodo. Kot mi je rekel prijatelj iz področja ex Yu, Slovenci imate sada već treći B / Beč, Beograd, Briselj ... upam, da je vsem jasno, da imamo zelo malo stvari v svojih rokah in oda odločajo o naši usodi drugi, kakor je njim ljubo v danem trenutnku. I vsak nov B pomeni slabše za nas, žalostno. Naši politiki pa se igrajo z narodnim blagom in zapravljajo to, za kar smo rabili stoletja. Ne vidim trenunto na sceni niti enega, da ima hrbtenico in primerno narodno zavest in moralo, da lahko Slovenijo popelje v prihodnost in jo ohrani. Kot, da to nobenemu ni v inreresu.
mihamiha23
# 19.07.2017 ob 08:23
pa ne bi grozdja refoška(teran) prodajal hrvatom toliko let nazaj, sedaj pa imamo
kingestone
# 19.07.2017 ob 12:47
prekomerno se strelja divjad,

lol
kaj bolj neumnega pa še ne. divjadi je veliko preveč...
levkup
# 19.07.2017 ob 11:08
Barbikat@
OK. Jaz nisem poznavalec vin, priznam !
Ampak česa nas je pravzaprav strah v celi zgodbi ?
Če Teran ne zanima poznavalcev iz tujine in ga
ne poznajo ? Kdo pa potem sploh lahko izgubi ali
dobi razen politikov, ki so za to temo zapravili za
sto letno pridelavo Terana pri nas in pri sosedih :)
Kirenenko
# 24.07.2017 ob 10:54
Smešno vse skupaj. Slovenija in Hrvaška, kot dva mala otroka. Hrvat podre peščeni grad Slovencu, ki gre jokcat mamici(Evropi), katero seveda ne zanimajo nesmiselni otročji prepiri in reče zmenita se sama. Seveda se s Hrvatom ne da zmeniti in Slovenec gre utopično ponovno do mame po "pravico". Mama ima obeh poln k****, ker ji je čisto vseeno, da obema prav, čeprav to Slovencu ne ustreza. Ampak mama pozna svoje otroke in ve, da je Slovenec navajen, da ga noben ne šljivi pet posto in bo z malo jamranja požrl tudi to.
hypatos
# 20.07.2017 ob 16:26
Normalno... teran tako ali tako ni slovenski. Kvečjemu Italijanski.
ti-ne
# 19.07.2017 ob 14:31
Tudi Italijani imajo Terrano ter ga reklamirajo kot: Il Terrano, noto anche con i nomi "Terrano del Carso" o "Terrano d'Istria" - Teran znan tudi kot Kraški Teran ali Istrski teran.
http://www.parovel.com/index.php/it/vini
/vini-affini-parovel/terrano-barde
qwasyx
# 19.07.2017 ob 12:37
.. tam kjer je ogenj je tudi Dimnik..
Barbikat
# 19.07.2017 ob 10:09
"poznavalca in
ljubitelja vin iz tujine. " :)))) V tujini nimajo pojma kaj je teran!!!!
gesan
# 19.07.2017 ob 09:59
Hrvaška lahko od zdaj uporablja ime teran
.............................
A do zdaj pa niso smeli?
TOrej je do sedaj slovence motilo predvsem to, da ga do sedaj niso smeli...
:)
Barbikat
# 19.07.2017 ob 09:51
A se kdo cudi? KLIK
malikaliber
# 19.07.2017 ob 09:37
Je pa Židan poskrbel, da bomo židane volje, če bomo čučali ta ali oni teran...
dopisnik
# 19.07.2017 ob 09:19
Tako ja. Na nalepke napis: Slovenski Kras ORIGINALNI TERAN.
barezi
# 19.07.2017 ob 09:07
Malo ste pozni s to novico, SSN je na FB objavila to že 12.7.
GORILA
# 19.07.2017 ob 08:54
Kot mi je rekel prijatelj iz področja ex Yu, Slovenci imate sada već treći B / Beč, Beograd, Briselj ...

...pa tud kakšnega več: Berlin, Budimpešta...
alenka2012
# 25.07.2017 ob 08:21
..dobro dajmo se dogovoriti da je tožbo plača minister Židan, demagog iz svojega žepa...tudi jaz bi tožil vseprek....za tuj denar...zakaj pa ne....
Haloo
# 23.07.2017 ob 20:51
Naredimo akcijo in gremo popit tist teran, eno soboto popoldne, da ga uničimo že na začetku...
izo
# 21.07.2017 ob 10:16
kaj vam folk ni jasno?? teran je bil uradno registriran in zaščiten pri eu komisiji, ki je pač glede na dano dokumentacijo in dokazila dala žegn. konce debate, kakšne naknadne izjeme, manjave kadra v komisiji in ne vem kaj?? gre se za proncip pravnega reda in spoštovanja častnih določil, če že imao te institucije za to. kot je nekdo omeil, potem lahko spet tokaj začenemo mirno duše uporbaljat kot prodajno znamko ipd..

teran brozga?? ojej..
Munjen
# 20.07.2017 ob 13:35
Pivci terana so zelo izbirčna družba. Kako lahko potemtakem ta hrvaški teran , ki raste na trti Teran lahko sploh kdo , ki kaj nase da, naroči in pije ! Ispade smešen !
pobrisan
# 20.07.2017 ob 08:26
Zbogom, teran! Ostaja – Židan....
partibrejker
# 19.07.2017 ob 22:54
torej mi lahko začnemo vino spet označevati s Tokaj,

Tokaj le za madzarska vina (2005)
Udarec za slovenske vinarje - Tokaj (2013)

nekako mi vedno na*ebemo
tedy123
# 19.07.2017 ob 20:06
...teran teran teran teran ter... hebe vas ta teran, odhebite Židan in ostali, prenehajte zapravljat naš denar in se ukvarjajte s pomembnimi zadevami... !!!

...kdor pije to brozgo že ve kaj in kje mora kupiti !
božo1
# 19.07.2017 ob 16:08
V uredbi EK piše, da se piše, za vino proizvedeno iz hrvaške trte sorte teran, "Hrvaška Istra" z večjimi črkami kot oznaka "teran". To se meni zdi primerno v odnosu na registrirano slovensko vino iz trte refošk, ki se piše s centralno veliko pisavo "Teran".
Ne vem, če je tako, če ni pa naj bo napis "vino slovenskega krasa(ali Istre) Teran".

Sedaj pa počakajmo npr. leto dni od te uredbe in potem se naj analizira kakšen bo rezultat prodaje, da bi lahko prišli do izsledkov kakšnih negativnih posledic.
Je pa najbrž res, da bi po slovenski posebnosti "nas" vseeno bolela glava tudi, če bi pri nas bilo enako kot je, pri sosedih pa bi beležili kakšne boljše rezultate.
kotzi
# 19.07.2017 ob 15:07
sd ima kmetijskehga ministra...hm..predhodniki sd komunisti so imeli kmete za razredne sovraznike...hm..se vidi...ta deva zemljo za lakirnico
Sparks
# 19.07.2017 ob 13:45
Glede na (ne)sposobnost naših levičarskih birokratov na vladi s Cerarjem na čelu, se mi zdi nesmiselno podaljševati agonijo, ko po kosih razprodajajo domovino. Naj predlagajo Hrvaški, da prevzame nadzor nad mejo z Avstrijo in vse skupaj poimenujejo "ljepa njihova". Tako bo končno mir in sinergetiči raj na zahodnem balkanu!
Bivši uporabnik
# 19.07.2017 ob 13:44
Včeraj je lepo povedal Dimnik v Odmevih, da Hrvaška in Slovenija skupaj ne pridelata toliko Terana, da bi bila količina zanimiva za kakšen resen prodor na tuje trge.

S hrvaškim Teranom se bodo malo povečale količine, kar je nujno potrebno za uveljavitev znamke na trgih, zato bo malokoličinski Kraški Teran kot dragocena kaplca iz male doze.

Z zgoraj povedanim se ne strinjam. G. Dimnik kajpada ne bo pljuval v skledo iz katere papca, njegov argument pa je za lase privlečen in popolnoma nerelevanten. Teran je tržno gledano butična zadeva, ne masovna, količinska, in ravno s tega vidika vpliva hrvaški "teran" negativno na položaj naših pridelovalcev terana. Tudi teren v Sloveniji je drugačen od hrvaškega, Hrvati pridelujejo znatno večje količine ob dosti lažjih pogojih. Butična vina se pač ne uveljavljajo na trgih s količino temveč s svojskostjo, ki jim jo dajeta zemlja, podnebje, okus.
u qratz
# 19.07.2017 ob 12:57
bravo sosedje...ni bolj logične stvari,kot iz trte sorte teran, delati vino teran...mi bi pa iz svinjskega mesa delali goveji golaž
Kazalo