Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.7 od 42 glasov Ocenite to novico!
false
Letos so po podatkih hrvaškega kmetijskega ministrstva na Hrvaškem v promet spravili 5210 hektolitrov vina teran. Foto: Elen Batista Štader, TV Slovenija

Dodaj v

Hrvaška vztraja, da Istrani lahko proizvajajo in prodajajo teran

Skopi odzivi hrvaškega kmetijskega ministrstva
22. december 2016 ob 12:24
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Hrvaško kmetijsko ministrstvo se je zadržano odzvalo na izjave slovenskega kmetijskega ministra Dejana Židana glede izjem pri uporabi imena teran. Pravijo le, da Evropska komisija še ni sprejela potrebne spremembe delegiranega akta.

"Od začetka si skupaj z Evropsko komisijo prizadevamo za rešitev, ki bo upoštevala interes vseh strani, ter pričakujemo hitro pravno rešitev tega primera. Prepričani smo, da imamo pravne in zgodovinske argumente, ki gredo v prid hrvaškim proizvajalcem," so navedli na hrvaškem kmetijskem ministrstvu.

Hrvaška vztraja pri stališču, da imajo hrvaški pridelovalci legitimno pravico proizvajati in prodajati vino z označbo sorte teran znotraj zaščitene zemljepisne označbe Hrvatska Istra. Slovenija je z zemljepisno označbo porekla zaščitila vinsko sorto teran, kar po mnenju Zagreba ni dovoljeno, saj slovenski teran proizvajajo iz sorte grozdja refošk, medtem ko v hrvaški Istri obstaja sorta trte teran.

Slovenija meni, da bi Komisija s sprejetjem hrvaških argumentov prekoračila svoja pooblastila. V vsebinskem smislu bi odločitev Bruslja, ki v konkretnem primeru večjo težo daje označevanju rastlinske sorte kot pa zaščiteni označbi porekla, zanikala eno izmed ključnih vodil EU-ja na področju skupne kmetijske politike, to je zaščiteno označbo porekla.

Če bo prišlo do sprožitve postopka za odobritev te izjeme, bo Slovenija, kot je napovedal minister Židan, uporabila vsa pravna sredstva za zaščito slovenskih proizvajalcev, ne izključuje niti možnosti tožbe proti Komisiji.

Kršenje pravnega reda EU-ja
Kraški vinarji so večkrat opozorili, da Hrvaška krši pravni red EU-ja, ker v hrvaških trgovinah še vedno tržijo hrvaško vino z imenom teran, čeprav ni bilo pridelano na kraški planoti. S 30. junijem se je tudi izteklo triletno obdobje po vstopu Hrvaške v EU, v katerem so lahko hrvaški pridelovalci še prodajali zaloge tega vina. Letos so po podatkih hrvaškega kmetijskega ministrstva na Hrvaškem v promet spravili 5210 hektolitrov istrskega vina teran.

Izjema bi sicer neuradno veljala za vino z zaščiteno označbo porekla "Hrvatska Istra", ki se prideluje na okoli 300 hektarjih iz vinske trte teran. Ta izjema bi bila mogoča pod jasnimi pogoji glede etiketiranja. Na primer, "Hrvatska Istra" bi moralo pisati z večjimi črkami kot "teran" in obe označbi bi morali biti na istem vidnem polju, torej obe na sprednji ali na hrbtni strani steklenice.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
invador
# 22.12.2016 ob 15:36
Teran = Refošk, le da Teran raste na kraški planoti. Kraški kmetje imajo spravljene račune iz 19. stoletja, kjer je razvidno, da so hrvaški kmetje to sorto vina kupovali od slovenskih kmetov.
luckyss
# 22.12.2016 ob 15:44
Vidim, da nekateri res nimate pojma..
Trta je refošk in če raste na Krasu se vino iz te trte imenuje Teran. Če raste drugje, je vino lahko le refošk..
Trte z imenom Teran pa ni ;)
luckyss
# 22.12.2016 ob 15:31
Sorta Teran ne obstaja...
luckyss
# 22.12.2016 ob 15:36
To je približno tako kot da bi si Dolenjci izmislili trto z imenom cviček..
avilest
# 22.12.2016 ob 14:38
Imena sort so precej starejša od zemljepisnih mej.
Clovek
# 22.12.2016 ob 13:26
V Goriških brdih so jim prepovedali proizvajati vino Točaj, ker je ime preveč podobno madžarskemu Tokaj-u. Podobno Slovaki ne smejo poimenovati svojega vina Tokaj, čeprav so ga pred vstopom v EU imeli kar precej.

Kot je videti, bi lahko sprožili plaz postopkov na vseh straneh, in ene celo zelo smiselne (Točaj očitno ni Tokaj, ali pač?)
vranek
# 22.12.2016 ob 17:01
Hrvatje so dno dna. Nekaj brez obraza, časti in goljufivi do amena. Naš predsednik pa veselo
stoji ob nogi tiiste njihhove k bile.Sramota.
In čakam, če se bo v Slovencih kdaj prebudilo tolk ponosa, da vsaj eno poletje, 20-30 % ljudi manj nosi denar v tisto njihovo fekalij polno mlakužo. Pri najboljši volji, do Hrvaške in hrvatov ne
morem izraziti čisto nič pozitivnega. Sodu dno je odbilo gledanje finala Devisovega pokala proti
Argentini. Nekaj tako poniževalnega do nasprotnika,kot so to počeli komentator, Niko Pilić in
drugi sogovorniki, ni bilo še nikoli na glas izrećeno. Res, dno dna na vseh področjih in v vseh ozirih.
GUESS
# 22.12.2016 ob 15:53
Čudno!
Uporabnik PONOS se še ni oglasil?!
Sicer pa, kdor pije vino, točno ve, kakšen okus in cvetico ima pravi (kraški) teran. Istrski teran (hrvaški) ima bolj okus po kaberneju ali refošku, ne pa po teranu.
In kaj naši kekci še razmišljajo? Pa Evropska komisija? Slovenski teran je zaščiten že 15 let in 30.06.2016 se je izteklo za Hrvate prehodno obdobje, zdaj pa po dobri balkanski navadi, ko že (teran) teče v grlo, lepo jokcat in lobirat v Bruslju. S.R.A.M.O.T.A.
Če že, bi Hrvatje smeli na svojih buteljkah "terana" navesti z zelo majhnimi črkami, da je vino pridelano iz grozdja sorte teran. EK naj se pa zgleduje po Madžarih in tokaju.
ajvard
# 22.12.2016 ob 14:36
Clovek

to s tokajem ni točno.
po zaščiti, so ga naši začeli poimenovati točaj.
kar se na vinu, ki ga prodajo v italijo itak napiše brez šumnika, italijani pa tocaj preberejo kot tokaj.

skratka, ta s točajem je bil poskus čistega zavajanja in iskanja lunknje v zakonu.
beli golob
# 22.12.2016 ob 12:47
Točno to, oni se ne odzovejo evforično na vsak prdec iz bruslja, mi pa do komolcev v d....
fantasycamp
# 22.12.2016 ob 15:33
Če bo šlo tako naprej bo za 100 let meja med Ljubljano in Vrhniko, cviček bo njihov, drugače so Hrvati pa že pokupili kar nekaj naših firm.

Važno da politiki prodajo kar lahko, Hlapci smo ostali!
kopibrejk
# 22.12.2016 ob 21:36
Istra jim materina!
Pepino
# 22.12.2016 ob 17:16
Kaže, da je vednarle resničen star pregovor "dva hrvata četiri tata". Slovenclejni, ki niče ne prberete in niče ne veste in ne razumete, pa raje ne nabijajte kar na pamet, kako je itak vseeno. Sorte z imenom Teran ni! Vsaj doslej je ni bilo. Sedaj so se jo pa hrvati preprosto izmislili. V Času juge so v Istri poznali belo in rdeče vino in redko še kaj drugega. Kdo je še omenil Malvazijo in morebiti Refošk, in iz tega sedaj hočejo vsiliti neko svojo izmišljeno sorto pod imenom "Teran", ki jo nihče drug ne pozna. Naš Teran je zaščiteno vineo (po vseh pravilih) z geografskim poreklom, ki se prideluje in izdeluje iz sorte Refošk. Anlize so potrdile (jasno, da ne njihove, te so itak zlagane, iz Zagreba), da med našim Refoškom in njihovim "Teranom" ni bistvene razlike. Torej gre za prevaro, in za politično lobiranje, kjer so očitno boljši. O vinarstvu pred 20 leti v hrvaški Istri niso imeli pojma. Zato so te igrice nevarne, kajti imen vina, ki je ime sorte se nikjer ne da zaščititi. Zato pametnjakoviči, ki nimate pojma, raje molčite. Hrvatom je itak samo za lastno korist in za povzročanje škode drugim.
penzl
# 22.12.2016 ob 12:46
Še vedno ne vem, ali so dejansko naredili raziskave glede te sorte "teran" in kaj so ugotovili. Me lahko kdo (novinarji ali pa komentatorji) razsvetli?
sisoruen
# 24.12.2016 ob 14:52
Če naredijo eno izjemo, potem jo pač morajo spoštovati povsod. Omenja se vino Tokaj. Naj pač potem tudi tu velja izjema in naj pač na slovenskem Tokaju tudi zgolj jasno piše, da je iz Slovenije oz. italijasnkemu, da je iz Italije. No, zdaj naj bi bil slovenski Tokaj Jakot, naj pač še Hrvati Teran preimenujejo Naret. :)

Ker tu se nima kaj sklicevati na zgodovino. Tudi trta, iz katere se prideluje vino Tokaj je dejansko bila v Madžarsko prinešena iz Slovenije. In podobno kot Hrvati so Slovenci in Italijani spregledali, da so jo Madžari zaščitili, pa ni nobenega brigalo, zakaj bi bilo sedaj drugače? Očitno nekoga iz EU nekdo drži za "jajca" kot se temu reče.

Pravila naj veljajo za vse enako, ali naj jih pač ni.
garmond
# 22.12.2016 ob 17:17
Ta EK je očitno negativno nastrojena proti Sloveniji. Zato ker smo zgleda edini, ki jih dobro ne podmažemo.
cairns
# 25.12.2016 ob 17:41
Hrvaška vztraja, da Istrani lahko proizvajajo in prodajajo teran

Toliko o spoštovanju EU zakonodaje.

P.S.
Trta sorte teran NE obstaja. Hrvaati ki sedaj proizvajajo ''teran'' so sadike ''terana'' kupili v Sloveniji pod imenom refošk.
aristotel
# 23.12.2016 ob 13:06
Hrvaski Mercator je pricel podpirati SDS in Janso. Oglasuje na njegovi TV Enkrat kvizlingi vedno kvizlingi, bodo hodili nakupovat hrvasko robo v hrvaski Mercator.
Bombek
# 24.12.2016 ob 11:50
torej Istra z Reko in otoki še vedno del dežele Primorske - Julijske Benečije oz Küstenland.Teran je in ostaja PRIMORSKO VINO! To območje tako bilo Slovensko a so jo Hrvati postopoma si prisvojili za svoje ozemlje a mi smo to dovolili.
gkrosl
# 23.12.2016 ob 23:10
@SKEpsiS:
Bog si ga vedi, od koga so pa Grki in Rimljani prvotno dobili vse te vinske sorte grozdja.

-----------------

Za Dionizija (Διόνυσος), sina Zeusa in Semele, še nisi slišal?
SKEpsiS
# 23.12.2016 ob 16:56
Nehajte govorit na pamet in preberite si kaj.
Wikipedia:
Terrano or Teran (in Croatian and Slovenian) is a Croatian, Italian and Slovenian dark-skinned grape variety, bearing the mark of recognized traditional denomination. It is a member of the Refosco family of grape varieties, which also includes Refosco dal Peduncolo Rosso.

Če pa to ne drži, potem kar pogumno z argumenti kontribuirat na Wikipedio ali drugo enciklopedijo, ne pa mene napadat in bluzit..
RJSlo
# 23.12.2016 ob 15:56
P. S. Pardon pozabil sem dodati še najboljše rdeče/črno vino s štajerskega konca, Modra frankinja!
Wasabi
# 22.12.2016 ob 16:36
Kot je znano, je Slovenija hrvaške trditve že zavrnila s študijo, ki izpodbija trditve, da sta teran in refošk dve različni sorti grozdja. »S študijo smo začeli ne zaradi tega, do česar je zdaj prišlo, ampak zaradi našega zanimanja za eno in drugo zadevo. Skupaj s kolegi na inštitutu v Poreču smo poskušali z genotipizacijo, s pomočjo mikrosatelitov in DNA, ki se ga izolira iz teh trt ugotoviti ali kažejo enake ali podobne genotipe te vzorčene trte, torej refošk in terane. Pokazalo se je, da večina trt, ki jih oni imajo in iz njih pridelujejo vino teran, po genotipu enakih kot naše trte refošk, iz katerih na Krasu pridelujejo teran,« je pojasnil dr. Denis Rusjan z ljubljanske Biotehniške fakultete, ki je bil nosilec omenjene študije.

Zato ne držijo trditve hrvaških oz. istrskih enologov, da so sodobne DNK analize nedvomno pokazale, da sta refošk in teran dve popolnoma različni vrsti grozdja. Kot je še dejal Rusjan, je znano, da je bilo veliko trt, ki so jih v hrvaški Istri nasadili pod imenom teran, kupljenih v Sloveniji, kjer se te prodajajo kot trta refošk. To je potrdil tudi Marjan Colja, direktor sežanskega Vinakras, največjega pridelovalca terana na Krasu.

vir: http://www.delo.si/gospodarstvo/kmetijst
vo/zaostrovanje-bitke-za-slovenski-teran.html

Kako naj človek sploh komu verjame. :D
aljaz26
# 22.12.2016 ob 15:56
Ista fora kot smo zaščitili ajvar? Mi, slovenci, ajvar? In zdaj makedonci in srbi ne bodo smeli reči ajvarju ajvar.
krosnjar
# 22.12.2016 ob 15:17
Teran bi morali proizvajati izkljucno iz te sorte. A kaj, ko ima refošk večje grozde...
Sicer pa je tega vina tako malo, da bi bilo za naše morda celo bolje, da se tudi istrijanom dovoli to ime. Kraški in Istrski teran. Pa se gremo kateri je boljši. Čim bolj medijsko. Reklama in dobiček za oboje...
Atila the Hun
# 22.12.2016 ob 13:11
Ni problema, kar!
SKEpsiS
# 23.12.2016 ob 17:48
Vinsko trto (različne sorte) so na področje Dalmacije, Istre in Krasa prinesli antični Grki, nato pa še Rimljani, približno 2500 do 2000 let nazaj. Nobena sorta ni po izvoru naša ali njihova, ker takrat o Sloveniji in Hrvaški ni bilo ne duha, ne sluha. Kasneje smo povzeli znanje in prevzeli sorte, seveda tudi napredovali. Tako so nastale nove sorte grozdja in nova vina, vendar večinoma pod vladavino in poveljem tujih vladarjev. Bog si ga vedi, od koga so pa Grki in Rimljani prvotno dobili vse te vinske sorte grozdja.
Če se zdaj vrnemo na sedanjost, lahko edino trdimo, da vino Teran (Terrano) pridelujejo tri države, Slovenija, Hrvaška in Italija. Zato je trenutno politično stališče celotne EU popolnoma zgrešeno. Samo poreklo pove veliko o kvaliteti vina, pa naj bo to Kraški Teran, Istrski Teran, Terrano di Carso, Carso Rosso, zaradi mene tudi Saharski Teran. Vendar slednji bi bil najverjetneje najslabši po kvaliteti :)
samogledam
# 23.12.2016 ob 07:17
Problem ustvarjajo vedno neizkreni ljudje in na Krasu se zelo trudijo pridelovalci iz regijskega grozdja Refosk prodati kot vino Teran. Grozdje Teran je raslo stoletja v Istri in kdor pije vino iz njega pozna okus, vonj vina tako na Hrvaški Slovenski Italijanski kraški zemlji.Refosk ima drugačen okus, aromo in kislost.Govorim kot gost v gostilni. Priporočam da si vsak kupi po eno steklenico in proba vsebino.
nikhrast
# 22.12.2016 ob 17:32
Če hočete pa ta vina prodati v inozemstvu pa boljše da gor napišete "terrano", pa "refosco", pa isto gre za "prosciutto", pa "krainer" ali "kransky".

Vino se pa dobro proda če je kvalitetno, na koncu pa kupimo "shiraz", to je "in" vino zadjega desetletja.
Wasabi
# 22.12.2016 ob 16:34
Čudi me samo, da nikjer ne najdem latinskega izraza za trto Teran. Naši naj EU-ju rečejo, kakšno je latinsko ime te sorte. Židan se nič ne znajde.
Lupo
# 11.01.2017 ob 10:28
Ima kdo mnenje kakšnega neodvisnega enologa kateri Teran je boljši?
SKEpsiS
# 28.12.2016 ob 13:37
@ gkrosl
Za Dionizija (Διόνυσος), sina Zeusa in Semele, še nisi slišal?

He he, več kot smo slišal. Dioniz ali Bakus (Bacchus) ni bil bog grozdja ampak, med drugim tudi, bog trgatve, vinarstva in vina. Torej, bog nabiranja ter predelave grozdja in ne stvarnik grozdja.
svatne
# 28.12.2016 ob 08:57
Nobenega dvoma ni, da Istrani smejo pridelovati "primorski" teran. Istra je vedno bila in je še danes, in bo ostala do odločitva arbitražnega tribunala, del dežele Primorske, ki je vedno bila in je ena od slovenskih dežel. Nikdar v zgodovini ni bila del kake hrvaške države in do odločitve tribunala še vedno ni.
smukač
# 27.12.2016 ob 11:27
tožbaaaa
felipesko
# 26.12.2016 ob 08:12
Istra in kras sta skozi zgodovino bile pokrajine ene države in današnje razmejevanje sigurno nima vpliva na zgodovinska dejstva.....
Tudi dežuje samo do Sotle,naprej pa pada kiša,kar je nekaj povsem drugega in bi bilo tudi dobro zaščitit....
dare326
# 24.12.2016 ob 09:48
Istrskega terana ni, ker ima njihovo vino iz trte refošk popolnoma druge organoleptične lastnosti, kot kraški teran. Teran je vino, ki ima okus po kraški zemlji in nastaja samo na Krasu.
Hrvati imajo dobre veze v Bruslju in veliko domišljije in prakse v nategovanju, ker so že zdavnaj pred vstopom v EU izumili "kameno vino". Ko so v celi mediteranski EU omejevali proizvodnjo vina in nagrajevali sekanje trt, je Hrvaška dobila EU subvencije za novoizumljeno sorto. V ta namen so z buldožerji rili po Dalmaciji in sadili trte med skale. Ravno zaradi vstopa v EU in subvencij bodočim članicam, jih je takrat pograbila prava mrzlica sajenja novih trt, ki jih kot člani ne bi smeli. Nikoli ne verjemi Hrvatu.
Mici92
# 23.12.2016 ob 16:24
ti-ne
Nič nisem pozabil. Sem napisal V GLAVNEM !
Kvaliteta teh vin je bila pa relativno slaba... Teran kot kvalitetno vino se je proslavil pa na Krasu.
Isto je pri penečih vinih... Marsikatero je veliko boljše kot Šampanjec ampak imena pa ne sme nosit njihovega...
Nekako tako - kdor prej pride ,prej melje...
Epafrodit
# 23.12.2016 ob 12:56
Tisti, ki mi je na prejšnji strani dal minus ni razumel sarkazma ali pa je Hrvat.
Roky89
# 23.12.2016 ob 00:47
@srka

Aha. No, tega nisem vedel. Hvala za obrazložitev. Ima kdo še kakšen drug vidik tega?
Mici92
# 22.12.2016 ob 22:45
To kar se je pred 30 in več leti pridelovalo v Istri ni bilo nobeno vino ampak brozga (čast izjemam ki pa jih je bilo hudo malo). In to se je pridelovala v glavnem Malvazija.
Trte in vino je dobilo veljavo in kvaliteto kakšnih 20 let nazaj ali še manj...
Je pa res da so pogoji zelo podobni ali isti kot na Krasu... Refošk - flišna tla , Teran na kamen.
Razumem pa Hrvate da se malo grebejo ker so v zadnjih letih zasadili ogromne površine trte in zdaj treba to tržit in prodat...
svatne
# 22.12.2016 ob 15:52
Dokler arbitražni tribunal ne odloči o poteku državne meje Republike Slovenije s Hrvaško, ostaja državna meja kjer je dolga stoletja bila. Nihče je do danes še ni spremenil. Zato je Primorska taka, kakor jo je SFRJ vrnila Italija in je torej Istra z Reko in otoki še vedno del dežele Primorske - Julijske Benečije oz Küstenland.Teran je in ostaja PRIMORSKO VINO!
hepan
# 22.12.2016 ob 15:45
Hehe, lepo nas bojo spet...
srka
# 22.12.2016 ob 15:44
@Roky89
Kras kot planota daje slovenskem teranu drugačen, značilen pečat v primerjavi s hrvaškim vinom pod istim nazivom. Sort žlahtne vinske trte, ki jih že stoletja tradicionalno gojijo na nekem območju, ni mogoče zaščititi oz. si jih lastiti, medtem ko se vino pod določenim nazivom, v tem primeru teran, ki se ga prideluje znotraj definiranega območje, lahko zaščiti, kar je Slovenija tudi storila.
@Wasabi
mogoče Pucinum oz. narečno Pečina, ki je bil smostojen kraj ob Devinu, ob širitvi Devina pa je postal njegov predel.
pero-perica
# 22.12.2016 ob 13:28
in kaj z tazga grozdja lahko narediš kaj drugega kot tera -butci
skoviik
# 24.12.2016 ob 14:36
prebral sem en kup komentarjev in en kup napak, neresnic, netočnosti.
Obstaja trta sorte refošk. V slovenski istri na flišnatih tleh da vino refošk, na Krasu, kjer je rdeča zemlja (terra rosa ali jerina, to ni povsod na Krasu, mimogrede) pa pridelajo iz trte refošk vino teran.
Katera trta raste v hrvaški istri, ne vem, vem pa, da imajo rdečo zemljo kot na Krasu in celinski del istre dejansko je geološko kot naš Kras (in večino vzhodne jadranske obale). Če so oni svojemu vinu pravili teran, kar rad verjamem saj je to beseda italijanskega izvora, italijanski vpliv v tem delu jadrana pa je od nekdaj močan.
Tukaj je na delu dvoličnost, mislim pa, da je večja dvoličnost na strani EU pravil kot pa Hrvatov.
Konec koncev, tudi mi smo nekoč imeli sorto tokaj (na madžarskem je to zvrst vina), ki jo ne smemo več imeti pod tem imenom kar je za mene idiocija. Če mu pravijo teran, naj pijejo in prodajajo teran.
lightning.si
# 22.12.2016 ob 22:06
ne vem zakaj se naši sploh repenčijo. po preteklih izkušnjah je jasno, da bodo spor dobili hrvati, katerih politiki v vsakem dvoboju gladko povozijo naše papke...

prej bodo odnehali, manjša bo odškodnina...
RJSlo
# 23.12.2016 ob 15:55
No ja. Prvič slišim za "Istrski Teran". Najboljši Kraški Teran je iz Vipave.

Danes bil v Tušu in kupil steklenico Merlota. Cena 1, 89 €. Cviček okoli 6 €. :))))) Pred desetletji je bil Merlot po kakovosti izenačen s Kraškim Teranom. In cviček na policah med vinskimi steklenicami?

P. S. Poreč leta 1986, odlična Malvazija. Hvar leta 1982, takrat je mama kupila odlično črno vino.
Epafrodit
# 22.12.2016 ob 20:46
Hrvaška vztraja, da Istrani lahko proizvajajo in prodajajo teran...

...saj so trte kupili v Sloveniji.
FancyBoy
# 22.12.2016 ob 17:44
Krunoslavi pa v jok
u qratz
# 22.12.2016 ob 17:59
ni boljšega,kot v poreču naročit istarsko kranjsko klobaso in domač teran,za prste polizat
Kazalo