Gospodarstvo

Poudarki

  • Vztraja, da gre za (istrski) teran
  • Slovenija teran zaščitila pred 16 leti, Hrvaška takrat ni ugovarjala
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 67 glasov Ocenite to novico!
Teran
Slovenija je teran (torej, vino iz sorte refošk, ki se prideluje samo na Krasu) zaščitila že ob približevanju EU-ju v skladu z evropskimi predpisi. Foto: BoBo
false
Na Hrvaškem še vedno prodajajo kar lepo število vina pod imenom teran. Foto: MMC RTV SLO
Pri Veraldi so svojo različico poimenovali Istrian, na steklenici pa označili, da gre za 100-odstotni refošk. Vino je letos s 95 točkami na ocenjevanju revije Decanter postalo najboljše rdeče sortno vino na svetu v kategoriji nad 15 funtov. Foto: Veralda

Dodaj v

Hrvaški vinar ovaden, ker je svoje vino označil za teran

Vinar vztraja, da sorte vina ni mogoče zaščititi
31. oktober 2016 ob 12:31,
zadnji poseg: 31. oktober 2016 ob 16:10
Maribor, Motovun - MMC RTV SLO, STA

Znani hrvaški vinar iz Motovuna Klaudio Tomaz je bil na vinskem sejmu VinDel v Mariboru kaznovan zaradi vinske etikete, na kateri je bil kot sorta naveden teran. Upa, da bo ostalo pri ovadbi in mu kazni ne bo treba plačati.

Tomaz je za reški Novi list pojasnil, da so ga k udeležbi na sejmu VinDel, ki so ga v Mariboru pripravili sredi preteklega tedna, povabili njegovi prijatelji iz društva Vinske Brbončice. Na svojem profilu na Facebooku je pozneje opisal, da je njegova razstavljena vina fotografiral eden izmed vinarjev s sosedne stojnice. Kmalu je prišla slovenska vinska inšpektorica, ki mu je naložila, naj vino z imenom Barbarossa umakne, poleg tega pa ga je ovadila. Tomaz upa, da bo ostalo pri ovadbi in mu ne bo treba plačati kazni.

Vztraja, da gre za (hrvaški) teran
"Verjamem v slovenske institucije, ki bodo obravnavale primer. Vztrajal sem, naj inšpektorica v zapisniku navede, da gre za 'sorto teran, Tomaz, kakovostno črno suho vino, hrvaška Istra', kot je tudi zapisano na sporni deklaraciji, ki je v skladu s hrvaškimi zakonskimi predpisi," je Tomazevo izjavo objavil Novi list. Ob tem je Tomaz zagotovil, da ima dokumente, vključno z deklaracijo o svojih novih in starih nasadih vinograda, ki segajo v 40. leta, ko je vinsko trto posadil njegov dedek.


Slovenec Hrvaški prinesel naslov najboljšega rdečega vina - s teranom

Zanimivo je, da je na letošnjem ocenjevanju referenčne revije Decanter teran hrvaške kleti Veralda postal s 95 točkami (od 100 mogočih) najbolje ocenjeno rdeče sortno vino na svetu. Ironija je še večja, da je "Istriana", kot je ime zmagovalnega vina, najboljšega rdečega vina na svetu v kategoriji nad 15 funtov, zakrivil slovenski enolog Uroš Bolčina. Več pa v našem intervjuju z Bolčino.


"Ni mogoče zaščititi sorte, ampak samo ime"

"Jaz sem čist, ker je sorto teran priznala tudi evropska vinska zveza. Saj ni mogoče zaščititi sorte, temveč samo ime vina. Moje vino se imenuje Barbarossa, to je vzdevek naše družine iz starih časov," je še dejal vinar iz hrvaške Istre in dodal, da je razočaran nad ravnanjem nekaterih slovenskih kolegov, ki so prispevali k ovadbi proti njemu.

"Če je ta nevšečnost začetek konca pri reševanju spora o teranu, potem me veseli, da se je zgodilo in da bom grešni kozel," je še povedal. Zanikal je, da bi namenoma izzval odziv slovenske strani. "Prepričan sem, da obstaja naša sorta terana iz Istre, na sejem pa sem šel, ne da bi razmišljal o tem, ali lahko to storim. Če bi tako razmišljal, potem bi vsi vinarji iz hrvaške Istre lahko obupali," je dejal.

Pozivi k bojkotu slovenskih vin
Primer močno odmeva tako med hrvaškimi vinarji, od katerih nekateri pravijo, da gre za vojno napoved, kot tudi med slovenskimi, ki so pri tem primeru razdeljeni. Predvsem Kraševci striktno vztrajajo pri svojem, da je teran slovenski in pika, medtem ko nekateri drugi vinarji izražajo Tomazu podporo in pravijo, da vino ne bi smelo poznati meja. Brici namreč še dobro pomnijo primer s tokajem.

Kljub izrazom podpore hrvaškim kolegom pa je številnim istrskim vinarjem z zadnjim primerom prekipelo. Tako nekateri pozivajo k bojkotu slovenskih vin, znan hrvaški kulinarični bloger Kult plave kamenice pa je neljubi pripetljaj pospremil takole: "Tomaza naj bi inšpektorici prijavil kolega slovenski vinar. Če so Slovenci zdaj začeli prepovedovati hrvaška vina z oznako teran, se bojimo, da bo komur koli zelo težko prodati eno samo steklenico slovenskega vina na Hrvaškem. Kar je čista škoda. Slovenski vinarji bi preprosto morali podpreti Tomaza in napasti poteze svojih oblasti, da bi ublažili pričakovani negativni učinek bedaste akcije slovenskih vinskih inšpektorjev proti Klaudiju Tomazu."

Tomislav Stiplošek na portalu G.E.T. pa: "Kaj reči? Žalostno. Bedno in žalostno. To, da je v EU-ju sprejeta taka odločitev, da lahko neka država zaščiti ime sorte, take, kot je teran, je samo po sebi bedarija, ampak, kot pravi kolega Suhadolnik - v tem primeru smo veliko krivi tudi sami, o tem pa je bilo napisanega toliko, da nima več smisla pisati. Ampak to, da se pokliče inšpekcijo vinarju, ki na vinskem festivalu želi samo pokazati svoja najboljša vina, čeprav ve, da jih v Sloveniji ne more prodajati, to je zares idiotsko. /.../ Zgodilo se je, kar se je zgodilo in kako naj zdaj pojasnim našim vinarjem, da je VinDel odličen vinski dogodek? Kako naj pojasnim našim ljudem, da so slovenska vina O. K., slovenski vinarji pa dobri ljudje?"

Slovenija teran zaščitila pred 16 leti, Hrvaška takrat ni ugovarjala
Slovenija je teran zaščitila leta 2000, ko Hrvaška ni poslala ugovora, čeprav je imela možnost. Prav tako pa ni zaprosila za morebitno izjemo za označevanje z nazivom sorte v času pristopnih pogajanj k EU-ju, ko ji je pravni red to omogočal.

Kraški vinarji vse pogosteje opozarjajo, da Hrvaška krši pravni red EU-ja, ker v hrvaških trgovinah še vedno tržijo hrvaško vino z oznako teran, čeprav ni bilo pridelano na kraški planoti. S 30. junijem se je tudi izteklo triletno obdobje po vstopu Hrvaške v EU, v katerem so lahko hrvaški pridelovalci še prodajali zaloge tega vina, a se hrvaški proizvajalci tega ne držijo.

Morda pa je vso zgodbo glede zaščite in birokratskih zank še najbolje pospremil slovenski uvoznik naravnih vin Primož Štajer, ki je na svojem Facebooku zapisal takole: "Po zadnjih incidentih okoli terana ... za večino kraških in t. i. istrskih teranov (z večino mislim vsaj 90 odstotkov) velja podobno kot za strah. Znotraj je prazen, okoli ga pa ni. Žal. Večina teh nepitnih rdečih alkoholnih kislic si ne zasluži naziva vino, kaj šele teran. Mogoče bi se tisti vinarji, ki bi najraje z orožjem branili zaščito imena, raje posvetili kakovosti. Predvsem pa trte refoška, ki rastejo na preplitkem sloju zemlje, izruvali in posadili vitovsko ali malvazijo."

T. K. B., K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Darxta
# 31.10.2016 ob 12:58
Hrvaška krši pravni red EU-ja?
Čakajte, da si nadenem presenečen izraz.....
Homer.
# 31.10.2016 ob 13:07
Se še kdo spomni vina Tokaj?
No, tega so v Brdih pridelovali stoletja.
Madžarska je vino zaščitila in ga Slovenija ne more več pridelovati in prodajati pod tem imenom
Konec zgodbe!

Slovenija je zaščitila kraški Teran in ga Hrvati ne morejo več prodajati pod tem imenom
Konec zgodbe!

Torej ga omenjeni lahko prodaja kot Barbarosa (brez omembe "teran")
penzl
# 31.10.2016 ob 12:51
Jaz sem čist, ker je sorto teran priznala tudi evropska vinska zveza.

Teran je ime vina, ne pa sorta trte in grozdja. Sorta se imenuje refošk. Če Hrvati vztrajajo, da pri njih uspeva neka druga sorta, različna od refoška, ki ji oni pravijo teran, naj to podkrepijo z genetskimi raziskavami. Tako lahko hitro dokažejo, ali dejansko gojijo drugo sorto kot mi na Krasu ali isto. V vsakem primeru pa je njihova uporaba imena teran sporna. Če gre za isto sorto potem kršijo zaščito imena teran, če gre za dve sorti pa to lahko povzroča zmedo med kupci.

V vsakem primeru so v zmoti, saj je Slovenija ime teran zaščitila že davno tega, Hrvaška pa takrat (in vse do nedavnega) temu ni ugovarjala.
Jazst2
# 31.10.2016 ob 15:24
Najbolj klasična od vseh klasičnih reakcij hrvatov - bomo pa bojkotirali slovenske izdelke.

Bravo, butli.....
Piran
# 31.10.2016 ob 16:56
Pripeljati vino z omembo imena Teran na etiketi na sejem v Slovenijo, je provokacija brez primere z namenom izpodbijanja zaščite znamke Teran. Ta zaščita ni brez pomena, saj ščiti stoletja trdega dela kraševcev, miljone vložene v promocijo in dobro zgodbo, predvsem pa potrošniku zagotavlja, da gre za vino, pridelano na kraški planoti - nekateri to znamo ceniti.

Hrvatje ne ponujajo takega vina, a ga želijo prodajati pod tem imenom z namenom izkoriščanja uveljavljene blagovne znamke ali povedano drugače - to je kraja blagovne znamke in prodajnih deležev. Naj svoje vino poimenujejo kakor želijo a brez omembe imena Teran.

"Sorta Teran" ne obstaja, kakor tudi ne obstaja "Savudrijska vala. Pika.
BojanD
# 31.10.2016 ob 15:55
=Saj ni mogoče zaščititi sorte, temveč samo ime vina.=

Naj naredi Klaudio penino (ime) in na nalepki pripiše, da je šampanjec (sorta). In gre na vinski sejem v Francijo.

Da ga vidimo, junaka!
luckyss
# 31.10.2016 ob 15:02
Stvari so jasne...Vino Teran je možno pridelati lena določenem teritoriju, sorta pa je refošk...
Torej se hrvateku ne splača nameniti niti pet evrov za vnaprej izgubljen primer...Razen če ga pri tem ne podpira pokvarjena in provokativna matična država..
FancyBoy
# 31.10.2016 ob 16:05
"Naj naredi Klaudio penino (ime) in na nalepki pripiše, da je šampanjec (sorta). In gre na vinski sejem v Francijo."

Se strinjam :D
vnk
# 31.10.2016 ob 17:00
Zadnji odstavek pove veliko o mentaliteti uredništva MMCja... celotna novica pa o hrvaški. Kar je hrvaško se zaščiti, vse ostalo je pa nepravično zatiranje hrvaškega naroda, kar se njih tiče. Sodeč po njihovih komentarjih pa tudi ne razumejo, da so v EU in so sedaj užaljeni.
čofotalček
# 31.10.2016 ob 17:00
Hrvati bi nase v podobnem primeru kar mal na hladno dali. Pol pa še kazen na vrh.
jzvbrt
# 31.10.2016 ob 17:56
To, ali je Teran dober ali ne je irelevantno. Dejstvo je, da EU dovoljuje zaščito imena vina, dejstvo je, da ga je Slovenija zaščitila, dejstvo je, da Hrvaška ni imela pripomb, dejstvo je, da Hrvaška vina s tem imenom ne sme več prodajati. Kaj je nejasno? Razen če Hrvate lepo prosimo, naj nam oprostijo, ker smo zaščitili ime Teran in jih lepo prosimo, da naj ga vseeno prodajajo? Riti slovenske!
Homer.
# 31.10.2016 ob 18:21
@ti-ne
Ne razumeš.....
Gre za "vino z geografskim poreklom"
Zato Madžarski tokaj nikakor ne more biti enak Slovenskemu in obratno.
Enako je s tem Hrvaškim....
Saj gre za isto vrsto grozdja tako kraškega terana, kakor refoška, kakor tudi tega Istrskega, ni pa nikakor klima in zemlja enaka. In ker gre za geografsko poreklo, je pač vino Teran lahko le s poreklom iz Krasa.

No, Hrvati so hoteli "nadmudriti" EU in so "izumili" vrsto grozdja "Teran".
Naj jim ploskamo in damo prav?
konstruktivec
# 31.10.2016 ob 18:34
Saj to, da se Hrvati bunijo, ko kaj ni po njihovem, ni nič novega. Hoteli so v EU, ki ima svoj pravni red in pričakujem, da bo to tudi spoštovano. Če smo mi zaščitili teran, potem je to lahko le ustrezno vino, ki je pridelano na Krasu. To, da je tip prišel v SLO na sejem s kao svojim teranom, pri čemer pa gotovo ve, da je prehodno obdobje minilo, je ena sama provokacija. Pričakujem, da bo ustrezno kaznovan za to neumnost in pa da naši organi in tudi nekateri forumaši tukaj, začnejo konkretno ščititi SLO interese. A moramo res vedno klečeplaziti pred tujino?
tootoo
# 31.10.2016 ob 18:09
COP, če ti terana ne piješ, še ne pomeni, da je slab.
veza
# 31.10.2016 ob 22:44
crooooo
# 31.10.2016 ob 19:58

Ah, susjedi...
Refošk je slovenski, Teran je hrvatski.


in Reka je Slovensko mesto, poglobi se v EU zakonodajo, Madžari so zaščitili sorto in vino tokaj, mi nismo pravičasno protestirali in smo sedaj morali spremeniti naš tokaj v chardonesais, Madžari oziroma EU se niso strinjali z imenom Briški tokaj ali Slovenski tokaj niti Jakot jim ni odgovarjal.
Zakoni menda veljajo za vse...
vzhodnik
# 31.10.2016 ob 21:16
Kaj še sploh reči in kaj sploh Hrvatje spoštujejo in kaj za njih pomeni zaščita porekla?? Nič! Požvižgajo se na vse in od drugih pričakujejo, da jih bodo imeli za korektne? Ne se hecat! Hrvatje bodo in bojo tako kot v zgodovini zmeraj enaki, nekredibilni! Prav je, da so ga prijavili!
FancyBoy
# 31.10.2016 ob 19:31
@Palpatine

Jup....hčerko ti bo napumpal Krunoslav, sam boš do konca lajfa postal hlapec nekemu Hrvojetu v Slavoniji. Žena ti bo ušla s Franjotom. Da o tvojih vnukih niti ne govorim. Gorje se ti piše :)
GozdniJoža
# 31.10.2016 ob 20:28
Čudno, da Hrvati še ne proizvajajo Mariborčana :-)
kislec
# 01.11.2016 ob 10:08
veza : " in Reka je Slovensko mesto..."
Ti to ironično;
ampak je res bilo, pa so ga Hrvatje "na lagano" pohrvatili in po istem vzorcu še pol Istre in tako naprej...
... mi pa naj bi se jim pohlevno /kot džentlmeni/ samo umikali in klanjali na vseh področjih...
jzvbrt
# 31.10.2016 ob 19:27
@palpatine: kekec! Namenoma sem napisal u malo začetnico.
nonparel
# 01.11.2016 ob 10:11
Pravila so bila sprejeta za vse, tudi za Hrvateke. Če se jih ne držijo, tega niso krivi Slovenci, ampak oni sami.
Sicer pa, kaj mislite, kako bi Hrvati reagirali, če bi v tem primeru bile vloge zamenjane, da bi slovenski vinar na hrvaškem sejmu vin predstavljal vino z imenom, ki bi ga Hrvati imeli zaščitenega kot svojega. Hrvat se drži pravil samo ko so njemu v korist, drugače pa ne. Tako kot pri sloveensko-hrvaških meji, saj poznamo to njihovo umazano prisvajanje slovenskega ozemlja in morja, od leta 1991 naprej.
Gepard007
# 01.11.2016 ob 07:31
Hrvati si tako kot vedno zakonodajo razlagajo po svoje - beri: tako kot njim v danem trenutku paše. Jaz ga ne bi ovadil - jaz bi ga na licu mesta oglobil!!
atepej
# 31.10.2016 ob 14:38
Homer smo naredili pa Jakot pa je :D
Homer.
# 01.11.2016 ob 08:02
crooooo
# 31.10.2016 ob 19:58
Ah, susjedi...
Refošk je slovenski, Teran je hrvatski.
----------------------------
Morate prihvatiti i da kranjska kobasica nije Gavrilovičev produkt!
keka77
# 01.11.2016 ob 10:27
Homer mesas hruske in jabolke, Tokaj je ime sorte ne vina, ( pa se to je pravilno FURLANSKI TOKAJ) Teran pa je ime vina. Tisto z Madzarskim Tokajem pa je najvecja sramota kar se tice vinskega pravdanja. ( ze zato ker sta si vina diametralno nasprotna, Tokayi je desertno sladko vino in ima ime po vinskem okolisu, v osnovi pa je sorta Furmint) Kaj pa potem "Laski Rizling ( Riesling Itallico) in Renski Rizling?? A se iz Porenja noben ni pritozil?!? Ce lahko obstajata tudi dva Rizlinga ki sta si po okusu in vonju razlicna, ne vidim kje je problem pri Tokajih.. Ah EU birokracija..
luckyss
# 31.10.2016 ob 15:03
le-na ;)
"refoškov škrat"
nocoment78
# 31.10.2016 ob 23:56
"Barbarossa" in on se steje za Hrvata...
veza
# 31.10.2016 ob 22:51
jaskelainen
# 31.10.2016 ob 19:47

Očitno je teran italijanska beseda. S tem sem povedal vse.

tudi bravo je italijanska beseda in kaj sedaj, sem povedal vse ali moram še kaj dodati?
veza
# 01.11.2016 ob 20:13
Homer.
# 01.11.2016 ob 19:41

kislec
Kdaj je bila Reka Slovenska?


poglej si zemljevid Petra Kozlerja...
veza
# 01.11.2016 ob 09:29
Homer.
# 01.11.2016 ob 08:02

crooooo
# 31.10.2016 ob 19:58
Ah, susjedi...
Refošk je slovenski, Teran je hrvatski.
----------------------------
Morate prihvatiti i da kranjska kobasica nije Gavrilovičev produkt!


kaj ne znaš po naše napisati, sram naj te bo!
DryAxE
# 31.10.2016 ob 17:36
A je problem, naj Istrani preimenujejo svoj Teran v "Isteran" pa je. ;)
veza
# 05.11.2016 ob 12:08
SKEpsiS
# 05.11.2016 ob 11:06

Politika, da je potrebno vse formirat, kontrolirat in nacionalizirat je popolnoma zgrešena.

se strinjam, a še huje, če zadeve veljajo na pol, za nekatere ja, za nekatere ne, mene moti tudi "kraški pršut", koliko teh stegen je zraslo na Krasu?
kislec
# 03.11.2016 ob 16:22
PS Še na očitke samozvanih "vinskih vitezov", češ da je teran (in tudi refošk) kislica :

že stari Rimljani so vedeli, da se o okusih ne razpravlja;
jaz pa ne bom tako strpen in bom tem vitezom svetoval, naj pač (glede na svoj izostren okus) pijejo prošek.

PS Da ne bo nesporazuma : hrvaškega!!! - (ki je podobno kot ogrski tokaj v primerjavi z briškim) sladka brluzga proti laškemu proseccu...
vranek
# 02.11.2016 ob 21:35
Hrvaška je skupek prevarantov, ki dovesedno dneve za bijajo tako, da tuhtajo kako sosedom delati škodo. Te nacije v celoti ne morem več spoštovati. ignorantski, laznivi, nespostljivi do vseh, res ... nevredno homo sapiensa.
Domislavi luzerji, katerih drzava nima niti za uvoz Aspirinov. Vi jim pa kar nosite denar tja in se cupkajte v morju prepolnem fekalij.Niti eno mesto ob Jadranu na Hrvaskem nima cistilne nsprave .ob
marusa98
# 02.11.2016 ob 20:47
Kje je tukaj slovenska pokončna drža, samozavest. A smo lahko le hlapci, če je teran naš je naš. Ne mešat zdaj druge stvari z tem. Tudi mi lahko bojkotiramo hrvaške proizzvode na Merkatorjevih policah in basta....
veza
# 01.11.2016 ob 20:12
Homer.
# 01.11.2016 ob 19:36

veza
# 01.11.2016 ob 09:29
Homer.
# 01.11.2016 ob 08:02
crooooo
# 31.10.2016 ob 19:58
Ah, susjedi...
Refošk je slovenski, Teran je hrvatski.
----------------------------
Morate prihvatiti i da kranjska kobasica nije Gavrilovičev produkt!

kaj ne znaš po naše napisati, sram naj te bo!
------------------
Tako bo zagotovo razumel napisano....


če noče razumeti, ne bo razumel, zakaj pa ga mi lahko razumemo?
Homer.
# 01.11.2016 ob 19:36
veza
# 01.11.2016 ob 09:29
Homer.
# 01.11.2016 ob 08:02
crooooo
# 31.10.2016 ob 19:58
Ah, susjedi...
Refošk je slovenski, Teran je hrvatski.
----------------------------
Morate prihvatiti i da kranjska kobasica nije Gavrilovičev produkt!

kaj ne znaš po naše napisati, sram naj te bo!
------------------
Tako bo zagotovo razumel napisano......
veza
# 01.11.2016 ob 09:32
Hrvatje naj pomagajo, da dobimo nazaj Briški tokaj in mi bomo tudi pristali na to, da se označuje naš teran za Kraški teran in njihov teran Istrski teran, ali kakor pač bodo želeli...
Je to tako težko razumeti?
veza
# 31.10.2016 ob 22:48
fritaja
# 31.10.2016 ob 20:32

Piran
# 31.10.2016 ob 16:56
"Sorta Teran" ne obstaja, kakor tudi ne obstaja "Savudrijska vala. Pika.

Kakor tudi ne obstaja "Piranski zaliv", ampak le "Golfo di Pirano".


Savudrijska vala dejansko obstaja, je pa na drugi strani Savudrije...
Kaj je bilo prej, Jadransko morje ali Mare Adriatico, bi rekel, da jadro v slovanskih jezikih nekaj pomeni, v Italijanščini se jadru reče vela, torej?
cairns
# 31.10.2016 ob 22:43
Hrvaški vinar ovaden, ker je svoje vino označil za teran

zato pa bo dobil

https://www.youtube.com/watch?v=jQ89j8H_
OWQ
fritaja
# 31.10.2016 ob 20:30
samogledam
# 31.10.2016 ob 15:52
...in tukaj spoštovani Slovenci ste dokazali svoj fijasko...ker v steklenico z napisom Teran vlivate kislico od refoška...

A teran sicer ni kislica? :)
kislec
# 05.11.2016 ob 20:32
No, ja - če ni sporno, da so slovenski reprezentanti rojeni Rusi ali Jamajčanke - je toliko manj sporno ukrajinsko stegno, ki se je na kraški burji naturaliziralo...
SKEpsiS
# 05.11.2016 ob 11:06
Politika, da je potrebno vse formirat, kontrolirat in nacionalizirat je popolnoma zgrešena. Dobra hrana, pijača, glasba, itd. nima ne avtorja, ne državljanstva, ne meja. Politiki pa bi vsemu dali potni list.
kislec
# 04.11.2016 ob 09:08
veza, hvala za poduk!

PS Kot si že sam ugotovil, nisem noben vinoznalec - pa še (če le lahko izbiram) ne "pijem bjelo"...
veza
# 03.11.2016 ob 20:05
kislec
# 03.11.2016 ob 16:22

tvoj laški prosecco je v resnici stara sorta glera, ki je bila nekoč razširjena marsikje na Primorske, so jo pa Italijani našli v vasi Prosek na Tržaškem Krasu in jo zato tako poimenovali, danes jo gojijo v Piemontu in delajo iz nje znano peneče vino Prosseco.
kislec
# 03.11.2016 ob 16:09
Glede izvora terana: ne vem sicer, kako je teran pravno zaščiten v EU - po geografskem teritoriju ali po državni pripadnosti, ampak nedvomno so ga od pamtiveka (kot zdravilno specialiteto so ga šopali celo rimskim cesarjem) pridelovali na Krasu - kar pomeni planoto nad Trstom. In ta domicil je sedaj razdeljen med Slovenijo in Italijo.
vranek
# 03.11.2016 ob 08:51
Samoglej, ne ni vseeno. Vasa ignoranca do vseh zakonov in spostovanje drugih je na nuli. Navijam, da tovrstnim prepotentnezem, ki kljub prepovedi uporabe imena to pocne, in to sredi Slovenije, zaplenijo ves "teran" in z njim malo prepucajo kanalizacijo.
Cisto nic vas ni sram.prav upira se mi in zal mi je, da imamo sosede z najnizkotnejsimi merili in odnosom do drugih in njih lastnine. Poden. Od vase predsednice drzave do zadnjega rdveza, prav vsi ste isti.
keka77
# 02.11.2016 ob 10:41
Veza, "Briski Tokaj" ne obstaja kot sorta, kdaj vam bo ze enkrat to jasno. Tokaj je ime trte oz sorte " Furlanski Tokaj" in se uporablja oz se je ali kot "Tokaj, Furlanski Tokaj, Tocai in Tocai Friulano" . Pri Madzarih gre za zascito imena geografskega porekla in posledicno imena vina ( obmocje Tokayi, isto kot pri Šampanjcu-champagne) ne pa imena sorte, sploh pa je to sorta Furmint, zato je ta zascita madzarskega Tokayija oz prepoved uporabe imena Tokaj ( pri Bricih in Furlanih) sama po sebi nonsense.. Se vedno se sprasujem kako jim je to uspelo...
veza
# 01.11.2016 ob 17:06
kislec
# 01.11.2016 ob 10:08

veza : " in Reka je Slovensko mesto..."
Ti to ironično;
ampak je res bilo,


prav nič ironično, prej bi rekel z žalostjo v srcu...
veza
# 01.11.2016 ob 17:04
keka77
# 01.11.2016 ob 10:27

ja, nihče se do sedaj ni vtikal v poimenovanja vin, vsak je lahko prideloval recimo merlot, če je posadil trto merlot, potem so prišli Madžari in naredili štalo s tem tokayem, od tedaj naprej bi se morali vsi ravnati po tej praksi ali pa naj jo umaknejo in bodo Brici lahko imeli spet svoj tokaj in Kraševci Kraški teran in Istrani svoj teran...
Ne moremo imeti dvojnih meril...
Kazalo