Hrvaški mediji so, pričakovano, krivdo pripisali slovenski strani oz. Rehnu. Foto: MMC RTV SLO
Hrvaški mediji so, pričakovano, krivdo pripisali slovenski strani oz. Rehnu. Foto: MMC RTV SLO

"Slovenska stran je poskusila prevaliti odgovornost na Hrvaško. Samuel Žbogar je obtožil Hrvaško, da je izstopila iz procesa, ki ga vodi Olli Rehn, ker ni sprejela njegovega končnega predloga za urejanje spora glede meje," piše Vjesnik in poudarja, da tudi v odzivu Rehnovega urada ni nobene besede o hrvaškem umiku s pogajanj.

Novi list ocenjuje, da se Ljubljana želi izogniti odgovornosti za propad pogajanj, ob tem pa piše, da spremenjeni Rehnov načrt ni sprejemljiv za Hrvaško in da ga "ni sprejela niti Slovenija." Navaja še, da je hvaški premier Ivo Sanader predstavil dva nova predloga, da bi prekinil "teater", kot je imenoval slovensko blokado.

Ob tem je časnik spomnil, da je Sanaderjev predlog o izjavi stari predlog francoskega predsedstva EU-ja z začetka blokade, ki ga je Slovenija že takrat zavrnila. "Sicer pa potem, ko se je pokazalo, da Pahorjeva blokada ni dosegla cilja, kaže, da bi Pahor tovrstno izjavo - določen častni izhod iz slepe ulice, v katero je zašel - sprejel, ker je blokada zanj velik notranjepolitični problem, ki grozi obstoju njegove vlade, medtem ko njegov tekmec Janez Janša napoveduje podporo čim prejšnjemu vstopu Hrvaške v EU."

Večernji list medtem ocenjuje, da je Rehn sam pokopal svoj poskus, da uredi spor o meji. "Dovolj je farse in pingponga s Hrvaško. Slovenci ne morejo od nas dobiti tistega, kar si želijo, naj potem poskusijo pri Berlusconiju," so povzeli Sanaderjevo izjavo, kar je storil tudi Jutarnji list.

K. T.