Evropska unija
()

Poudarki

  • Jutarnji: Po Ljubljani kroži tajen dokument - Slovencem podrobnosti znane že dva tedna
  • "Slovenija sporoča, da za vztrajanje pri blokadi nima pravi argumentov"
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 19 glasov Ocenite to novico!
Jadranka Kosor, Borut Pahor
Jadranka Kosor in Borut Pahor sta sklenila dogovor, ki se v sedmih točkah razlikuje od predloga francoskega predsedstva. Te razlike je Pahor pred štirinajstimi dnevi predstavil poslancem, hrvaški mediji pa jih šele odkrivajo. Foto: Vlada RS
Hrvaški strokovnjak za mednarodno pravo Davor Vidas meni, da teritorialno povezovanje Slovenije z odprtim morjem lahko predstavlja neposredno kršitev mednarodnega prava, ne glede na to, ali gre za izhod, stik ali spoj. Ali pa to pomeni, da se je Hrvaška odpovedala delu svojega teritorialnega morja, ki ji pripada po mednarodnem pravu, je dodal.
Zastavi
Hrvaški mediji ta teden označujejo kot enega najpomembnejših v zgodovini hrvaškega pristopanja k Evropski uniji. V petek bo namreč medvladna konferenca, na kateri bo odblokiranih 11 poglavij v pogajanjih. Nadaljevala se bodo tudi pogajanja s Slovenijo o meji, Irci pa bodo na referendumu odločali o sprejetju Lizbonske pogodbe, ki Evropski uniji šele omogoča širitev. Foto: EPA

Dodaj v

Hrvaški mediji odkrili "tajni" dokument o dogovoru

Žbogar: Slovenija pustila blokado treh poglavij, da vidi, kako se bo uresničil dogovor
29. september 2009 ob 13:35
Ljubljana/Zagreb - MMC RTV SLO

Hrvaški mediji so razkrili "tajni" dokument, v katerem piše, da Slovenija ne bo sprostila vseh poglavji v pogajanjih Hrvaške z EU-jem. Dokumenta Slovenija ne skriva.

MMC je o izjavi slovenskega zunanjega ministra Samuela Žbogarja, da bo Slovenija sprostila 11 od 14 poglavij, torej tista, kjer so sporni samo prejudici meje, poročal že pred dvema tednoma. "Ker obstajajo še drugi, vsebinski zadržki, bo Slovenija vztrajala z blokado pri treh poglavjih," je namreč tedaj dejal minister. Pri poglavju o zunanji, obrambni in varnostni politiki bo Slovenija pridržek verjetno obdržala zato, "da vidimo, kako se bo dogovor, ki obstaja, realiziral," je dodal.

Jutarnji: Po Ljubljani kroži tajen dokument - Slovencem podrobnosti znane že dva tedna
Jutarnji list pa poroča, da po Ljubljani kroži dokument, v katerem slovenska vlada navaja koristi, ki jih je imela Slovenija od blokade Hrvaške. V dokumentu naj bi slovenska vlada navajala razlike med dogovorom s hrvaško predsednico vlade Jadranko Kosor in predlogom, ki ga je decembra lani podalo francosko predsedstvo EU-ja.

Dokument govori, da Slovenija kot pridobitev vidi priznanje Hrvaške, da vprašanje meje ni dvostransko vprašanje, temveč vprašanje Evropske unije, in to, da je Hrvaška priznala prejudiciranje meje v dokumentih, ki jih je predložila Evropski uniji. Obe razliki je slovenski premier Borut Pahor izpostavil na skupni seji parlamentarnih odborov za zunanje zadeve in zadeve EU-ja 15. septembra.

"Slovenija sporoča, da za vztrajanje pri blokadi nima pravi argumentov"
V tem, kot ga imenujejo hrvaški mediji, tajnem dokumentu, naj bi pisalo še, da bo Slovenija odblokirala samo tista poglavja v pogajanjih Hrvaške z EU-jem, ki prejudicirajo mejo. Kot je že omenjeno, je minister Žbogar o tem novinarjem govoril že dan pred sejo parlamentarnih odborov. Jutarnji sicer poroča, da s tem Slovenija priznava, da nima pravih argumentov za vztrajanje pri blokadi, razen dvostranskih. V časopisu dodajajo, da s takšnim razumevanjem dogovora Slovenije v Evropski uniji niso zadovoljni, saj želi EU pokazati, da dvostranska vprašanja niso del dogovora o članstvu, kar je pomembno predvsem za prihodnje širitve.

Slovenski mediji smo o podrobnostih sporazuma med Pahorjem in Jadranko Kosor poročali že pred dvema tednoma. Razpredelnico z razlikami med francoskim predlogom in dogovorom iz 11. septembra si lahko ogledate tukaj.
Slovenski poslanci so med drugim vlado pozvali, da jim do 1. oktobra posreduje predlog arbitražnega sporazuma

V Bruslju natančnih podrobnosti dogovora med slovenskim premierjem in hrvaško premierko ne poznajo, poudarjajo pa, da niti Ljubljana niti Zagreb nista trdila, da je dosežen dogovor o meji, pač pa da je dosežen dogovor o načinu reševanja meje. Časopis še piše, da drugi predlog evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna ne predstavlja končnega dogovora o arbitraži pač pa izhodišče za nadaljevanje pogovorov, ki se bodo v petek nadaljevali v Bruslju. Prav to, da je drugi Rehnov predlog le izhodišče, že od sklenitve dogovora s kolegico Kosorjevo poudarja premier Pahor.

A. M.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo