Evropska unija

Poudarki

  • Jutarnji: Po Ljubljani kroži tajen dokument - Slovencem podrobnosti znane že dva tedna
  • "Slovenija sporoča, da za vztrajanje pri blokadi nima pravi argumentov"
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 19 glasov Ocenite to novico!
Jadranka Kosor, Borut Pahor
Jadranka Kosor in Borut Pahor sta sklenila dogovor, ki se v sedmih točkah razlikuje od predloga francoskega predsedstva. Te razlike je Pahor pred štirinajstimi dnevi predstavil poslancem, hrvaški mediji pa jih šele odkrivajo. Foto: Vlada RS
Hrvaški strokovnjak za mednarodno pravo Davor Vidas meni, da teritorialno povezovanje Slovenije z odprtim morjem lahko predstavlja neposredno kršitev mednarodnega prava, ne glede na to, ali gre za izhod, stik ali spoj. Ali pa to pomeni, da se je Hrvaška odpovedala delu svojega teritorialnega morja, ki ji pripada po mednarodnem pravu, je dodal.
Zastavi
Hrvaški mediji ta teden označujejo kot enega najpomembnejših v zgodovini hrvaškega pristopanja k Evropski uniji. V petek bo namreč medvladna konferenca, na kateri bo odblokiranih 11 poglavij v pogajanjih. Nadaljevala se bodo tudi pogajanja s Slovenijo o meji, Irci pa bodo na referendumu odločali o sprejetju Lizbonske pogodbe, ki Evropski uniji šele omogoča širitev. Foto: EPA

Dodaj v

Hrvaški mediji odkrili "tajni" dokument o dogovoru

Žbogar: Slovenija pustila blokado treh poglavij, da vidi, kako se bo uresničil dogovor
29. september 2009 ob 13:35
Ljubljana/Zagreb - MMC RTV SLO

Hrvaški mediji so razkrili "tajni" dokument, v katerem piše, da Slovenija ne bo sprostila vseh poglavji v pogajanjih Hrvaške z EU-jem. Dokumenta Slovenija ne skriva.

MMC je o izjavi slovenskega zunanjega ministra Samuela Žbogarja, da bo Slovenija sprostila 11 od 14 poglavij, torej tista, kjer so sporni samo prejudici meje, poročal že pred dvema tednoma. "Ker obstajajo še drugi, vsebinski zadržki, bo Slovenija vztrajala z blokado pri treh poglavjih," je namreč tedaj dejal minister. Pri poglavju o zunanji, obrambni in varnostni politiki bo Slovenija pridržek verjetno obdržala zato, "da vidimo, kako se bo dogovor, ki obstaja, realiziral," je dodal.

Jutarnji: Po Ljubljani kroži tajen dokument - Slovencem podrobnosti znane že dva tedna
Jutarnji list pa poroča, da po Ljubljani kroži dokument, v katerem slovenska vlada navaja koristi, ki jih je imela Slovenija od blokade Hrvaške. V dokumentu naj bi slovenska vlada navajala razlike med dogovorom s hrvaško predsednico vlade Jadranko Kosor in predlogom, ki ga je decembra lani podalo francosko predsedstvo EU-ja.

Dokument govori, da Slovenija kot pridobitev vidi priznanje Hrvaške, da vprašanje meje ni dvostransko vprašanje, temveč vprašanje Evropske unije, in to, da je Hrvaška priznala prejudiciranje meje v dokumentih, ki jih je predložila Evropski uniji. Obe razliki je slovenski premier Borut Pahor izpostavil na skupni seji parlamentarnih odborov za zunanje zadeve in zadeve EU-ja 15. septembra.

"Slovenija sporoča, da za vztrajanje pri blokadi nima pravi argumentov"
V tem, kot ga imenujejo hrvaški mediji, tajnem dokumentu, naj bi pisalo še, da bo Slovenija odblokirala samo tista poglavja v pogajanjih Hrvaške z EU-jem, ki prejudicirajo mejo. Kot je že omenjeno, je minister Žbogar o tem novinarjem govoril že dan pred sejo parlamentarnih odborov. Jutarnji sicer poroča, da s tem Slovenija priznava, da nima pravih argumentov za vztrajanje pri blokadi, razen dvostranskih. V časopisu dodajajo, da s takšnim razumevanjem dogovora Slovenije v Evropski uniji niso zadovoljni, saj želi EU pokazati, da dvostranska vprašanja niso del dogovora o članstvu, kar je pomembno predvsem za prihodnje širitve.

Slovenski mediji smo o podrobnostih sporazuma med Pahorjem in Jadranko Kosor poročali že pred dvema tednoma. Razpredelnico z razlikami med francoskim predlogom in dogovorom iz 11. septembra si lahko ogledate tukaj.
Slovenski poslanci so med drugim vlado pozvali, da jim do 1. oktobra posreduje predlog arbitražnega sporazuma

V Bruslju natančnih podrobnosti dogovora med slovenskim premierjem in hrvaško premierko ne poznajo, poudarjajo pa, da niti Ljubljana niti Zagreb nista trdila, da je dosežen dogovor o meji, pač pa da je dosežen dogovor o načinu reševanja meje. Časopis še piše, da drugi predlog evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna ne predstavlja končnega dogovora o arbitraži pač pa izhodišče za nadaljevanje pogovorov, ki se bodo v petek nadaljevali v Bruslju. Prav to, da je drugi Rehnov predlog le izhodišče, že od sklenitve dogovora s kolegico Kosorjevo poudarja premier Pahor.

A. M.
Prijavi napako
Komentarji
iluzionistka
# 29.09.2009 ob 13:52
tudi grki nimajo pravega argumenta, razen dvostranskega, da poimenovanje države z imenom Makedonija izraža težnjo po njihovem ozemlju, pa so vseeno dosegli, da je Makedonija mednarodno priznana kot Former Yugoslavic republik of macedonia, in ne kot makedonija.
in da ne bo pomote, vstop v NATO so blokirali iz istega razloga

tako da i samo ne o kakih prejudicih spet, pa o tem, kako dvostranska vprašanja niso predmet povezav.
kmetavzar001
# 29.09.2009 ob 15:22
Iz zanesljivih virov vam povem, da me počasi že boli za slo-hr spor in iz zanesljivih virov vam povem, da grem jest.
XXL1791
# 29.09.2009 ob 14:03
Jutranji list ima vedno neki čudne neimenovane vire.
kmetavzar001
# 29.09.2009 ob 13:58
Pa to se vleče ko mehiška limonada, tam ženska rojeva tri epizode...pri nas se pa ta spor vleče v neskončno epizod....kaj vse še nebomo doživeli...Limonada dela Slovencroatia.

Očitno ni interesa med politiko...ker če se ta "kao" spor reši nebo več političnih točk določenih strank....sam politiki pozabljajo, da ljudi zanima predvsem, kaj bom jutri dal v usta...bedaki.
Alchemist
# 29.09.2009 ob 13:51
Seveda, zato bomo odblokirali 11 poglavij in ne 14. ;)
Alchemist
# 29.09.2009 ob 13:59
želi EU pokazati, da dvostranska vprašanja niso del dogovora o članstvu, kar je pomembno predvsem za prihodnje širitve.

So in morajo bit del dogovora o članstvu. EU je zveza držav, ki temelji na dobrih odnosih. Če ena država nima z ostalimi takih dobrih odnosov, posledično ne more sodelovati v EU, v skladu s tistim duhom dialoga in sodelovanja, na katerem sama EU sloni. In reševanje dvostranskih vprašanj je temeljno za dobro odnose s posamenimi državami.
Petrasa
# 02.10.2009 ob 18:51
ZDA nas niso postavile pred alternativo pač pa pred dejstvo...
Smo marionete v rokah ZDA in popolnoma nič drugega.
smoke4fun
# 02.10.2009 ob 11:01
Me zanima kako bo Hrvaška jeb*** Srbe in bosance pri njihovih prizadevanjih za vstop v EU... To da so hinavci še sami vejo. Če nočejo destablizirat balkana bi mogl narest to kar je jelinčič reku: hrvaška, srbija, bosna, kosovo, črna gora... vse hkrat v EU.. čez ene 10 let;)
cairns
# 29.09.2009 ob 18:44
Tem CRO novinarjem se spet kažejo bele miši in roza sloni. hik hik hik
Tjunin
# 29.09.2009 ob 14:58
Tako, kot so pisali o zanesljivih virih iz EU ki poročajo, da bo Slovenija klonila pod pritiski VSEH članic EUja, pa potem ko so poročali, da so iz ZANESLJIVIH virov izvedeli, da bo minister Miklavčič odstopil, potem, ko je bil v bolnici na hrvaškem,... in teh zanesljivih in neimenovanih virov je ogromno in jih le omogočajo špekulacije, naklado in nategovanje folka.
ampak kaj se dogaja na hrvaškem me sploh ne moti oz mi je čist vseeno!
Huje je, ko te iste vire navajajo NAŠI mediji in posledično nategujejo še nas!!
Locutus
# 29.09.2009 ob 14:44
spet je nekdo na nekem slovenskem wc-ju pozabil vreči papir v školjko pa je nova afera tu.
kozi
# 29.09.2009 ob 14:56
Skratka spet cel halo....

Nič se ni dogovorilo, nič ni rešeno.... Navadno metanje peska v oči in odvračanje pozornosti od situacije katera duši Slovenijo.

Sloveniji je očitno prva naloga to, da vstopi Hrvaška v EU, al kako?
Sledi zmanjševanje pravic otrok, višje trošarine, večji davki, izbrisani.....
Kriza ni vzrok, ampak posledica takega ravnanja...

Kdaj bo na vrsto prišel slovenski delavec? (Kresalka)
Kdaj bo kak Bavčar al pa Zidar kazensko preganjan? (Vprašanje za brihto od Zalarja)
Kazalo