Pusićeva si je prislužila kazensko ovadbo. Foto: BoBo
Pusićeva si je prislužila kazensko ovadbo. Foto: BoBo

Gibanje za Hrvaško - ne v EU, v katerem so zbrani nasprotniki vstopa v EU, so vložili kazensko ovadbo proti Pusićevi, potem ko je v sredo v oddaji o hrvaškem referendumu na zagrebškem komercialnem radiu Antena pojasnila, da bi zavrnitev članstva pomenila izgubo kreditne bonitete Hrvaške, kar bi pomenilo, da država ne bi mogla vračati dolgov in bi se zvišale obresti.

Zvišanje obresti bi povzročilo manj vlaganj, znižanje BDP-ja in večjo brezposelnost, kar bi po besedah Pusićeve na koncu vplivalo na pokojnine, ki so odvisne tudi od zdravega gospodarstva.

V Gibanju za Hrvaško - ne v EU, ki združuje okoli 15 večinoma desničarskih neparlamentarnih strank in društev, so prepričani, da je Pusićeva s svojo izjavo storila kaznivo dejanje grožnje volivcem in da je izkoristila svoj položaj v škodo hrvaških državnih interesov.

"Od glavnega državnega tožilca Mladena Bajića zahtevamo, naj takoj sproži postopek na sodišču," je dejal predstavnik gibanja Dražen Keleminec, ki je tudi vložil kazensko ovadbo na sedežu državnega tožilstva v Zagrebu.

V ovadbi se nasprotniki članstva v EU-ju sklicujejo na zakon, ki določa denarno kazen ali do leto dni zapora za tiste, ki med drugim "s silo, resno grožnjo, podkupovanjem ali na kakšen drug nezakonit način vplivajo na volivce".

Skrb pred izgubo suverenosti
Predsednik Ivo Josipović je medtem rojake znova pozval, naj se udeležijo referenduma. Razložil je, da Hrvaška z vstopom v EU ne bo izgubila svoje suverenosti niti ne bo EU prevzel oblasti na Hrvaškem.

"EU je skupnost, ki temelji na povsem drugačnem konceptu, ne na konceptu vladanja, temveč konceptu upravljanja. Hrvaška bo ena izmed držav, ki bo upravljala EU," je dejal hrvaški predsednik.

Izguba suverenosti je eden najpogostejših argumentov proti članstvu v EU-ju, ki ga izpostavljata Gibanje za Hrvaško - ne v EU in večina drugih nasprotnikov vstopa v EU.

Raziskave javnega mnenja so tri dni pred referendumom pokazale, da bo 60 odstotkov vprašanih v nedeljo podprlo vstop države v EU.