Milanović je vodil prvo sejo svoje vlade. Foto: BoBo
Milanović je vodil prvo sejo svoje vlade. Foto: BoBo

Milanović je spomnil, da gre za prvi referendum na Hrvaškem po osamosvojitvenem leta 1991, na njem pa bodo hrvaški državljani sprejeli "odločitev tisočletja".

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Vesna Pusić je povedala, da priprave potekajo tako na predstavitveni kot na tehnični ravni. Napovedala je, da bodo do referenduma v medijih dodatno okrepili informiranje državljanov o pomenu članstva države v EU-ju. Poleg državnega vrha bodo v kampanji sodelovale tudi nevladne organizacije. Javno predstavitev strategije bodo imeli takoj v začetku januarja 2012.

Zmanjševanje števila državnih uslužbencev
Na odprtem delu seje so sprejeli odločitev o znižanju števila državnih uradnikov. Z uvajanjem namestnikov in pomočnikov ministrov namesto državnih sekretarjev in direktorjev vladnih uprav bodo število uradnikov znižali za tretjino. "Varčevanje ne bo usodno za proračun, naj bi pa v prvi vrsti pripeljalo do racionalizacije in boljše organizacije državne uprave," je izpostavil Milanović.

Hrvaški premier je dejal, da bo 2012 precej zahtevno leto za Hrvaško, in zanikal poročanje hrvaških medijev o zvišanju davkov. "Celotna davčna obremenitev se ne bo zvišala, ker bo to nevzdržno za Hrvaško, ki je preobremenjena z različnimi davki in prispevki. Ne bo zvišanja davkov za državljane, ki so v najslabšem položaju, kot so delavci in brezposelni," je izjavil in napovedal, da plač do 3.000 kun (400 evrov) ne bodo obdavčevali.

Mediji pišejo o "davčni revoluciji"
Hrvaški časniki so poročali o "davčni revoluciji" na Hrvaškem, ki predvideva zvišanje DDV-ja s 23 odstotkov na najmanj 25 odstotkov od 1. marca. Obstajale bi sicer nižje stopnje DDV-ja za turizem in osnovna živila, kot sta kruh in mleko, ter za zdravila in šolske pripomočke. Časniki še ugibajo, da je od sredine leta mogoče pričakovati davke na premoženje in dividende. Zaradi izboljšanja likvidnosti gospodarstva so skrajšali roke za plačevanje obveznosti in sicer za podjetnike na 45 dni, za državo pa na 30 dni. Stroške državnega proračuna, ki ga bodo sprejeli februarja, nameravajo znižati za najmanj pol milijarde evrov, prvi rebalans pa je napovedan za 1. julij.

Nova imenovanja
Na zaprtem delu seje so imenovali nove namestnike ministrov ter del pomočnikov ministrov. Namestnik zunanje ministrice bo Joško Klisović, dolgoletni diplomat, ki se bo na zunanje ministrstvo vrnil, potem ko je nekaj manj kot dve leti vodil urad predsednika države Iva Josipovića. Za pomočnika zunanje ministrice je vlada imenovala hrvaško soagentko v okviru izvajanja arbitražnega sporazuma s Slovenijo Andreo Metelko-Zgombić in Hrvoja Marušića, ki je bil na ministrstvu za evropske integracije v vladi pokojnega premiera Ivice Račana. Med številnimi novimi obrazi v vladi je tudi nova tiskovna predstavnica vlade Ivana Grljak, ki je pred tem vodila službo za odnose s javnostmi v SDP-ju.