Rehne je povedal, da je velikonočne praznike preživel v proučevanju zemljevidov v povezavi s sporom o meji med Hrvaško in Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Rehne je povedal, da je velikonočne praznike preživel v proučevanju zemljevidov v povezavi s sporom o meji med Hrvaško in Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Olli Rehn
Rehn je Sloveniji in Hrvaški predstavil nov kompromisni predlog glede reševanja mejnega spora. Foto: EPA
Hrvaška zastava
Mejni spor bo nedvomno ena od tem srečanja zunanjih ministrov EU-ja prihodnji teden. Foto: EPA
Slovensko-hrvaški odnosi

V četrtek je v Bruslju potekalo srečanje evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna s slovenskim zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem in z njegovim hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem. Glavna tema so bili spor o meji in slovenski zadržki ob hrvaških pristopnih pogajanj z Evropsko unijo.

"Zelo blizu dogovora"
Jutarnji list je zapisal, da so pogajanja v Bruslju uspela, in pri tem navaja vire, ki zatrjujejo, da so strani "zelo blizu" dogovora. Ob tem se sklicuje na diplomatske vire in piše, da Rehnov predlog predvideva reševanje mejnega spora na mednarodnem arbitražnem sodišču, ki ga bo sestavljalo pet sodnikov.

Slovenija in Hrvaška naj bi imenovali po enega sodnika, za tri pa bi se dogovorili skupaj. Če to ne bi uspelo, bi tri sodnike imenoval predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu, piše Jutarnji list in dodaja, da so diplomati iz posameznih članic EU-ja izrazili upanje, da bo že maja mogoče sprostiti vsa poglavja v hrvaških pristopnih pogajanjih, ki jih je blokirala Slovenija, saj gre za del svežnja.

Čeprav ne predvideva urejanja vprašanja izključno na Meddržavnem sodišču v Haagu, pa se je po pisanju Jutarnjega lista, ki se sklicuje na diplomatske ocene, najnovejši Rehnov predlog približal temu, kar je zahtevala Hrvaška.

Deblokada čez deset dni
Da se je Rehnov predlog približal hrvaškim stališčem, piše tudi Večernji list, vendar bo Zagreb še dodatno preučil drug del predloga, ki se nanaša na uporabo morskega območja in stika z odprtim morjem.

"Hrvaška pogajanja naj bi se odblokirala čez približno deset dni, ko bosta obe strani uradno izjavili, da bosta sprejeli omenjeni predlog, ki ga je, kot smo neuradno izvedeli, najbolj močno podpirala Francija," poroča Večernji list, ki še navaja, da so pogovori v Bruslju potekali sedem ur.

Dogovor po ratifikaciji
Vjesnik na drugi strani piše, da bodo pogajanja odblokirana, ko bosta parlamenta obeh držav ratificirala dogovor o urejanju mejnega spora na arbitražnem sodišču. V naslovu izpostavlja, da je Rehnov predlog precej sprejel hrvaška stališča in da se bodo pogovori nadaljevali, saj je načrtovano novo srečanje.

"Kot smo izvedeli iz evropskih diplomatskih virov, je komisar Rehn v sredo obema državama predstavil končni predlog po načelu vzemi ali pusti," poroča Vjesnik in dodaja, da drugi del predloga vsebuje elemente "konstruktivne dvosmiselnosti", ko govori o načinih uporabe morskega območja in stika Slovenije z odprtim morjem na podlagi mednarodnega prava, načela pravičnosti in v duhu dobrih sosedskih odnosov.

G. V.

Slovensko-hrvaški odnosi