Samo v soboto je na Lampeduso prispelo 1.400 nezakonitih priseljencev.  Center za priseljence, v katerem je prostora za 850 ljudi, je prepoln. Foto: EPA
Samo v soboto je na Lampeduso prispelo 1.400 nezakonitih priseljencev. Center za priseljence, v katerem je prostora za 850 ljudi, je prepoln. Foto: EPA
Catherine Ashton, Mohamed Ghanuši
Ashtonova je Tuniziji izrazila podporo EU-ja. Foto: Reuters
Bruselj zanika, da ni ponudil pomoči

Italijanske oblasti se spopadajo s krizo na otoku Lampedusa, potem ko je tja iz severnoafriške države prispelo na tisoče nezakonitih priseljencev. V zadnjih dneh naj bi na otoček prispelo okoli 4.000 migrantov iz Tunizije, kjer se razmere po t. i. jasminovi revoluciji, ki je odnesla dolgoletnega predsednika Zina Al Abidineja Ben Alija, še niso umirile.

"Po revoluciji nas je vse strah, saj se do zdaj ni še nič izboljšalo. Od 14. januarja se ni nič spremenilo. Vsi, ki smo tukaj, ne prosimo za nič, razen za priložnost, da najdemo delo v Evropi," je za italijansko televizijo povedal 31-letni nezakoniti priseljenec iz Tunizije, ki je prispel na Lampeduso.

Maroni: EU je Italijo pustil na cedilu
Zaradi izrednih razmer so v Italiji razglasili humanitarno krizo. Evropska komisija je zavrnila kritike Rima, da EU ni pomagal Italiji pri spopadu z valom beguncev iz Tunizije. Komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström je zatrdila, da so stopili v stik z italijanskimi oblastmi, ki pa naj bi njihovo ponudbo pomoči zavrnili. "Odgovor je bil jasen: Ne, hvala," je poudarila komisarka.

Italijanski notranji minister Roberto Maroni, član italijanske Severne lige z zelo ostro politiko do priseljevanja, je Bruselj kritiziral, da Evropska unija "ni storila nič" in da je "Italijo pustila samo - kot po navadi". Maroni je zato pozval k izrednemu vrhu EU-ja o nezakonitih priseljencih, politično nestabilnost v severni Afriki pa primerjal s padcem berlinskega zidu.

"Tunizijski sistem propada"
"Ne gre le za boj proti množičnim migracijskim tokovom. Nastaja povsem nov scenarij in zato morajo predsedniki držav in vlad nujno oblikovati skupno strategijo," meni italijanski notranji minister. Maroni je dodal, da so nemiri v Tuniziji sprožili "biblični eksodus" na sicilijanski otoček, in napovedal, da bo tunizijsko zunanje ministrstvo prosil za odobritev, da pošlje v Tunizijo italijanski kontingent, ki bi preprečil val beguncev. "Tunizijski sistem propada," je poudaril.

Tunizijsko zunanje ministrstvo se je odzvalo, da je Tunizija pripravljena sodelovati pri reševanju vprašanja beguncev. Ministrstvo je v izjavi zapisalo, da je presenečeno nad Maronijevimi besedami in da "kategorično zavrača vsako vmešavanje v svoje notranje zadeve ali vsako kršitev svoje suverenosti".

Ashtonova podprla Tunizijo
V Tuniziji, kjer začasno vlado vodi premier Mohamed Ganuši, je visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ashton izrekla podporo začasni vladi in napovedala, da bo s sogovorniki spregovorila tudi o vprašanju beguncev. Tunizijo naj bi pozneje obiskal tudi italijanski zunanji minister Franco Frattini, ki je dejal, da imata Tunizija in Italija skupen interes za zajezitev vala beguncev. Dodal je, da je Italija pripravljena pomagati Tuniziji s policijsko opremo ter pripadniki kopenskih in pomorskih sil.

Bruselj zanika, da ni ponudil pomoči