Po sklenitvi sporazuma z Libijo leta 2009 je pritok priseljencev na Lampeduso močno upadel. Foto: EPA
Po sklenitvi sporazuma z Libijo leta 2009 je pritok priseljencev na Lampeduso močno upadel. Foto: EPA

Na otok Lampeduso je v preteklih dneh pripotovalo skoraj 3.000 ljudi, večinoma iz severnoafriških držav, ki jih pretresajo politični nemiri. Prihod priseljencev je presenetil tamkajšnje oblasti, ki so že pred meseci zaprle taborišča za priseljence.

Samo v noči na soboto je na otok z najmanj sedmimi ladjami prispelo okoli 300 Tunizijcev, še več plovil pa naj bi bilo na poti. Italijanske oblasti načrtujejo vsaj deset poletov z Lampeduse v Bari in Cortone, kamor naj bi nastanili večino prišlekov. Druge naj bi s trajektom prepeljali na Sicilijo.

Italijanski notranji minister Roberto Maroni je že v petek opozoril pred grozečo krizo in obenem izrazil skrb, da bi se med priseljenci lahko skrivali teroristi, ki bi izkoristili zmedo po ljudski vstaji v Tuniziji.

Maroni je izključil možnost ponovnega odprtja centrov za priseljence na Lampedusi, ki so lahko sprejeli okoli 1000 ljudi. Taborišča so zaprli po sklenitvi spornega sporazuma z Libijo, po katerem priseljence, ki jih prestrežejo v mednarodnih vodah, takoj vrnejo v to severnoafriško državo. Po sklenitvi sporazuma leta 2009 se je pritok priseljencev na Lampeduso drastično zmanjšal.

Zunanji minister Franco Frattini pa je od Evropske unije zahteval, naj sprejme nujne ukrepe za zajezitev vala beguncev, in se zavzel za sodelovanje z novo tunizijsko vlado v iskanju rešitve.