Največ bosta prejeli banki Bankia in njena krovna bančna skupina BFA - skoraj 18 milijard evrov. Foto: EPA
Največ bosta prejeli banki Bankia in njena krovna bančna skupina BFA - skoraj 18 milijard evrov. Foto: EPA

Finančna injekcija ESM-ja Španiji bo namenjena tudi dokapitalizaciji slabe banke. V prihodnjih dneh se bodo sredstva stekla na račun španskega sklada za sanacijo bank (Frob) in večji del denarja, skorja 37 milijard evrov, bo namenjen za dokapitalizacijo Bankie in njene krovne bančne skupine BFA, Novagalicie, Catalunye Caixe in Bance de Valencie.

Preostalih 2,5 milijarde evrov bo dobila slaba banka oziroma družbe za upravljanje slabih bančnih terjatev.

"To je prva pomoč, ki jo je zagotovil ESM. To je pomemben dogodek, saj je ESM zdaj začel aktivno uresničevati svojo vlogo stalnega reševalnega mehanizma za območje evra," je ocenil generalni direktor ESM-ja Klaus Regling.

Španija je območje evra v ponedeljek uradno zaprosila za finančno pomoč 39,5 milijarde evrov za svoje zadolžene banke. Prošnja je bila pričakovana, potem ko je Bruselj prejšnji teden z odobritvijo načrtov za prestrukturiranje štirih nacionaliziranih bank sprostil pot do izplačila pomoči območja evra.

Evrsko območje je sicer Španiji že julija za reševanje bank odobrilo do sto milijard evrov pomoči, a je Madrid šele ta teden uradno sporočil višino potrebnih sredstev.

ESM je zaživel oktobra letos po dveh letih priprav in je zamenjal začasni mehanizem EFSF. Vrednost njegovega kapitala je 700 milijard evrov in 500 milijard evrov posojilne zmožnosti.