Dijsselbloem je bil rojen v mestu Eindhoven na jugozahodu države. Njegova starša sta učitelja, odraščal je v katoliški in politično nedejavni družini. Ko je bil star 15 let, se je kljub prepovedi staršev udeležil protestov proti namestitvi jedrskih raket na nizozemskem ozemlju med hladno vojno leta 1983. Je neporočen in oče dveh otrok, navdušenec nad džezistom Milesom Davisom in Monty Pythonom. Foto: EPA
Dijsselbloem je bil rojen v mestu Eindhoven na jugozahodu države. Njegova starša sta učitelja, odraščal je v katoliški in politično nedejavni družini. Ko je bil star 15 let, se je kljub prepovedi staršev udeležil protestov proti namestitvi jedrskih raket na nizozemskem ozemlju med hladno vojno leta 1983. Je neporočen in oče dveh otrok, navdušenec nad džezistom Milesom Davisom in Monty Pythonom. Foto: EPA
Evro
Evroskupino sestavljajo finančni ministri 17 držav Evropske unije, ki imajo za denarno valuto evro. Foto: EPA
Jean-Claude Juncker in Jeroen Dijsselbloem
Juncker se poslavlja, prihaja Dijsselbloem. Foto: EPA

V Bruslju se bo srečala evroskupina, prvič od njenega nastanka pa na čelu ne bo sedel karizmatični luksemburški premier Jean-Claude Juncker, pač pa bo na njegov stolček sedel precej nepopisan list, nizozemski finančni minister Jeroen Dijsselbloem, ki so ga članice na ta položaj izvolile konec januarja.

Mnogi od takrat ugibajo, v katero smer se bo podal Dijsselbloem in kakšno strategijo bo ubral, saj je njegovo razmišljanje še precejšnja neznanka. 46-letni finančni strokovnjak je bil skrbnik nizozemskih financ komaj dva meseca, nato pa so ga že izvolili za vodjo evroskupine.

Moscovici je popustil in se umaknil Nizozemcu
A s svojo kandidaturo je prepričal tako Berlin kot Pariz, čeprav je slednji ponujal svojega kandidata za Junckerjevega naslednika, finančnega ministra Pierra Moscovicija, ki pa se je nato umaknil iz bitke za prestižni stolček. Dijsselbloemu je ob umiku položil na srce: "Jean-Claude Juncker je bil uravnotežen predsednik, znal je krmariti med državami s severa in juga, med zahtevami za proračunsko konsolidacijo in željami po rasti, hkrati pa tudi poslušati in slediti obema vizijama razvoja, tako nemški kot francoski. Pazite, da boste tudi vi pri tem uspešni."

Nizozemska ohranila oceno trojni A
Dijsselbloem je izrazil upanje, da se bo evroskupina lahko ob kriznem upravljanju posvetila tudi srednje- in dolgoročnim politikam, vztraja pa, da mora evroobmočje nadaljevati začrtane gospodarske reforme in varčevalne ukrepe, da bi se izkopalo iz dolžniške krize. Verjetno mu je pri kandidaturi pomagalo tudi to, da je Nizozemska ena redkih držav z evrom, ki je kljub hudi krizi ohranila najvišjo bonitetno oceno, trojni A, in da je njena desnosredinska vlada vneta zagovornica fiskalne discipline.

Strateg, ki deluje iz ozadja
A kljub temu ne gre spregledati, da je Nizozemec, sicer član levosredinske laburistične stranke, povsem brez mednarodnih izkušenj, še na evropskem finančnem parketu je popoln zelenec. Mediji so ga opisali kot "izvrstnega stratega", "zvestega kot pes vodnik", "prijaznega možaka za togo masko" in "izvrstnega pogajalca, ki zna poslušati". Dijsselbloem naj bi bil poleg tega zadržan človek, ki se izogiba življenju pod žarometi. Ko si je v nizozemskem parlamentu prizadeval za manj nasilja na televiziji, si je prislužil vzdevek "vitez morale".

Nekateri politični analitiki pa poudarjajo, da dejstvo, da so na čelo evroskupine izvolili tako neizkušenega človeka, kaže na to, da si v območju evra ne želijo več močnega in karizmatičnega vodje v stilu Junckerja, saj imajo od lani tudi predsednika, ki vodi zasedanja voditeljev članic z evrom. To vlogo namreč zdaj opravlja predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Junckerjeve čevlje bo težko zapolniti
Luksemburški premier Juncker, edini šef v osemletni zgodovini evroskupine, si je poleg tega prislužil velik ugled in priljubljenost, ki mu jo mnogi kolegi lahko zavidajo, saj je po mnenju mnogih najbolj karizmatičen evropski voditelj. Juncker je pred odhodom svojemu nasledniku položil na srce, naj bo nevtralen in naj ne vsiljuje stališč svoje države, naj posluša tudi južne članice območja evra in naj se osredotoči na ranljiv delavski razred in brezposelnost.

Novi šef evroskupine, ki se je svojemu predhodniku tudi javno zahvalil za vse nasvete, pa se je v pogovoru za nizozemski časopis De Volkskrant duhovito opisal kot "narobe Božiček", ki mora poskrbeti za to, da "se ne bodo delila darila in da bo vsakdo pravočasno plačal svoje dolgove".

Se bo znal postaviti zase?
Isti časopis meni, da se bo Dijsselbloem pokazal za večjega evroskeptika od svojega predhodnika, kar je dober obet za Unijo kot celoto. "Dijsselbloem je zagovornik politike, ki temelji na golih številkah in podatkih, kar je dobro za Evropo. Njegova stališča so blizu razmišljanju premierja Marka Rutteja, ki ne želi preveč dolgoročnih vizij, kaj se bo dogajalo z Evropsko unijo. To pa je točno tisto nasprotje, ki ga potrebujemo za protiutež trojici Barroso (predsednik Evropske komisije), Draghi (predsednik Evropske centralne banke) in Van Rompuy (predsednik Evropskega sveta), ki družno s polno hitrostjo drvi proti 'totalni uniji'," so zapisali.