Erdogan je zavrnil spreminjanje protiteroristične zakonodaje, ki je po mnenju EU-ja preohlapna. Turški predsednik je že nakazal, da ga približevanje Turčije EU-ju za vsako ceno ne zanima. Foto: Reuters
Erdogan je zavrnil spreminjanje protiteroristične zakonodaje, ki je po mnenju EU-ja preohlapna. Turški predsednik je že nakazal, da ga približevanje Turčije EU-ju za vsako ceno ne zanima. Foto: Reuters
false
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je dejal, da bo neodprava vizumov za turške državljane Erdoganov problem, ne pa njegov. Foto: EPA
Carigrad
Dogovor med Turčijo in EU-jem bi moral začel veljati konec junija. Foto: Reuters
Turška meja s Sirijo
Turčija gosti skoraj tri milijone sirskih beguncev, zato od EU-ja zahteva, da prevzame del bremena. Foto: Reuters

"Določili smo merila za sprostitev vizumov, 72 jih je, in številka 65 pravi, da mora turška vlada spremeniti protiteroristični zakon," je dejal Juncker in dodal, da to pričakujejo od turških oblasti.

"Veliko smo vložili v izpolnitev pogojev. Drugače se dogovor med EU-jem in Turčijo ne bo uresničil. Če se bo Erdogan odločil preprečiti Turkom pravico do svobode gibanja v Evropi, potem mora to pojasniti turškemu ljudstvu. To ne bo moj problem, to bo njegov problem," je bil odločen predsednik Evropske komisije.

Evropski parlament je v torek zamrznil postopek odprave vizumov za turške državljane, saj poslanci pričakujejo, da bo Turčija izpolnila vse zahtevane pogoje. Od skupno 72 zahtev Evropske unije jih mora Ankara izpolniti še pet, ki se nanašajo na boj proti korupciji, varovanje osebnih podatkov, sodelovanje z evropskimi pravosodnimi organi in spremembo protiteroristične zakonodaje.

Erdogan ostro do EU-ja
Na ponovitev zahtev v Bruslju se je odzval turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in Unijo obtožil hinavščine. "Od kdaj vodite to državo, kdo vam je dal pravico," je v govoru v Ankari dejal Erdogan. Rahljanje protiteroristične zakonodaje v Turčiji, kjer na jugovzhodu države poteka prav vojna med državo in kurdskimi uporniki, je Erdogan označil za nesprejemljivo.

Erdogan je kritiziral tudi popustljivost, s katero po njegovem mnenju evropske države gledajo na organizacije, kot je Delavska stranka Kurdistana (PKK), ki je za EU in Turčijo teroristična. Turški predsednik je Zahod tudi obtožil, da je Turčijo v boju proti t. i. Islamski državi (IS) pustil samo.

Sicer pa je napovedal, da se Turčija pripravlja na to, da bo sirsko stran meje očistila džihadistov IS-ja. To je Erdogan napovedal, potem ko je bilo turško mesto blizu meje s Sirijo večkrat tarča raketnih napadov s sirske strani meje. Turčija je sicer vpletena v vojno v Siriji. Na njenem severu že dlje časa bombardira položaje Kurdov, ki so razglasili avtonomno območje, to pa je nekaj, česar po besedah samega Erdogana Ankara ne bo dopustila. Turčija kurdske položaje sicer napada tudi na severu Iraka.

Odprava vizumov del dogovora o beguncih
Dogovor o odpravi vizumov je del sporazuma med Brusljem in Ankaro, ki predvideva, da bo v zameno Turčija zajezila prihajanje prebežnikov v Evropo. V skladu s tem dogovorom naj bi se vizumska sprostitev izpeljala do konca junija.

Ankara neomajna
Turški minister za zadeve EU-ja Volkan Bozkir je na novinarski konferenci v Strasbourgu, ki jo je neposredno prenašala turška televizija, dejal, da je Turčija izpolnila vseh 72 zahtev EU-ja, zato bi bilo nesprejemljivo za Turčijo, če bi prišlo do nepoštenega odlašanja uresničitve dogovora. Naslednje ukrepe bo Turčija sprejemala v skladu z navodili predsednika Erdogana.

Pred tem je Bozkir v pogovoru za BBC dejal, da izgublja upanje na izpolnitev dogovora o odpravi vizumov za turške državljane. Po njegovih besedah so pogajanja dosegla ključno fazo, pri čemer je Turčija že naredila dovolj.

Napoved vnovičnega pošiljanja beguncev
Že prejšnji teden je Erdogan opozoril EU, da ne bodo spreminjali protiteroristične zakonodaje. "Šli bomo svojo pot, vi pa pojdite svojo," je dejal v ostrem tonu.

EU in organizacija za človekove pravice menita, da Turčija uporablja protiteroristično zakonodajo za preganjanje političnih nasprotnikov in kritičnih novinarjev, medtem ko Ankara zatrjuje, da so ti zakoni nujni za boj proti skrajnim skupinam.

Eden izmed svetovalcev Erdogana in poslanec vladajoče stranke AKP Burhan Kuzu je v torek prek svojega računa na Twitterju sporočil, da bodo ob napačni odločitvi Evropskega parlamenta znova začeli pošiljati begunce v Evropo.